,

Acer, Betula en Carpinus of wat is een ABC boom?

Bebloed hand tegen de schors van een boom

Wat is een ABC boom?

Heb je er ooit al van gehoord? De ABC boom? Het gaat in de eerste plaats over de volgende soorten:

Maar ook de volgende soorten behoren eigenlijk tot de ABC bomen:

ABC bomen zijn de boomsoorten die gevoelig zijn voor wat men in de volksmond “bloeden” noemt. Dit gebeurt wanneer je in de foute periode snoeit. Binnen een paar minuten drupt er sap uit de wonden en dat kan zelfs vrij hevig zijn. Zo hevig soms dat je op een half uurtje een glas vult met het sap dat uit 1 snoeiwonde drupt.

Boom met snoeiwond

Waarom begint een boom te bloeden?

In de eerste plaats dienen we ons af te vragen wanneer het voorkomt. Naargelang het tijdstip van het jaar zullen deze bomen wel of niet bloeden. Snoei je de Betula bijvoorbeeld in hartje zomer dan is er van bloeden geen sprake. Maar omdat de meeste mensen nog steeds geloven dat we bomen enkel in de winter snoeien, krijg ik vaak verontruste telefoontjes op het einde van de winter. De lentekriebels beginnen en het energiepeil van de mensen stijgt mee. Vanaf de eerste zonnestralen werken we opnieuw in de tuin. Het snoeien van bomen gebeurt vaak als eerste taak omdat het toch al de ganse winter uitgesteld werd door de barre kou. Snel nog snoeien voordat het te laat is … . Hier vind je nog tips rond snoeien.

De sapdruk die zich al een hele tijd opbouwt (start in het begin van de winter) is ondertussen zeer hoog. Het zorgt ervoor dat voldoende voedingsstoffen klaar zijn voor het moment dat de lente begint. Alle sappen moeten tot boven in de boom geraken en daarom begint de boom hier al mee op het einde van het vorige seizoen. Na het vallen van het blad begint hij of zij de druk al op te voeren. Bij sommige soorten gaat dat extreem snel, zoals bij de notelaar of Juglans.

Kan mijn boom dood bloeden?

Je boom zal niet doodbloeden, zelfs al heb je gesnoeid wanneer er geen blad aan staat en je boom hierna hevig bloedt. Natuurlijk ga ik er vanuit dat je op een correcte manier snoeit, zoniet kan het wel grondig fout lopen.

Laat je niet verleiden om er vanalles aan te smeren. Ik hoorde al de gekste voorstellen:

  • Teer aansmeren
  • Klei
  • Ducktape
  • Toebranden
  • Loodverf
  • Er wordt zelfs een product verkocht dat het zou kunnen stoppen.

Dit heeft allemaal geen zin. Het bloeden stopt meestal binnen een paar dagen waarbij het wat minder bloedt vanaf de middag of ’s avonds. In sommige gevallen kan het 2 à 3 weken duren.

Soms wordt het bloeden met opzet gestart zoals bij de berk. Het sap zou een geneeskrachtige werking hebben en het wordt ook  gebruikt om “berkenwijn” mee te maken.

Wanneer dan wel snoeien?

De algemene regel die altijd werkt: enkel wanneer de boom bladeren draagt.

Snoei dus nooit in de winter en stel het snoeien uit tot in juni (21 juni, de langste dag). In de prille lente is het ook nog af te raden maar dat geldt eigenlijk voor ALLE boomsoorten. De lente is de periode waarin ze al hun bladeren moeten maken, bloesems groeien en al hun energie gebruiken om weer goed van start te gaan. Het energiepeil van bomen zakt drastisch en hun weerbaarheid is daardoor laag. Het is dus beter om de boom nog even met rust te laten en pas aan snoeien te denken vanaf  begin juli.  Je mag snoeien tot midden september ongeveer.

Test eerst eens voor je start met het snoeien. Neem een tak van een vinger dik en knip die door, wacht dan een half uurtje – 1 uurtje (soms zie je het al na 2 minuten)  af. Als er geen sap uitloopt, dan kan je snoeien.

Voor de notelaar geldt er nog een bijkomende regel: snoei altijd bij afnemende maan. Ik heb meerdere keren de test gedaan en stelde vast dat ze in volle zomer, terwijl ze in blad staan, TOCH gaan bloeden bij opkomende maan. Even naar de scheurkalender kijken dus.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat wonden veel beter genezen en minder inrotten wanneer je in de zomer snoeit.

Nog een Boomtastische dag en tot ziens

De Boomdokter