Van pot tot lavendel veld? Het kan. Correct snoeien is de boodschap, en dit tweemaal: na de bloeiperiode en in april, na de winter.

Lavendel, ook geurend in jouw tuin

Meestal kopen we lavendel in een pot voor de ontspannende geur in huis en vervangen deze al snel als ze is uitgebloeid. Veel mensen weten niet dat je lavendel ook kan planten en zo niet enkel mooi oogt en geurt in je tuin, maar ook de bladluizen rondom verjaagt. Je kan deze struik bijna het hele jaar verplanten behalve in hartje winter of wanneer de vorst in aantocht is.Met een beetje aandacht en kennis is het mogelijk om voor langere tijd te genieten van dat prachtige aroma. Correct snoeien is hier belangrijk.[caption id="attachment_4736" align="aligncenter" width="220"]lavendel in pot lavendel in pot, de moeite waard om uit te planten[/caption]

Wanneer mag of moet je de lavendel snoeien?

[caption id="attachment_4737" align="alignright" width="300"]uitgebloeide lavendel uitgebloeide lavendel[/caption]Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode. Met deze eenvoudige snoeimethode geniet je jarenlang van jouw paarse bouquet.[clickToTweet tweet="Zachte lavendel die winter en zomer blijft geuren." quote="Zachte lavendel die winter en zomer blijft geuren." theme="style6"]Na de winter snoei je opnieuw. Ideaal vanaf april, als de vorst volledig verdwenen is. Zoniet, is het snoeien van een maat voor niets geweest.Het snoeien in het voorjaar is ook een snelle klus. Met een gepaste snoeischaar of eventueel een heggenschaar knip je de struik heel kort, tot maximaal 15 cm boven de grond. Na het snoeien stelt de struik weinig voor, maar na enkele weken zie je vrolijke groene scheutjes. Nieuwe geurende bloemen volgen snel.Extra Tip: Gebruik het snoeiafval om geurzakjes te vullen die een zuivere geur in huis verspreiden. Snoeien heeft dus meer zin dan je denkt en de zachte lavendelsfeer blijft lang in je huis en in je tuin.[caption id="attachment_4735" align="aligncenter" width="300"]lavendel laten drogen lavendel drogen voor een zachte geur in huis[/caption]