7 manieren om je grond te verbeteren

Categorie: Bodem Gazon en tuin
organische stof helpt de boomdokter met het verbeteren van grond

Wat moet je doen?

Bestaat je tuin uit een levenloze, harde of juist uit elkaar vallende bodem? Er zijn heel veel manieren om de bodemkwaliteit te verbeteren om mooiere, krachtigere en meer vruchtgevende planten te krijgen. Maar ik geef je hierbij de 7 zaken die je eenvoudig zelf kan toepassen en die het meest succesvol zijn. Ik heb deze 7 zaken gebundeld uit mijn jarenlange ervaring om mijn eigen grond te verbeteren.

Wat zijn de voorwaarden voor een gezonde grond?

Een gezonde grond bevat veel organische stoffen, is goed belucht en is goed vocht doorlatend. Maar houdt tegelijkertijd voldoende vocht vast om terug af te geven aan de planten.

1. Start met het vernietigen van het onkruid op een ecologisch verantwoorde manier

Het mulchen is een methode voor het starten van een nieuwe tuin of het heropstarten van een tuin die overwoekerd is door onkruid. Het is heel eenvoudig toe te passen: eerst leg je een laag organisch materiaal dit is bv. Compost, koemest,… . Op deze eerste laag, leg je een laag karton (je kan hiervoor gewone kartonnen dozen gebruiken) en daarna bedek je dit karton met een laag stro, versnipperde bladeren, houtsnippers,…

Het ontbindende karton en de mest trekken wormen en andere bodemorganismen aan.

Deze mulchlaag laat je gedurende min. 3 maanden liggen of totdat je begint om te planten. Het kan zijn dat het karton tegen die tijd nog niet verdwenen is, dan maak je er een gat in, meng je de grond met de organische stoffen en kan je planten. Voor het zaaien kan je het karton wat aan de kant schuiven of verwijderen.

Ik ben steeds gestart in de herfst zodat er tegen het voorjaar weinig of geen karton meer over was. Op deze manier heb ik mijn oude zanderige gras in 2 jaar tijd omgetoverd tot een groenten -en bloementuin met een hoge opbrengst.

Eenvoudig zelf toe te passen en bovendien spaart het je heel veel tijd en geld uit!
moestuin voorbereiken met karton
moestuin kartonmethode na de compost 2
opbrengst na bodem te verbeteren

2. Maak een plan en creëer blijvende tuinbedden en paden in je tuin

Telkens je stapt op de grond in je tuin, zorg je ervoor dat de aarde aandrukt en dus verdicht. Het zorgt ervoor dat je de bodemstructuur en de nuttige bodemorganismen en hun habitat vernietigt. Maak daarvoor een plannetje en leg plantenbedden aan die smal genoeg zijn zodat je ze kan bereiken vanop je paden.

De paden hoeven niet breed te zijn, je kan er ook voor kiezen om fijne onopvallende paden te maken tussen je planten. Je kan de paden ook maken van witte klaver of houtsnippers, die trekken beide nuttige insecten aan en bemesten je tuin.

Als je ieder jaar op dezelfde plaatsen loopt, druk je ook alleen maar die grond aan en blijft de grond waar de planten staan mooi luchtig en vol van bodemorganismen.

Het bespaart je ook tijd en geld. Je hoeft ook alleen maar de plantenbedden te bemesten of water te geven, je paden kan je zo overslaan. Je kan er ook beter voor zorgen dat alle planten krijgen wat ze nodig hebben omdat je mooi overal aankan.

3. Kies ervoor om NIET te spitten voor een vruchtbare grond

Bij het spitten maak je de grond los en wissel je de grond om. De bovenste laag aarde (zuurstofrijke grond) komt nu 25 cm dieper in de grond te liggen. Op deze manier haal je dus de verschillende bodemlagen door elkaar.  Dit heeft een negatief effect op de groei en op het bodemleven. Bovendien zal je veel onkruidzaden die in de diepere lagen zitten naar boven halen en dus meer onkruidgroei krijgen.

Soms -bij lichte grond- zorg je ervoor met het spitten dat de grond wegwaait of dat het wegspoelt door de regen. Zo kan het nuttige bodemorganismen vernietigen.

Daarom is het gebruik van een woelvork ideaal om in je eigen tuin toe te passen. Je maakt de grond los en je vernietigt er geen micro-organismen mee. Op deze manier is de grond goed los om erna te planten of te zaaien.

4. Voeg organische stof toe om je grond te verbeteren

Organische stof is biologisch materiaal dat bestaat uit dood weefsel en afscheiding van micro-organismen (bacterien, schimmels, netmatoden…).  Het is dus organische afval dat afgebroken wordt door wormen en micororganismen.  Het is het donkere aarde-achtig materiaal die we compost heten.

Als je zelf niet voldoende compost hebt, kan je verrijkte tuincompost toevoegen.

Het veranderen van de grond in de herfst is belangrijk -ieder jaar- zodat je het komende jaar terug een goede opbrengst zou hebben. De herfst en de winter zijn een ideale tijd om terug te geven aan de bodem wat je er zelf van genomen hebt in de zomer (de groenten, bloemen, fruit,…)

Organische stof houdt bovendien vocht en voedingsstoffen vast omdat het absorptievermogen hiervan groot is.

Op deze manier kan de lente terug starten met een ideale grond vol van energie.

Image

5. Mulchen brengt veel voordelen in je tuin

Mulch is een beschermende laag van organisch materiaal die de bodem bedekt. Het kan bestaan uit alles wat je maar kan vinden zolang het bestaat uit natuurlijke materialen. En het moet fijn of gemalen zijn  bijvoorbeeld gras, stro, houtsnippers, boomschors, compost, …

Het eerste doel van mulchen is om de negatieve effecten van het klimaat te compenseren:

  • Hevige regen geeft geen uitspoeling meer
  • Bij hogere temperaturen, zal de grond minder uitdrogen
  • Bij vorst zullen de vorstgevoelige planten minder last hebben van vorst aan de wortels
  • Bij koude temperaturen, kan de mulchlaag de warmte vasthouden voor je planten

Bovendien bespaart het je ook tijd omdat je minder moet wieden, water en meststof geven.

Ook hier alleen maar voordelen dus!

6. Plant bodembedekkers om je grond verder te verbeteren

Bodembedekkers zijn een uitstekende aanvulling om je bodem verder te verbeteren.

  • Ze leveren organische stoffen aan
  • Zorgen dat de bodem beter belucht worden
  • En trekken nuttige bodemorganismen aan.

In de groentetuin kan je bv. Mosterkruid, boekweit,… kiezen. Deze zaai je in in de late zomer of herfst zodat je bodem goed begroeid staat in de winter. Op deze manier voorkom je het uitdrogen van de grond in het voorjaar, bemest je de grond en zorg je ervoor dat bij ernstig regenweer je grond niet wegspoelt. Vele van de bodembedekkers vriezen dood in de winter, zo heb je ook in het voorjaar niet veel werk als je wil starten met aanplanten of zaaien. Andere bodembedekkers worden ondergespit.

7. Zet kippen in om je grond te bewerken

Ik zet ieder jaar gedurende een groot deel van de winter en net voordat ik start met zaaien of planten mijn kippen vast op de groentetuin. Zij zorgen ervoor dat het beetje onkruid verdwijnt en ze krabben de grond mooi los.

Bovendien zijn ze zelf tevreden met al het lekkers dat daar te vinden is.

Kippen helpen de kwaliteit van je grond te verbeteren
Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt.