,

Wat is het verschil tussen een meststof en een bodemverbeteraar?

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Kruiwagen

Hoe gebruik je bodemverbeteraar en meststof samen?

Koemest of gedroogde koemestkorrel moet eigenlijk gezien worden als een bodemverbeteraar en niet als mest, hoe vreemd dit ook mag klinken. Maar waarom eigenlijk?

Wat doet een bodemverbeteraar?

Een bodemverbeteraar (zoals koemestkorrelferticure beplantingsaarde, turf,…) verbetert de  structuur van je grond. Het zorgt ervoor dat het evenwicht terug hersteld wordt tussen lucht, water en de vaste deeltjes in je bodem. Een leemgrond is een perfecte grond qua structuur van de bodem. De bodemverbeteraar kan eigenlijk voor iedere bodem gebruikt worden. Een zanderige grond wordt door de bodemverbeteraar meer samengeklit. Een bodem van klei valt door de bodemverbeteraar beter uit elkaar, wordt wat losser gemaakt.

De bodemverbeteraar zorgt er dus voor dat er terug een evenwichtige structuur gevormd wordt. Ze zorgen ervoor dat de bodemstructuur grotere en kleinere gaatjes krijgt waardoor er vocht en lucht in de grond kan circuleren. Zowel lucht als vocht zijn 2 essentiële zaken voor je bodem en je planten.

Wat is een meststof?

Meststoffen zijn voedingstoffen voor je planten.

Maar bemesten heeft alleen maar zin als de pH (lees meer in dit artikel: welke rol speelt pH in de grond voor je gras, planten en bomen) optimaal is. Ook de bodemstructuur (lees hierboven) moet goed zijn, om gezonde planten te krijgen . Gebruik dus eerst een bodemverbeteraar en dan pas de meststoffen.

Merk dus op dat ik een onderscheid maak tussen een gezonde plant en een goed gevoede plant. Met meststoffen krijg je dus een goed gevoede plant, maar niet noodzakelijk een gezonde plant.
Een gezonde plant kan alleen mits de aanwezigheid van een gezonde bodem.

Zowel bodemverbeteraars als meststoffen zijn belangrijk voor gezonde, sterke planten.

 Wouter Crucke, De Boomdokter

Welke soorten meststoffen zijn er?

Kunstmest of anorganische meststof of minerale meststof.

Al die benamingen zijn bedoelt voor diezelfde soort meststof.

Kunstmest of anorganische meststof of minerale meststof zijn allemaal hetzelfde. (bv. De gekende roze korrels) Ze worden gemaakt van niet-organische materiaal. Het zijn de goedkopere meststoffen die hoge concentraties aan (N-P-K) bevatten. Het grote nadeel van deze meststoffen is dat je de planten opjaagt en dat deze meststoffen ook snel terug verdwijnen uit je grond. Bovendien is de productie van de kunstmest hel slecht voor het milieu.
Deze soort meststof raad ik dus helemaal niet aan in je huis en tuin.

Gecoate kunstmeststoffen

Gecoate kunstmeststoffen zijn kunstmeststoffen waarrond een laagje (een coating) werd aangebracht om de afgifte trager te maken. Om er zo voor te zorgen dat je niet zo vaak moet bemesten. Maar het draagt dus ook niets bij aan je bodemleven zoals de gewone kunstmeststoffen.

De organische meststoffen

De organische meststof bestaat uit verteerde dierlijke uitwerpselen of resten van planten. Het is veel duurzamer dan de kunstmest omdat de meststoffen veel langer in de bodem blijven. Het enige nadeel is dat het iets langer duurt voor je effect ziet op je planten, omdat de voedingsstoffen eerst nog moeten omgezet worden door het bodemleven naar stoffen die de plant of boom kunnen opnemen. Maar als je op tijd verrijkt met organische meststof is dit dus geen enkel probleem.

Gebruik je organische meststof dan verrijk je ook je bodemleven: regenwormen en kleine bodemdieren doen zich te goed aan de mest en beluchten en bemesten ook zelf je bodem.

Samengestelde meststof

Samengestelde meststof is een combinatie van beide en vormt zo de ideale basis meststof voor je tuin. Deze gebruik ik zelf ook het meest, omdat je dus het beste krijgt  van beide meststoffen:

  • je krijgt een snelle reactie van je plant (maar in heel beperkte mate waardoor je de plant niet uitput)
  • en je hebt de langdurige werking van de organische meststof.

Dit is dan ook de meststof waar wij volledig achter staan.

Wat is de N-P-K waarde van de meststof

De N-P-K die je op de zak ziet staan bij zowel kunstmest als samengestelde meststof. Iedere waarde zorgt voor specifieke zaken bij je planten:

N (stikstof) zorgt voor meer groei, groenere kleur en werkt tegen geelverkleuring

P (fosfor) zorgt voor een betere wortelgroei, meer vruchtvorming en heeft een rijkere bloei

K (kalium) zorgt voor sterkere planten, meer opbrengst en een betere smaak.

Het is belangrijk dat je op een goede manier en de juiste verhouding van deze NPK waarde toedient. Daarvoor is het goed om om de zoveel jaar een bodemstaal te nemen. Dan wordt er aangegeven welke meststof (en de verhouding NPK) je het best kan gebruiken in de komende jaren. Je kan een bodemstaal door ons laten afnemen (of zelf nemen en dan opsturen) zodat we je gepast advies kunnen geven.