De vlinderstruik is een mooie heester die in menige tuin heel erg mooi staat. In principe is de vlinderstruik heel erg gemakkelijk te snoeien. Alleen moet je wel wat kennis vergaren over de vlinderstruik als plant. Een vlinderstruik kan heel veel bloemenweelde vertonen, maar dat hangt af van bepaalde snoeitechnieken. Niet dat deze snoeitechnieken zo moeilijk zijn hoor. Het heeft meer te maken met plantenkennis die je dan gebruikt om uw snoeisessies daar naar aan te passen. Je moet vooral beseffen dat de vlinderstruik bloemen zal krijgen op eenjarige takken. Daardoor heb je wel wat latere bloemenvorming bij een vlinderstruik dan bij de meeste andere bloeiende heesters.

Hoe snoeien we de vlinderstruik?

Om die groei van jonge takken te stimuleren, gaan we de vlinderstruik telkens weer een paar knoppen terug afsnoeien. Als je dat al van bij een heel erg jonge vlinderstruik begint te doen, wordt de heester daar aan gewoon met de jaren. Het enige nadeel is dat op later leeftijd steeds meer van die knoerten van knobbels zullen ontstaan waar je voorheen hebt gesnoeid. Als je ieder jaar een paar van die knoesten volledig afsnoeit tot op een tiental centimeter boven de grond is dat probleem ook van de baan. [caption id="attachment_4748" align="alignright" width="300"]vlinderstruik met een dagpauwoog vlinder vlinderstruik met een dagpauwoog vlinder[/caption]

Wanneer mag je de vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik heeft de neiging om al vroeg in het voorjaar bloemknopjes te ontwikkelen. Bij de eerste grote snoeisessie in het voorjaar mag je deze takken gerust snoeien. Het zal de weelderige bloei op later tijdstip alleen maar ten goede komen. Wat ook belangrijk is om weten: een vlinderstruik snoeien in het najaar, of dan toch het late najaar, kan nefast zijn voor de overlevingskansen van uw vlinderstruik. De vlinderstruik is heel erg gevoelig aan invriezen op beschadigde takken. Daarom ook dat vele mensen de laatste bloemen op hun vlinderstruik laten staan voor de winterperiode. Velen menen dat het is omwille van een decoratieve reden. Alleen is het om te voorkomen dat afgesnoeide bloemkoppen zouden kunnen leiden tot invriezen van de beschadigde takken. En hoe ouder uw vlinderstruik wordt hoe meer hij last heeft van dergelijk invriezen en meestal met afsterven tot gevolg. Daarom dat de voorjaarssnoei de meest belangrijke snoeisessie is voor een vlinderstruik!   Zo zie je dat het snoeien van een vlinderstruik met een beetje kennis in pacht heel erg vlot en rustig zal verlopen. Sta er wel bij stil als je een vlinderstruik niet snoeit ze tot meerdere meters hoog kan opgroeien. En een storend effect zou kunnen opleveren in een te kleine tuin. Ben je op zoek naar degelijk snoeimateriaal om uw vlinderstruik aan te pakken? Kijk dan gerust even rond in onze webshop!