,

Ahorn, Acer of plataan, hoe zit dat nu?

Bladeren met ahorn, acer of plataan

Goeiemorgen trouwe lezers :-),

Het is zaterdagochtend en het belooft een stralende dag te worden. Na een hectische week kan ik wel een beetje rust gebruiken. Gisterenavond supervroeg in bed om ne keer stevig te slapen maar onze kleinste rakker besliste er anders over. Als het bazeken honger heeft dat kan je daar niet buitenom, en maar goed ook!

Veel tijd had ik deze week niet om actief te zijn op sociale media en gisterenavond viel mijn oog op de vraag van een oude kameraad op facebook. Tja, hoe schrijf je zoiets, een “oude” kameraad …, Frank, schiet mij nu niet af hé, je weet wat ik bedoel.  Frank, iemand die ik dus al lange tijd ken, alhoewel hij ook niet meer van de jongste is, hé Frank!

Genoeg rond de pot gedraaid, tijd voor het serieuze werk en dus de vraag van de Frakke luid als volgt:

yo Wouter, licht me es in aub: wat is het verschil tussen ahorn, plataan en esdoorn? de ene heeft dubbele ‘helicopters’ als zaadjes, de andere die harde pluizenbollen (vroeger ook gebruikt als jeukzaad in iemands kleren)…
alvast bedankt ! 🙂

Nomenclatuur?

Ik doe mijn best om hier wat duidelijkheid te scheppen. Voor ik met namen begin te gooien zal ik eerst even verduidelijken wat de nomenclatuur is.

NOMENCLATUUR: het is de wetenschap die zich bezig houdt met het geven van een juiste naam aan planten (nomen=naam, calare=geven). Deze nomenclatuur is internationaal en kent zijn oorsprong in het Latijns en Grieks.  Slechts één naam voor één plantensoort voorkomt misverstanden. Het wordt bovendien Universeel gebruikt door alle plantkundigen en vakmensen overal ter wereld. Dit is belangrijk om het onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten. Een plantennaam bestaat altijd uit minimum 2 onderdelen: BVB Quercus (eik) rubra (Latijn= rood) dus Rode eik, algemeen bekend als de Amerikaanse eik die zijn naam dus ontleent aan de mooie rode herfstverkleuring van zijn blad.

BOTANISCHE NAAM of SOORTNAAM = Geslachtsnaam of genus + soortnaam of species

Quercus rubra                      =                Quercus               +         rubra

Altijd met hoofdletter         Altijd met kleine letter

Hoe zit het nu met acer, plataan, ahorn, …?

Esdoorn heeft helikopterzaadjes

De esdoorn heeft de welbekende ‘helikoptertjes’-zaadjes. Heel veel van de esdoorn soorten hebben die maar toch niet allemaal.

Er is bovendien een esdoorn die verwarring schept als je esdoorn en plataan uit mekaar wil houden. De Acer pseudoplatanus is de gewone esdoorn of valse plataan omdat zijn blad heel sterk lijkt op dat van de gewone plataan.

vruchten_zaden van acer of esdoorn

Ahorn = Acer saccharum

Om te beginnen zijn er ruim 180 soorten esdoorn zoals Acer rubrum, Acer tataricum, Acer … . Allemaal esdoorn dus maar toch veel soorten.

De ahorn is een esdoorn, nl: Acer saccharum = Esdoorn suiker (Latijn) en is dus de befaamde boom die symbool staat voor Canada. Het vijfvingerig blad van deze esdoorn komt voor in de vlag van Canada. Ahorn wordt in Canada ook gebruikt als alternatief voor Esdoorn of Maple. Ze spreken dus van sugar maple oftewel sugar ahorn (zucker ahorn in het Duits). Deze esdoorn heeft dus OOK helikopterzaadjes.

 

Plataan en de verschillen met Acer of esdoorn

De gewone plataan of Platanus acerifolia (esdoornbladig) lijkt met zijn blad dus heel sterk op de gewone esdoorn maar heeft wel totaal andere vruchten. Ben je nog mee Frank? Zijn vruchten zijn stekelige bollen die in paren aan de boom hangen. Meestal blijven ze hangen tot ver in de winter of tot wanneer er nieuwe bladen worden gemaakt in de lente.

vrucht_zaad of zaadbol van de plataan of platanus

Ziezo Frank, ik hoop dat ik één en ander duidelijk heb gemaakt? Als er nog iets zou zijn dan hoor ik het wel. Groetjes, ik ga nu naar buiten, genieten van de deugddoende zon!

vrucht_zaad of zaadbol van de plataan of platanus

Ciao,

De Boomdokter.