Krantenkop: Jongen (9) vergiftigd door verboden pesticide overleden

Een droevig bericht van 03 juni 2011. Een jongetje van negen uit Eernegem werd op 15 mei vergiftigd door het verboden verdelgingsmiddel Malathion, en overleed in het UZ Gent. Het is niet duidelijk hoe de pesticide in het lichaam van de jongen is geraakt. Het is verschrikkelijk dat ik zulk een bericht moet gebruiken om de aandacht te vestigen op de nefaste gevolgen van pesticiden. Deze jongen kreeg in één keer een te hoge hoeveelheid naar binnen. Heb je enig idee hoeveel je zelf naar binnen krijgt in mini hoeveelheden? Het jaarlijks verbruik van pesticiden en biociden lag in 2008 op een waanzinnige hoeveelheid van 16.000.000 kg actieve stof  of 16 kg per m² en daarmee zijn we koploper in Europa. Niet meteen een lijst waarvan ik koploper wil zijn... .

Waarom Pesticiden?!

Mensen gebruiken sinds jaar en dag pesticiden om onkruid of plagen te lijf te gaan. Die producten bereiken misschien wel hun doel als het gaat over het doden van een bepaald insect, maar vaak spuit je meer dood dan alleen het onkruid of de plaag zelf. Bovendien spoelen bestrijdingsmiddelen met het regenwater de riolen in. Of ze komen via het oppervlaktewater in de bodem en zo in het grondwater terecht. We winden er geen doekjes rond: pesticiden horen niet thuis is ons milieu. Ze zijn ronduit schadelijk. Ook voor het drinkwater dat steeds meer specifieke zuiveringstechnieken vereist. Dit kost handenvol geld. Het is perfect mogelijk om met een beperkt arsenaal of zelfs zonder bestrijdingsmiddelen een mooie tuin aan te leggen en te onderhouden. Jammer genoeg zijn de huis-, tuin- en keukentips niet algemeen bekend. Daarom werd de campagne Zonder is gezonder gelanceerd. Een initiatief van de Vlaamse overheid. Jaja, ze doen zeker ook goeie dingen! Wist je trouwens dat gemeenten en andere openbare besturen al sinds 2004 verplicht zijn het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen af te bouwen. Ook de land- en de tuinbouwsector onderneemt actie voor een rationeel gebruik. Maar denk nu niet dat het vooral aan de land- en tuinbouw ligt. Ik roep IEDEREEN op om zijn steentje bij te dragen. Samen kunnen we het gebruik van bestrijdingsmiddelen aanzienlijk doen dalen. Zonder is gezonder, zowel voor het leefmilieu als voor onszelf.

Tips, met respect voor de natuur

Eenvoudig en praktisch samenwerken met de natuur in plaats van haar te belasten met chemische bestrijdingsmiddelen.
 • Last van bladluizen in je boom?

  [caption id="attachment_4761" align="alignright" width="300"]bladluizen bladluizen[/caption]
Met een krachtige waterstraal kan je heel wat bladluizen van de plant spuiten. In de herfst kan je de aangetaste plantendelen afknippen. Zo overwinteren er minder eitjes. Heeft de plant jaar na jaar last van bladluizen? Dan spreken we van een plaag en staat de plant niet echt op zijn plaats. Overweeg om hem te verplanten of weg te doen.  In een linde valt er helaas niet veel aan te doen. Het is de favoriet van bepaalde bladluizen. Lieveheersbeestjes zijn een mooi, ecologisch en zeer efficiënt middel  in deze strijd tegen bladluizen. De larven verorberen doorheen hun ontwikkeling een paar duizend bladluizen. Deze larven kan je bij ons verkrijgen: klik hier.
 • Geef onkruid geen kans

Bedek de bodem met doorlevende kruidachtige planten of bodembedekkende struiken. Zo krijgt het onkruid geen kans door licht- en plaatsgebrek. Gebruik bij de aanplant een dikke laag compost of houtsnippers van 10 centimeter. Zo vermijd je in het begin onkruid en kunnen de bodembedekkers optimaal groeien.
 • Met de hand of door het vuur

Wied kleine oppervlakten met de hand. Voor grotere oppervlakten kan je een onkruidbrander gebruiken. Brand het onkruid om de 2 à 3 weken weg. Het onderliggende wortelstelsel wordt door vocht- en krachtverlies uitgeput waardoor het onkruid uiteindelijk helemaal verdwijnt. Pas wel op rond de wortels van bomen. Je kan de wortels ernstig beschadigen door de hitte.
 • Harken bij warm weer?

