Ieder jaar in januari houdt Natuurpunt een vogeltelweekend waaraan iedereen kan deelnemen. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat de vogeltjes zich thuis voelen in onze tuin en ze het zo makkelijk mogelijk maken?
Vogels maken gebruik van allerhande materiaal om hun nesten te bouwen. Zorg ervoor dat je tuin niet kraaknet ligt, laat blaadjes, takjes, pluimpjes,… liggen, dit gebruiken ze vaak. Maar ook mos, stukjes wol van schapen, haar van honden en katten,… zijn voor hen heel welkom.
Struiken en hagen vormen een schuilplaats en huis voor vele vogels. Als het even kan, plant dan ook bessenstruiken zodat je de vogels kan voorzien van allerhande lekkernijen. Zowel struiken en bomen zijn belangrijk als nestelplaats voor de vogels. Er zijn maar enkele vogels die nestkastjes willen gebruiken, dus geef ze als het even kan voldoende ruimte.
Bij vorst hebben vogels een tekort aan drinkwater. Zet een ondiep schaaltje met water in de tuin en ververs iedere dag het water. Bij vorst mag je er geen zout in doen, dit is niet goed voor de vogels.
In de zomer zullen de vogels dankbaar zijn voor een mooie badplaats, veel hoeft het niet te zijn, een oude steelpan vullen met water en in de tuin zetten. Klaar is kees!
Vogels zijn bang van diep water, een bad hoeft voor hen niet dieper dan 3-5 cm te zijn. Op het moment van baden zijn ze ook erg kwetsbaar, zet het bad dus hoog genoeg van de grond (1.5 m) en tot 2 meter van de omheining of struik om de kat te slim af te zijn.
Iedere vogelsoort wil graag een op maat gemaakt huisje. Let op, niet iedere vogel zal zich in een nestkastje willen nestelen, maar als ze dat willen, hou je best rekening met hun wensen;
Voedsel bijgeven aan de vogels kan je het hele jaar door doen, maar het is niet noodzakelijk als je een gevarieerde tuin hebt met veel bessen en zaden.
In de winter kan je eenvoudig zelf eten maken. Gebruik hiervoor natuurlijk ongebruikt vet en een zadenmengsel. Meng deze met elkaar (eventueel kan je het vet wat smelten en terug laten afkoelen), doe het mengsel in een potje waarin je eerst een lintje of touwtje hebt gelegd. Laat het geheel stollen, haal het vogelkoekje uit het potje en hang het op aan een takje.
Volgende zaden zijn toppers voor de vogels: zonnebloempitten, pinda’s, meelwormen, fruit, haver, rijst (enkel gekookt!), tarwe,… Deze zijn aanwezig in de meeste zadenmengsels voor vogels.
Geef vele keren, kleinere hoeveelheden voer, zodat je geen muizen of ratten aantrekt en het zaad niet kan beschimmelen.
Plaats de tafels of voederhuisjes op een veilige afstand voor de katten. Ze liggen maar al te graag op de loer te wachten op een makkelijke prooi. Hang de huisjes daarom hoog op, en ook een meter of 2 van een struik.
7. Struiken en hagen die geliefd zijn bij de vogels
Struiken en hagen zijn voor vogels een plaats om zich te verstoppen bij gevaar, om nesten te maken, bessen te plukken, insecten te eten die erop afkomen,… Veel goede redenen dus om een haag te planten ipv een gewone schutting te zetten.
Enkele voorbeelden van hagen die geliefd zijn bij de vogels:
Veel vogels eten ook insecten (rupsen, vlinders, vliegen, bijen, hommels,…) Bloeiende planten trekken insecten aan en ze geven ook nog eens zaden na hun bloei. 2 vliegen in 1 klap dus. Enkele voorbeelden van goede planten voor insecten:
Een te nette tuin, daar houdt geen enkel dier van. Ook de vogels niet.
Al de chemische middelen die gebruikt worden komen zowiezo in de natuur terecht.
Maar ook het aantal insecten -die voedsel zijn voor de vogels – neemt af waardoor het voortbestaan van de vogels dus in het gedrang komt.
Vogels zullen geen dode insecten eten, maar ze kunnen in de tussentijd tussen het vergif spuiten en de dood van de insecten wel nog als eetbaar gezien worden door de vogels. Op die manier krijgen ze wel gif binnen.
Ook het bespuiten van planten tegen allerhande ziekten, kan gevaarlijk zijn voor de vogels. De bessen zullen immers voor hen nog altijd als eetbaar gezien worden.
Er bestaan veel ecologische alternatieven…