[caption id="attachment_4736" align="alignleft" width="220"]lavendel in pot lavendel in pot, de moeite waard om uit te planten[/caption]   Veel mensen weten niet dat je lavendel effectief kan en mag snoeien. Dat komt omdat mensen de lavendel aankopen in een pot en ze die meestal enkel in huis laten omwille van de prachtige geur. Na verloop van tijd komt de lavendel in verval en halen ze een nieuwe pot in huis. Gelukkig zijn er meer en meer mensen die de lavendel naar buiten verplanten. En dan niet direct meer omwille van zijn geur. Lavendel verjaagt namelijk ook bladluizen. Zodoende worden de andere planten rond de lavendel gespaard van bladluizen. En wat is er mooier dan een gezonde lavendel in bloei die mooi oogt en geurt. Daar lavendel hoofdzakelijk in potten (container) wordt aangeboden, is het meestal mogelijk om het hele jaar door lavendel buiten te planten. Maar doe dat niet in het hartje van de winter en ook niet wanneer de vorst in aantocht is. Eens de lavendel geplant is, mag je meer van lavendel verwachten dan je kunt vermoeden. Het vergt een beetje aandacht en kennis, maar het is mogelijk om voor langere tijd genot te hebben van je lavendel. En correct snoeien is dan ook belangrijk.

Wanneer mag of moet je de lavendel snoeien?

[caption id="attachment_4737" align="alignright" width="300"]uitgebloeide lavendel uitgebloeide lavendel[/caption] Als lavendel is uitgebloeid, wordt ze zo een beetje houterig. Uitgedroogde takjes die heel erg bruin zijn en op niks gelijken. Om dat te voorkomen, moet je met een snoeischaar of haagschaar telkens de bloeitopjes afknippen na een bloeiperiode. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel eveneens heel erg gesloten, fris en groen in de winterperiode. Met een heel simpele snoeimethode zal uw lavendel u jarenlang tuingenot bezorgen. Eens de winter voorbij, moet je uw lavendel wel opnieuw snoeien. Vanaf april is de ideale periode. Let er op dat de vorst volledig verdwenen is. Anders is het snoeien van de lavendel een maat voor niks geweest.   Het snoeien in het voorjaar is ook weer een eenvoudige snoeiklus. Met de gepaste snoeischaar of eventueel een heggenschaar knip je de lavendelstruik heel erg kort. Tot maximaal 15 cm boven de grond. Na het snoeien zal uw lavendel nog weinig voorstellen, maar na enkele weken ga je zien dat er opnieuw groene scheutjes worden gevormd op de struik. En al vlug zullen er nieuwe bloemen gevormd worden.   Extra Tip: Als je lavendel snoeit, kan je het snoeiafval best bijhouden en gebruiken om geurzakjes mee te vullen. Deze zakjes zullen in huis een aangename lavendelgeur verspreiden. En zo zie je dat het snoeien van lavendel wel degelijk zin heeft en nog voor een aangename sfeer kan zorgen in huis. [caption id="attachment_4735" align="aligncenter" width="300"]lavendel laten drogen lavendel drogen voor een de zachte geur in huis[/caption]