Bestrijd op tijd insectenplagen

Goed begonnen is half gewonnen, een gezegde dat véél waarheid bevat als het gaat om het bestrijden van insectenplagen. Voorwaarde is natuurlijk dat je weet wanneer iets begint! En dat is de reden waarom deze pagina bestaat, om jou te informeren over de ziekten en insectenplagen die je tuin kunnen geselen.

Bestrijd jij op tijd? Of ben je eerder zoals Jan?

Jan, die op een zalig mooie lentedag door zijn tuin wandelt, genietend van de vroege voorjaarszon, de geur van het jonge groen naar binnen snuivend. Hij geniet van de bloemetjes die de kop op steken, de rozen die al staan te pronken in de borders. De magnifieke bloesems die de kruinen van zijn fruitbomen omtoveren tot een wit gewaad, zien eruit als de bruidssluier van een befaamd couturier. Terwijl hij zijn pantoffels uitgooit en plaats neemt in zijn nieuwe tuinstoel neemt hij een slok van het glas wijn dat zijn vrouw zopas uitschonk. Zijn innerlijke rust wordt echter plots doorbroken, onrust en vragen beginnen zijn hoofd te doorkruisen. De rosse plekken in zijn gazon, waarvan hij dacht dat het gewoon van de droogte was van vorig jaar, lijken maar niet te verdwijnen. Integendeel, hij denkt zelfs dat ze groter worden! Een snelle search op zijn smartphone doet hem vermoeden dat het om de larve gaat van een kever, junikever of zoiets. In het artikel van De Boomdokter leest hij dat een eenvoudige test hem kan vertellen of het wel degelijk om engerlingen gaat. In lichte paniek rent hij blootsvoets naar zijn tuinhuis voor een spade om in de grond te kijken. En ja hoor, er zitten insecten onder de grond die de wortels van zijn gras opeten. Weg rust, weg genieten, zorgen maken zich meester van hem en de ontnuchtering is groot! Wat nu gedaan?!

Bestrijden van insecten vraagt kennis van zaken

Net zoals Jan heb jij waarschijnlijk ook een tuin, en misschien zijn jouw vingers groener dan die van Jan. Maar het vraagt al heel wat kennis om al die plaaginsecten te kennen en ook nog te weten hoe hun cyclus in mekaar steekt. Want beide zaken zijn essentieel als je een plaag op efficiënte wijze wil bestrijden. Zoniet is het gewoon weg gegooid geld. Als Boomdokter komt ik dagdagelijks in contact met dit soort zaken. Mensen bellen mij, of contacteren mij via Facebook of Messenger om te weten te komen wat ze moeten doen en vooral wanneer. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk beantwoorden, daarvoor is tijd tekort. Maar ik kan je wél helpen met mijn “Bestrijd op Tijd” berichten.

Op tijd bestrijden leidt automatisch naar een meer Ecologische en Milieuvriendelijk aanpak

Voor wie is de “bestrijd op tijd” lijst?

Voor mensen met een tuin, zowel particulieren als tuinaannemers, die op het juiste tijdstip willen bestrijden. Het juiste tijdstip wil zeggen: niet te vroeg (wegens te weinig impact) en niet te laat (wegens ‘niet meer onder controle te krijgen’). Jij, en alle anderen, ontvangen op geregelde tijdstippen informatie over de verschillende plagen die zich aandienen binnen Vlaanderen en Nederland.

Waar haal ik mijn informatie voor de “bestrijd op tijd” lijst?

 • Kennis: enerzijds is er de opgedane kennis vanuit opleidingen, boeken, bijscholingen, cursus, … . Anderzijds volg ik nog steeds, op regelmatige tijdstippen, bijscholingen of workshops. Door oa de levenscyclus van de verschillende insecten te kennen is het mogelijk om een prognose te maken en te weten wanneer bvb een insect ontpopt en in welke fase hij/ zij schade kan aanrichten.
 • Ervaring: sedert 1999 ben ik werkzaam als zelfstandig ondernemer in de groensector. Hierdoor word ik uiteraard regelmatig geconfronteerd met dergelijke problemen in tuinen.
 • Interesse: ermee geconfronteerd worden vanuit mijn professionele bezigheden alleen is niet genoeg. Er moet ook wel interesse zijn in de materie van de insecten om het echt goed te leren kennen. Zo zijn er veel tuinaannemers die de vraag vaak krijgen maar gewoon weinig interesse hebben in de insecten waardoor de drang ontbreekt om de nodige kennis op te doen.
 • Bronnen van informatie op te bestrijden OP TIJD:
  • Jij, jawel, jij en andere mensen of klanten melden vaak dat er een bepaald probleem is. Op die manier krijg ik rechtstreeks informatie vanuit de tuin zelf. En dat is een héél belangrijk stuk. Want dat ene insect mag dan al aan het werk zijn in Hasselt, daarom is het nog niet bezig aan de kust.
  • Ervaring leert mij ook wanneer de plagen te verwachten zijn.
  • Ervaring leert mij ook wanneer de plagen te verwachten zijn.
  • Als lid van het PCS (proefcentrum sierteelt van de overheid) maak ik gebruik van het Waarnemings- en Waarschuwingssysteem voor boomkwekerij, tuinaanleg en openbaar groen. Niettegenstaande dit gericht is op de professionele kwekerijen, is het voor mij ook een goede bron van informatie.

GRATIS genieten van de “bestrijd op tijd” lijst?

Jawel, geen abonnement, geen kosten en heel eenvoudig. Hieronder vul je jouw gegevens in om op de lijst te komen en je te abonneren. Het is 100% GRATIS en uitschrijven kan je op elk gewenst moment. Je zal tevens een bevestiging krijgen in in je mailbox. Controleer dat even, het kan eens gebeuren dat de mail in je spam terecht komt.

“Bestrijd op tijd” = ecologisch en milieuvriendelijk

Door op tijd te bestrijden kan je een ingreep of behandeling tot een minimum beperken. Op die manier spaar je het milieu én jouw bankrekening! Het advies dat ik meegeef is trouwens altijd (of toch voor 98%) gericht op een natuurlijke of milieuvriendelijke aanpak. Zo werk ik in eigen tuin NOOIT met giftige of schadelijke middelen, al 20 jaar lang. Op die manier hou ik veel meer natuurlijke vijanden in de omgeving. En als ik een keertje iets nodig heb dan is het perfect haalbaar met zaken zoals nuttige insecten of natuurlijke middelen.

Wacht dus niet langer en vul je gegevens hieronder in zodat ook jij de volgende keer op tijd bent!

En vul hieronder jouw gegevens in groeten, De Boomdokter.

Schrijf je nu in en bestrijd op tijd!

Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!