Hou paden met kiezelsteentjes onkruidvrij door regelmatig te harken. Doe dit bij warm weer zodat de losgeharkte plantjes verdrogen en afsterven.
 • Mengsel van gras en klaver

  [caption id="attachment_4755" align="alignright" width="300"]gazon liefst hebben wij zo weinig mogelijk klavers in onze gazon[/caption]
Een nieuw gazon? Zoek naar een gazonmengsel, aangevuld met miniklavers. Klaver? Sommigen horen het nu donderen in Keulen... aja, want veel mensen willen klaver UIT hun gras. De klaver zorgt op natuurlijke wijze voor een bemesting van je gazon. Zo blijft het gras het hele jaar donkergroen. Ook vormt het mengsel van klavertjes en grassoorten een compacte grasmat waardoor het onkruid amper de kans krijgt om te groeien. Bovendien brengt de klaver flink veel zuurstof in de bodem
 • Mos: met of zonder?

Mos groeit op schaduwrijke plaatsen beter dan gras. Een graspartij in de schaduw zal dus vaak last hebben van mos. Je kan het mos laten staan, of het vervangen door schaduwminnende planten zoals varens, hosta’s of kamperfoelie. Ga uw mos dus niet onmiddellijk te lijf met kalk! Nogal wat tuincentra verkopen dit als dé oplossing tegen het mosprobleem. Uit onderzoek van de bodemkundige dienst blijkt dat de meeste gazons overbekalkt zijn.... . Wist je trouwens dat de kalk uw bodemstructuur vernietigt? Zo spoelt jouw bemesting weg ipv ze vast te houden voor je planten. Mos kan je ook tegengaan door ecologisch verantwoorde producten: klik hier.
 • Minder muggen

Vermijd stilstaand water in emmers, gieters enzovoort. Heb je een vijver? Stop er dan wat insectenetende vissen bij. Houd muggen buiten door het plaatsen van horren in deur- en raamopeningen. Of bescherm jezelf en je kinderen met een muskietennet boven het bed.
 • In de moestuin

Voorkom bodemziekten in je moestuin door vruchtwisseling of gebruik ziekte-resistente rassen. Ook combinaties van verschillende teelten voorkomen ziekten. Heb je toch iets nodig? Er zijn heel wat natuurlijke middelen zoals gier van brandnetels. Of gebruik de producten van Ecostyle, die zijn 100% van natuurlijke oorsprong.
 • Tegen slakken

  [caption id="attachment_4756" align="alignright" width="300"]naakslak naaktslak[/caption]
Slakken zijn dol op jonge plantjes. Zorg dus dat ze er niet gemakkelijk bij kunnen. Slakken kan je weghouden met sparrennaalden, gemalen schelpen, kapotte eierschalen of Escar-Go van Ecostyle. Of zorg ervoor dat de plantjes sneller groeien, bijvoorbeeld door de bodem te bedekken met zwarte folie zodat die sneller opwarmt. Egels en vogels eten graag slakken. Richt je tuin daarom diervriendelijk in en hang nestkastjes of plant een heg of houtkant aan. Gebruik zeker de zogenaamde slakkenkorrels niet want deze zijn écht wél giftig. Vergis je niet, etiketten zijn niet altijd eerlijk. Hoe onschadelijk kan zoiets zijn als de vogels sterven na het opeten van de slakken... . Groetjes van pesticiden-vrije  Boomdokter! Meer info vind je ook op: www.zonderisgezonder.be Goed nieuws voor de bijen: Onmiddellijk stop van imidacloprid Uitgebreide uitleg over de effecten van pesticiden op ons lichaam door de Medisch Milieukundigen.