Het is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer het jammer genoeg te laat is. Als de boom op je huis ligt, je auto verpletterd heeft of misschien wel erger (ik hoop van niet!).
Een boom waait niet zomaar om of breekt niet zomaar af, laat dit héél duidelijk zijn. In de meeste gevallen kan het voorspeld en zelfs voorkomen worden. Ik ben dagdagelijks bezig met het onderzoeken van bomen. Het is vanuit deze ervaring dat ik je hierbij de meest voorkomende oorzaken wil meegeven. En vooral: neem preventief actie en wacht niet tot het te laat is!
Hier liggen beschadigde wortels, een te klein of slecht wortelgestel aan de oorzaak.
Beschadigde wortels komen overal voor. Bij bouwwerken in het algemeen, het plaatsen van een nieuw terras of veranda of bij de aanleg van een oprit worden er vaak wortels van bomen beschadigd. Maar ook het gebruik van de oprit die er al langer ligt schade. De bodem wordt namelijk verdicht door het hoge gewicht van voertuigen en hieraan gaan wortels dood. En die wortels zijn uiteraard van levensbelang. Ze zorgen niet alleen voor de opname van water en voedingsstoffen, maar het zijn ook de ankers van je boom. Ze moeten de boom recht houden, ook in moeilijke omstandigheden.
Verankeringswortels of stabiliteitswortels doen namelijk exact wat in de naam staat: jouw boom verankeren in de grond. De meeste bomen hebben er gemiddeld amper 4 tot 7, verspreid over de omtrek van de stamvoet. Je zal dan ook begrijpen als je er 1 of meerdere van doorzaagt of kapotmaakt met de graafkraan, deze boom veel meer kans heeft om te waaien.
Heel vaak krijgen bomen veel te weinig doorwortelbare ruimte (dit is vooral zo in stedelijke omgeving). Om het eenvoudig uit te leggen, kan je stellen dat een boom evenveel wortels onder de grond heeft zitten als er takken en bladeren op zijn kruin staan. Je kan dus de omtrek van de kruin projecteren op de grond zodat je weet hoeveel wortels er onder de grond zitten. Met de kruin bedoel ik natuurlijk een natuurlijke kruin (en geen boom die gekandelaard is).
Jij bent als eigenaar verantwoordelijk voor je bomen. Gebruik een Boomfitanalyse om aan de verzekering te bewijzen dat jij je bomen liet controleren! Dan kan je tenminste de schade recupereren.
Dit zullen vaak dode takken zijn. Bomen vormen immers constant dood hout als gevolg van de groei van de kruin. Daarom laat je best bv. om de 4 jaar een onderhoudssnoei uitvoeren op je boom (bij grotere bomen). Bij deze snoei worden onder andere de dode takken verwijderd zodat ze naar beneden komen op het moment en op de plaats waar je dat zelf wil. Op een moment dat er dus niets of niemand onder de boom staat. Je kan zoiets laten doen wanneer het grote bomen betreft maar je kan ook zelf heel wat betekenen voor de minder grote bomen. Handig daarbij zijn de telescopische stokzagen waarmee je tot 8 meter hoog kan werken zonder dat je een ladder nodig hebt.
Plakoksels zijn takken of een deelstam die slecht vast zit aan de rest van de boom. Meer over plakoksels kan je hier lezen bij: waarom breken takken af van een boom? Een getraind oog van een boomverzorger met een ETW of ETT diploma (en met ervaring) kan deze slechte takken opsporen en een verankering plaatsen. Daarom worden dergelijke takken soms verankerd met een specifiek verankeringstouw.
Een verankering zal niet voorkomen dat de tak zal uitscheuren, maar zal ervoor zorgen dat de tak opgevangen wordt en dus niet op je auto, huis of kind kan vallen.
Schimmels in bomen kunnen ervoor zorgen dat de wortels en/of de stam van de boom binnenin beschadigd of aangetast is. Hierdoor verliezen ze hun stevigheid en kunnen ze dus op die bepaalde plaats breken. Een schimmel opsporen is niet eenvoudig, je hebt hiervoor een getraind oog nodig en véél kennis over de vele schimmels, paddenstoelen of zwammen die op bomen en hout kunnen voorkomen. En een schimmel betekent niet per definitie gevaar, laat staan het einde van een boom.
Laat ze controleren op veiligheid en gezondheid door De Boomdokter, en slaap de volgende keer op beide oren.
De hoogte en het aantal je boompalen bij een nieuwe aanplant zijn belangrijk. Bekijk hier een filmpje over hoe je best je bomen aanplant zodat ze stevig kunnen wortelen. Als deze te hoog of te laag of met te weinig boompalen wordt vastgezet,… kan ervoor zorgen dat de nieuwe stam gewoon kan doorbreken.
Omliggende bomen weghalen bv. bij het opruimen van een tuin, kan gevaarlijk zijn voor de achterblijvende bomen. En dit door 3 redenen:
Schimmels in bomen kunnen ervoor zorgen dat de wortels en/of de stam van de boom binnenin beschadigd of aangetast is. Hierdoor verliezen ze hun stevigheid en kunnen ze dus op die bepaalde plaats breken. Een schimmel opsporen is niet eenvoudig, je hebt hiervoor een getraind oog nodig en véél kennis over de vele schimmels, paddenstoelen of zwammen die op bomen en hout kunnen voorkomen. En een schimmel betekent niet per definitie gevaar, laat staan het einde van een boom. Een picus onderzoek (een scan van de boom) kan hier uitsluitsel over geven.
Klimop in een boom gevaarlijk zijn. Klimop zorgt ervoor dat jouw boom veel meer wind vangt door het dichte bladerdek en het grote oppervlak dat ie vormt. Stormen komen vaak voor in de herfst of in de winter, een moment waarop de meeste bomen dan geen bladeren hebben en dus minder gevangen worden door de wind. De klimop zorgt echter voor een ‘vals’ gevoel van veiligheid omdat het bladerdek van de klimop het windzeil vormt, waardoor de boom dus toch meer wind kan vangen. Snij klimop dus regelmatig door en laat je niet verassen.
Als boomeigenaar moet je voor je boom zorgen als een goede huisvader. Als de boom schade veroorzaakt, ben je zelf aansprakelijk. Als je kan aantonen dat je de boom goed hebt onderhouden of je bv. onderzoek of een onderhoudssnoei liet uitvoeren op je bomen, dan dekken de meeste verzekeringen de schade (vraag dit voor de zekerheid na bij jouw verzekeringsagent!)
Laat daarom je bomen onderzoeken door iemand met een ETT of ETW diploma, of neem geen risico en vertrouw in de expertise van De Boomdokter.
Twijfel niet en neem nu contact op door te mailen naar info@deboomdokter.be of bel snel op 051 35 00 10. En ik kom zo snel als mogelijk bij je langs.
Groeten,
De Boomdokter.