NEE!
In een biologische en ecologische tuin is het helemaal uit den boze om kalkcyanamide te gebruiken. Ik leg je straks uit waarom. Maar ook voor mensen die misschien niet zo helemaal ecologisch zijn is het ook interessant om wat verder te lezen.
Veel winkels raden het gebruik van kalkcyanamide aan omdat het goed zou zijn voor alles. Bodemplagen en ziekten zou je er zomaar mee kunnen bestrijden. Het is een oud bijtende middel dat al meer dan 80 jaar gebruikt wordt. En bestaat uit de hoofbestanddelen kalk en cyanamide. Het wordt op synthetische (of chemische) wijze gemaakt en men voegt er ook stikstof aan toe.
Als je dit leest dan denk je, ok toch allemaal? Ik haal het onmiddellijk in huis, MAAR…
Kalkcyanamide is niet selectief waardoor het dus 99.9 % van je bodemleven dood maakt.
Een evenwichtige voeding is de start van een mooie en gezonde tuin. Een evenwichtig bodemleven moet je jaar na jaar opbouwen door goede compost, weinig ingrepen, organische meststof en geen giftige stoffen te gebruiken.
Bodemziektes kan je vaak vermijden door een ruime vruchtwisseling in de moestuin. In de siertuin zorg je voor een grote variatie aan struiken en planten die veel verschillende nuttige dieren (insecten, vogels, …) aantrekt. Die helpen je met plezier vele plagen te onderdrukken.
Er zijn veel ecologische oplossingen op de markt. Denk maar aan aaltjes bij plagen zoals engerlingen en emelten. Of ecologische en biologisch goedgekeurde middelen zoals larvetec.
Ook de levende insecten bv. adalia (larven van de lieveheersbeestjes) en chrysopa werken prachtig voor de bestrijding van bladluizen.
Door de niet-selectieve werking van de kalkcyanamide en de nefaste gevolgen voor bodem en dier, raad ik het dus ten stelligste af.