Voorkom bodemverdichting met Vogt injectieapparatuur

Categorie: Bodem Bomen en boomgaard Gazon en tuin
gezonde vs gecompacteerde bodem

Blijft het water staan in de tuin? Is de grond van jouw tuin maar een verschraalde, droge bodem in de zomer? Dan vrees je wellicht voor de planten en bomen die erop staan. Bij bodemverdichting gaat de bodemstructuur verloren. Vaak is dit het gevolg van intensieve werken waarbij  zware machines over de bodem rijden of graafwerkzaamheden. Hoe los je het op?

Wat is bodemverdichting?

Bodemverdichting, ook wel bodemcompactie of bodemcompactatie genoemd, is een probleem dat nog minder gekend is maar dat wel overal aanwezig is. De bodem wordt als het ware samengedrukt door gebruik van machines, auto’s, grondwerken bij natte omstandigheden … Hierdoor vermindert het poriënvolume. Bij een te sterke bodemverdichting neemt de doorlaatbaarheid en het vochtbergend vermogen van de bodem af.

Heb je zelf een boom die het moeilijk heeft? Dan laat je deze beter eens onderzoeken. In de meeste gevallen is deze nog niet verloren en kan deze boom nog verder worden geholpen. Contacteer ons voor al je vragen of een offerte op maat.

Hoe kan ik bodemverdichting zelf aanpakken?

Je kan de bodem injecteren met lucht, ook wel ploffen genoemd. Bij het injecteren of ploffen van de bodem worden er op verschillende afgemeten plaatsen gaten rond de boom gemaakt in de grond. Zo wordt er op een bepaalde diepte lucht in de grond geperst waarna de grond zal openbreken. Op hetzelfde moment wordt er granulaat in de breuklijnen gezet. Hierdoor gaat de grond niet direct terug toeslaan op dezelfde plaats. Het resultaat van de bodeminjectie: de boom kan gemakkelijker ademen en krijgt een betere toegang tot water en voedingsstoffen.

Het injecteren van de bodem gebeurt met een grondbeluchtings- en injectieapparaat. Hierin bestaan 3 versies nl. de Geo Injector Mini en de Geo Injector Maxi van Vogt.

 

 

 

bodeminjectie bodemverdichting de boomdokter vogt
bodeminjectie bodemdecomactatie bodemcompactatie de boomdokter vogt injecteren bomen
Vogt injectietoestel mini

Injectieapparaat voor bodembeluchting – Vogt Geo Injector Mini

De Geo Injector Mini van Vogt is interessant voor de kleine boomverzorger of hovenier. Het is de kleinste grondbeluchtings- en injectieapparaat in ons assortiment. Je kan injecties uitvoeren met granulaten, waterreservoirs, vloeibare meststoffen, water en lucht. De container heeft een inhoud van 2 liter voor granulaat (maximale korrel 4 mm). Deze kan je snel en eenvoudig vullen. Het vulniveau kan je controleren via een geïntegreerd kijkvenster.

Bovendien kan je kiezen tussen injectie en ventilatie door middel van handige hendel. Mits je het toestel aansluit op een compressor kan je dit proces op verschillende dieptes uitvoeren. Je kan de Geo Mini injector van Vogt ook toepassen voor het toedienen van schimmels aan laan- en stadsbomen.

vogt injector maxi injecteer toestel bodemdecompactatie

Injectieapparaat voor bodembeluchting – Vogt Geo Injector Maxi

De Geo Injector Maxi van Vogt is de grote broer van de Geo Injector Mini. Het apparaat is handig voor bodeminjectie en het decompacteren van bomen.  Zo kan je er er granulaten, lucht, water en eventueel meststoffen mee in de verharde bodem mee injecteren. Het model bestaat uit een grote materiaaltank en een persluchtopslagtank.