Wat is een buxusmot?

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een vlindertje uit de familie van grasmotten. Het motje heeft een semi-transparante witte kleur en wordt ongeveer 4 cm groot. Van oorsprong komt ze uit Oost-Azië en men vermoedt dat ze in 2005 bij ons arriveerde via het transport van buxussen uit China. De meeste mensen kennen de buxusmot niet maar wel de rups, die uiteindelijk verpopt tot mot. De rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zwarte lengtestrepen. De pop is aanvankelijk ook felgroen met donkere strepen en vlekken; zij verkleurt later van lichtbruin tot bruinachtig. Tussen april en september komen twee tot drie generaties tot leven en volwassen motten kunnen zich tot 10 kilometer ver verspreiden. Hoe je de buxusmot verdelgt, lees je verder in dit artikel.

Hoe gevaarlijk is de buxusmot voor je tuin?

Wel, zonder buxus in je tuin hoef je je geen zorgen te maken. Siert een buxus jouw tuin, verwacht je dan vroeg of laat aan dit probleem. De vlinders (of beter gezegd motten) zie je meestal niet aankomen maar zij leggen de eitjes in de bladeren van je buxusplanten. Wanneer deze uitkomen zit je met rupsen, en die hebben maar één doel: ETEN!! De rups wil namelijk verpoppen tot een vlinder en tijdens het verpoppen is eten onmogelijk. Daarom vreet ze nu al wat ze kan en dat is een paar keer haar eigen gewicht per dag! Vaak zijn er veel aanwezig (per struik) en je merkt  vaak te laat dat de buxus een plaag heeft. Zo'n legertje rupsen kan jouw struik volledig opeten. [clickToTweet tweet="Rupsen van de buxusmot hebben maar één doel: #BUXUS ETEN!!" quote="Rupsen van de buxusmot hebben maar één doel: #BUXUS ETEN!!" theme="style6"] [caption id="attachment_5425" align="aligncenter" width="147"]levenscyclus van rups tot buxusmot levenscyclus van rups tot buxusmot[/caption]

Hoe pak je de rups van de buxusmot aan?

We pakken dit op een efficiënte manier aan en onderscheiden de curatieve van de preventieve aanpak. Wil je een goed resultaat? Dan doe je beide! In een tuincenter sturen ze je al te snel op pad met een sproeimiddel in een chemische (lees: zeer giftige) variant. Het kan perfect anders en de buxusrups of mot is gelukkig goed te bestrijden. Hoe gaan we te werk?
  1. Begin curatief door de rupsen te bestrijden met een natuurlijke insecticide die bestanddelen bevat als pyrethrum. Hiermee dood je de aanwezige rupsen.
    • Wanneer? Heel belangrijk hierbij is om het juiste tijdstip te hanteren. Idealiter is dit bij de eerste generatie in het begin van het seizoen, meestal ergens in april. Hou je buxus goed in de gaten. Een tweede keer tussen 1 à 2 weken na de eerste bespuiting.
    • Hoe? Breng het product aan met een sproeier, liefst een zeer krachtige blazer. Heb je die niet, overweeg de hulp van een professionele tuinaannemer of geef mij een belletje; ik breng je in contact met de juiste persoon. De reden hiervoor is dat het insecticide enkel werkt wanneer het product contact maakt met de rups (voor alle producten is dat zo). Een krachtige blazer is in staat om het product tot diep in de buxus te blazen, met een gewone rugsproeier lukt dat niet.
  2. Vervolg met een preventieve behandeling om te vermijden dat er nieuwe generaties ontstaan. Door het ophangen van een deltaval kan je werken met zogenaamde feromooncapsules. Dat zijn rubberen capsules met feromonen (=een stofje dat mannetjes aantrekt) die mannelijke motten antrekken en ze letterlijk in de val laten lopen. In die val ligt een kaartje met lijm met daarop de capsule. Eens ze in de lijm terechtkomen, geraken ze niet meer weg. Zo voorkom je paring en dus het afleggen van nieuwe eitjes.
    • Wanneer? Na de curatieve behandeling hang je de deltaval tussen de buxussen. Deze mag blijven hangen tot eind september.
    • Hoe? De val zelf is een soort huisje dat je omhoog hangt met een ijzerdraadje (meegeleverd). In het pakketje zitten tevens 2 capsules. Elke capsule gaat ongeveer 6 weken mee (4 weken in de warmste periodes). Ben je er vanaf het begin van het seizoen bij, heb je in totaal 5 capsules nodig. Eind september haal je het huisje uit de tuin, want het is volgend jaar herbruikbaar :-).
Hiermee haal je gegarandeerd resultaat en kan je buxus weer mooi groen worden. Groeten Wouter Crucke