Kalkcyanamide, is het wel verantwoord in de tuin?

Categorie: Bodem Gazon en tuin
gazon bestrijden met Kalkcyanamide

Kalkcyanamide, verantwoord of niet?

NEE!

In een biologische en ecologische tuin is het helemaal uit den boze om kalkcyanamide te gebruiken. Ik leg je straks uit waarom. Maar ook voor mensen die misschien niet zo helemaal ecologisch zijn is het ook interessant om wat verder te lezen.

Veel winkels raden het gebruik van kalkcyanamide aan omdat het goed zou zijn voor alles. Bodemplagen en ziekten zou je er zomaar mee kunnen bestrijden. Het is een oud bijtende middel dat al meer dan 80 jaar gebruikt wordt. En bestaat uit de hoofbestanddelen kalk en cyanamide. Het wordt op synthetische (of chemische) wijze gemaakt en men voegt er ook stikstof aan toe.


Waarvoor gebruikt men kalkcyanamide?

  • Als pesticide (doden van insecten): de cyanamide heeft een dodelijke werking op het bodemleven. Insecten, schimmels, bacterien, aaltjes,… worden gedood.
  • Als herbicide (doden van onkruiden): de cyanamide vernietigt onkruiden
  • Als meststof: het is een stikstofmeststof waarbij de stikstof relatief traagt vrijkomt. Je verhoogt er ook de ph mee.

Als je dit leest dan denk je, ok toch allemaal? Ik haal het onmiddellijk in huis, MAAR…

Kalkcyanamide is niet selectief waardoor het dus 99.9 % van je bodemleven dood maakt.
Wouter Crucke, De Boomdokter

Waarom raad ik het gebruik van kakcyanamide volledig af?

  • Het product dood al het bodemleven dus ook de nuttige insecten, aaltjes en bacteriën
  • Het is uiterst giftig voor bijen
  • Ook vogels sterven van de kakcyanamide
  • Je bekomt resistente schimmels en bacteriën waardoor deze achteraf voor veel grotere problemen zorgen.

Welk alternatief voor kalkcyanamide?

Een evenwichtige voeding is de start van een mooie en gezonde tuin. Een evenwichtig bodemleven moet je jaar na jaar opbouwen door goede compost, weinig ingrepen, organische meststof en geen giftige stoffen te gebruiken.

Bodemziektes kan je vaak vermijden door een ruime vruchtwisseling in de moestuin. In de siertuin zorg je voor een grote variatie aan struiken en planten die veel verschillende nuttige dieren (insecten, vogels, …) aantrekt. Die helpen je met plezier vele plagen te onderdrukken.

Er zijn veel ecologische oplossingen op de markt. Denk maar aan aaltjes bij plagen zoals engerlingen en emelten. Of ecologische en biologisch goedgekeurde middelen zoals larvetec.

Ook de levende insecten bv. adalia (larven van de lieveheersbeestjes) en chrysopa werken prachtig voor de bestrijding van bladluizen.

 

Door de niet-selectieve werking van de kalkcyanamide en de nefaste gevolgen voor bodem en dier, raad ik het dus ten stelligste af.