Bladluizen zijn typische plaaginsecten. We leggen de nadruk op “plaag”, want eens je planten last hebben van bladluizen, dan maak je veel kans op een echte plaag.

Bladluizen verwijder je eenvoudig

In principe zijn ze redelijk eenvoudig te verwijderen. En zelfs op een mooie manier. Je kan de natuur een handje helpen door de natuurlijke vijand bij de bladluizen te zetten.Veel mensen gaan drastisch te werk in het verdelgen van insecten. Ze lopen snel naar de betere speciaalzaak op zoek naar een spray om de bladluizen te lijf te gaan. Let op met dergelijke sprays. Door het gevarieerde aanbod slagen fabrikanten erin voor bijna iedere soort plant een eigen spray te maken die bladluizen verdelgt. Het nadeel van dergelijke sprays is de kostprijs en bovendien zijn ze milieuonvriendelijk.

Efficiënter

Er zijn efficiëntere methodes om bladluizen te verwijderen. Methodes die iedereen perfect kan toepassen en die milieuvriendelijk zijn.Stel je in de prille beginfase de ongewenste bezoekers vast, dan werkt water het beste. Met een sproeier bestuif je regelmatig de planten. Na een tijdje zullen de bladluizen verdwijnen. Bestuif vooral de onderkant van de blaadjes, want daar vertoeven de meeste bladluizen. Heb je planten in potten staan, dan plaats je de pot in heel erg veel water. Je zult zien dat de bladluizen op het water ronddrijven. Herhaal dat een paar keren.Zorg ervoor dat uw plantenperken mierenvrij zijn, want zij zijn de grootste bondgenoten van bladluizen.Een ander goed middeltje is het maken van gier. Gier van brandnetels is de meest efficiënte. In je tuin kom je ze vast tegen. Na het wieden doe je de brandnetels in een emmer en overgiet ze met warm water. Je plaatst de emmer in een ruimte waar je niet zo veel hoeft te zijn, want na een paar dagen zal het mengsel redelijk stinken. Na een drietal dagen zeef je de brandnetels uit de ontstane gier en doe je de gier in een sproeisysteem. Je hoeft het niet aan te lengen. Om de tweetal dagen besproei je al de besmette planten met het gier. En je herhaalt dat regelmatig, totdat je een levenscyclus van de bladluis ruimschoots hebt overschreden. Bladluizen leggen immers dagelijks eitjes die bij een eerste behandeling niet gedood zijn. Na verloop van tijd zijn alle bladluizen verdwenen. Gier kan je ook maken van bijvoorbeeld tabaksbladeren.Als je de meest zuivere ecologische toer op wil, schaf je larven van lieveheersbeestjes aan. Deze verorberen bladluizen in een razend tempo. Het grote voordeel is dat eenmaal de larven volwassen zijn, de lieveheersbeestjes gewoon verder bladluizen opeten.