,

21 tips om een goede boomverzorger te vinden

Logo van een geverifieerde boomverzorger

Op wat kan ik letten om een goede boomverzorger te kiezen?

WAT MOET JE DOEN?

Het is als leek moeilijk om te weten hoe je een juiste boomverzorger of snoeier vindt. Maar er zijn toch enkele zaken waarop je kan letten. Daarom help ik je graag verder.

Het is niet omdat iemand zegt dat hij veel bomen snoeit en dit ook effectief doet, dat hij een goede boomsnoeier of boomchirurg is. Het beroep is vandaag de dag immers heel populair en nogal snel zegt iemand van zichzelf dat hij expert is.

Daarom geef ik je 21 tips waarop je kan letten bij het uitzoeken van een goede, gekwalificeerde boomverzorger.

Heeft de boomverzorger een goede opleiding gevolgd?

Het erkende certificaat in België van de boomverzorgers is het ETW (European Tree Worker) certificaat. Dit certificaat heb ik zelf uiteraard ook, net als de mensen waarmee ik samenwerk.

Om dit certificaat te ontvangen, moet je eerst 2 jaar fulltime in het werkveld staan en dan pas mag je een examen afleggen. Dit examen bestaat uit een theoretisch deel ivm bomenkennis (soortenkennis, ontwikkeling, kwaliteit van plantgoed, ecologische overwegingen, gangbare ziekten,…) en een praktijk gedeelte (praktijksimulaties van demonteren, vellen, verankeren,… van bomen en een praktische test snoeien bovenin de bomen). De meeste mensen volgen hiervoor een opleiding van 2 jaar bij een erkend opleidingscentrum.

Een extra diploma is het ETT (European Tree Technician) certificaat.  Het is een certificaat voor een boomtechnisch raadgever, zoals ik ook zelf heb.

Dit certificaat spitst zich vooral toe op boominspectie en advies over bomen in bepaalde situaties.

Logo van een geverifieerde boomverzorger
Logo van een geverifieerde boomverzorger

Hoe kies ik een goede boomverzorger?

Een goede boomverzorger…

  • kapt zo weinig mogelijk bomen. Zal eerst een goede reden nodig hebben om een boom te kappen, want het verlies moet (indien mogelijk) steeds vermeden worden. Hij zal je steeds op een neutrale manier bijstaan in het nemen van die keuze en het oordeel vellen alsof het zijn eigen boom zou zijn. Het vraagt nu eenmaal een professionele kijk en een goede kennis van bomen om de juiste beslissing te nemen.
  • volgt regelmatig opleidingen, workshops, cursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en alles wat over bomen gaat.
  • zal NOOIT bomen toppen of kandelaren. Als dit gevraagd wordt, zal hij eerst voldoende uitleg geven aan de mensen waarom dit gevaarlijk en permanente schade aanbrengt aan de boom. Het is immers slecht bij alle soorten bomen en betekent bijna steeds de dood voor de boom op korte of lange termijn.
  • gaat NOOIT alleen te werk bij het snoeien of demonteren van grote bomen. Veiligheid wordt immers hoog in het vaandel gedragen, er is steeds een klimmer en een grondman aanwezig. Indien de klimmer in de problemen geraakt in de boom, moet de grondman de klimmer uit zijn benarde situatie kunnen redden.
  • is iemand die enkel en alleen bomen verzorgt. Hij legt geen tuinen, vijvers, afspanningen,… aan en is al helemaal geen man/vrouw die brandhout verkoopt. Een slager bakt ook geen brood…
  • kan u advies geven over de veiligheid van je bomen. En beslist niet te snel om deze te vellen.
  • is niet goedkoop. De kostprijs staat ook in verband met het te nemen risico (in bomen klimmen, vellen,…) de opgebouwde ervaring en de gebruikte materialen.
  • beoordeelt de bomen niet aan de hand van de waarde van het brandhout. De veiligheid en ecologische waarde van een boom is voor ons het belangrijkste.
  • is goed verzekerd voor zichzelf, zijn medewerkers en tegenover  jou, de klant. Vraag dus steeds een afschrift indien je twijfels zou hebben.
  • gaat altijd veilig te werk. Gebruikt steeds gekeurde en gecertificeerde veiligheidsmaterialen en machines. Het materiaal is ook goed onderhouden.
  • zal je overwegend zien werken met de handzaag in plaats van  met de kettingzaag. Dit omdat het snoeien met een snoeizaag mooiere en betere wonden achterlaat voor de boom en er dus een sneller herstel zal zijn.
  • klimt nooit met sporen bij het snoeien. Het is enkel gerechtvaardigd bij het vellen van de bomen. Sporen veroorzaken immers schade aan de schors.

Een goede boomverzorger kan uitleggen hoe hij te werk gaat.

  • Hij/zij kan aangeven hoe hij/zij het werk zal uitvoeren. Waar dat de eventuele gevaarlijke punten zitten,…
  • Kan uitleggen waarom het nodig is dat die bepaalde boom verwijderd moet worden
  • Zal je enkele referenties van vergelijkbare werken kunnen geven en eventueel namen of telefoonnummers van andere klanten geven.
  • Zal ook weten welke lokale en nationale wetten er in jouw tuin van toepassing zijn.
  • Komt niet zelf werk vragen bij je aan de deur. Pas op voor personen die ongevraagd werk aanbieden. Dit geldt vooral na stormen.

Is de boomverzorger voldoende verzekerd?

Een goede verzekering is belangrijk omdat er altijd wel eens iets fout kan gaan. Zelfs de besten in hun vak zijn hier niet vrij van. Gelukkig hebben wij onze verzekering nog nooit nodig gehad.

Het probleem is dikwijls dat mensen ‘in het zwart’ snoeien. Deze mensen zijn per definitie niet verzekerd als er iets fout gaat. En dan ben jij -als opdrachtgever- verantwoordelijk en mag jij alle kosten (schade wagen, woning, gekwetste, dode,…) betalen.

Vraag dus steeds na of iemand goed verzekerd is en als je twijfelt, vraag dan gewoon het document op van zijn verzekering, als alles in orde is, zal hij je dit met plezier bezorgen.


Wil je je boom laten snoeien door een echte boomverzorger?


Kreeg je een duidelijke offerte op papier van de boomverzorger?

Een duidelijke offerte op papier is het begin van een goede samenwerking. Let erop dat alle werken gedetailleerd staan op de offerte, zodat er achteraf niet kan gezegd worden dat dit niet meegerekend was in de prijs.

Denk zelf al eens na of je graag zelf de opkuis doet, de snippers of het hout wil behouden,…

Zorg ook voor een correcte afspraak via mail zodat er geen twijfel bestaat wanneer hij bij je langskomt, zodat je niet onnodig verlof neemt.