Bladeren vallen van de bomen in de herfst, maar waarom?

Categorie: Bodem Bomen en boomgaard Gazon en tuin
Waarom vallen bladeren in de herfst

Waarom vallen de blaadjes van de bomen in de herfst?

WAT MOET JE DOEN?

Het  is herfst, joepie!! De bladeren vallen van de bomen, maar niet iedereen is daar gelukkig mee. Ik wil wel eens even uitleggen waarom bomen dat doen … hun blaadjes laten vallen. Blijf verder lezen en ik leg uit hoe dit komt en waarom, alhoewel, nee, alleen waarom.

Om te weten waarom de bladeren vallen in de herfst is het belangrijk om eerst te weten hoe ze aan hun voedsel komen.


Hoe maakt een boom zijn voedsel aan?

Ter verduidelijking maak ik even de vergelijking met de mens.

Wat doen wij als we willen eten? Stel: ik maak patatjes klaar. Daarvoor heb ik nodig: aardappelen, water en vuur om de aardappelen te koken. Dat zijn onze ingrediënten om ons voedsel te maken.

Voor de boom het hetzelfde: hij heeft zijn nutriënten (patatjes) en water nodig. Zijn warmtebron is de zon. Onder invloed van de zon en met die nutriënten maakt de boom, door een proces dat we fotosynthese noemen, zijn voedsel aan. Dat voedsel zijn o.a. suikers die hij naar zijn wortels stuurt.Bomen stoten hun blaadjes af omdat er te weinig zon is in de herfst. Ze nemen een soort “winterslaap”Vallen de bladeren omdat er te weinig zon in de herfst?

Als het herfst wordt zijn er minder uren zon en de zon wordt ook minder fel. Nu gaan we even terug naar ons patatjes: net zoals de zon minder warmte geeft zal van ons kookvuur nu nog maar een klein vlammetje over blijven, te klein om die patatjes gaar te koken.

Voor de boom geldt hetzelfde, door te weinig zon kan hij niet voldoende voedsel aanmaken. Daarom beslist de boom om, i.p.v. op een inefficiënte manier voedsel trachten aan te maken, zijn energie bij te houden.

Hij gaat alle energie die nog in zijn bladeren zit terug opnemen in zijn takken en de bladeren afstoten. Hij slaat dus een wintervoorraad aan energie op en maakt een kurklaag aan tussen de tak en de bladsteel. Op deze manier wordt het saptransport afgesloten. Zie het als een kraan die wordt dichtgedraaid. Omdat het blad geen voeding of vocht meer krijgt van de boom, zal het blad beginnen verkleuren, uitdrogen en uitendelijk afvallen. Verder uitleg over hoe het wetenschappelijk in zijn werk gaat kan je hier lezen: de bladeren vallen.


golden-gark-of-multihark-harkt-schept-en-zeeft
Golden Gark of multihark. harkt schept en zeeft
29,97
Bladzuiger / bladblazer LS-100 Jansen 6.5 pK
Jansen bladzuiger en bladblazer LS-100, benzine 6.5 PK
1324
bladhark fiskars
Fiskars Solid bladhark XL extra breed
25

Blaadjes in de dakgoot?

Dus in plaats van te vloeken op die gevallen blaadjes omdat ze het voetpad glad maken of de dakgoot verstoppen gaan wij iets nuttigs doen met al die bladeren. Je kan alvast beginnen met ze te verzamelen, lees daarover meer in dit artikel.


Video: waarom laten bomen hun bladeren vallen in de herfst?