Als je last hebt van gele vlekken in jouw gazon, is de kans groot dat je een plaag hebt van engerlingen of emelten. Indien je twijfelt of het wel degelijk engerlingen of emelten zijn, kan je dat snel te weten komen. Na één nachtje heb je al een pasklaar antwoord.

Doe zelf de test

Begiet de plaatsen rond de gele vlekken overvloedig met water, net voor zonsondergang. Leg er een donker zeil op, bijvoorbeeld vijverfolie. ’s Morgens neem je dat zeil weg, en zie je al dan niet emelten of engerlingen bovenop het gazon liggen. Zie je ze, dan heb je te doen met een plaag van engerlingen en of emelten.Treed onmiddellijk op tegen deze plaag want anders vreten ze jouw gazon gewoon dood. De larven eten constant hun buikje rond met de wortels van de graszoden. Eens een wortel door de kiezen, kruipen ze naar de volgende. Zo gaan ze maar door tot alle wortels zijn aangetast. Wees er dus snel bij als je gele plekken in jouw gazon ziet opduiken.

Hoe engerlingen bestrijden?

De meest gekende manier om engerlingen en emelten te bestrijden, werkt met aaltjes. Het is een soort poeder dat je in water oplost en vervolgens over je gazon sproeit. Na een paar dagen sterven de engerlingen omdat ze geparasiteerd worden door de aaltjes. De aaltjes leven nog geruime tijd verder en besmetten ook de nog niet uitgekomen larven. Eens alle engerlingen gestorven, zijn ook de aaltjes verdwenen. Alhoewel ze niet alle engerlingen in 1 keer te pakken krijgen, toch zal je gazon er merkelijk van herstellen; Vergeet niet om in het najaar en volgend jaar ook te bestrijden