Bladeren van bomen laten liggen of opruimen?

Categorie: Bodem Bomen en boomgaard Gazon en tuin

Bladeren van de bomen, laten liggen of opruimen?

Als je teveel bladeren hebt leg je ze op een hoop in een hoekje van de tuin. Laat ze daar enkele maanden liggen om te verteren of rotten en zie hoe ze veranderen in de beste compost die je ooit gezien hebt.

Woonde je als kind in een buurt met veel bomen? Dan is het goed mogelijk dat je vele uren doorbracht met het samen harken van bladeren en in zakken vullen om ze weg te brengen naar het containerpark. Waarschijnlijk werd je toen ook verteld dat het was om de tuin netter te maken en dat de ze het gras kapot maken. Deze mythe heeft waarschijnlijk al ontzettend veel harken en zakken doen verkopen maar ik wil ze bij deze ontkrachten.

Bladeren zijn voedingsstoffen en dus bemesting.

Door al de bladeren uit je tuin te verwijderen, verwijder je meteen ook massa’s belangrijke voedingsstoffen uit de tuin en het gazon. En later ga je deze belangrijke voedingsstoffen -in andere vorm – natuurlijke of kunstmatige meststoffen – gaan aankopen in het plaatselijke tuincenter.

Toch een beetje gek, vind je zelf ook niet?

Maken bladeren mijn gazon kapot?

Nee! Enkel bij een overdaad aan gevallen blad, waarop ze op grote hopen de hele winter blijven liggen, kunnen ze schade toebrengen aan een deel van het grasveld.

Maar evengoed: een laag bladeren (maximum 10 cm) op het grasperk als compost laten liggen is een zéér effectieve methode om de grond te verrijken en een gezond grasveld te bekomen. En het spaart je hopen werk. Niet de kaboutertjes maar wel de regenwormen zullen de bladeren verwerken.
Ik schreef ook nog een ander blog-artikel over de blaadjes van de eik in je gazon. Je kan het hier lezen: Zijn bladeren van de eik (met tannine of looizuur), slecht voor het gazon?

Dus: het verwijderen van bladeren en het ergens anders naartoe te brengen (bijv. het containerpark) heeft helemaal geen zin meer!


Weet je dat de bladeren die in de herfst vallen, afbreken tijdens de winter om in compost te veranderen in de lente?
Wouter Crucke, De Boomdokter

Bladeren als compost gebruiken

Afgevallen bladeren, zijn een extra laag van natuurlijk, organisch materiaal bovenop de grond.

  • Ze voorzien je bodem van voeding.
  • Ze zijn een schuilplaats en nestmateriaal voor vogels en kleine dieren zoals motten, salamanders, padden, kikkers, wormen, eekhoorns, vlinders, …
  • alsook een bescherming tegen de gure winter en dat voor een groot aantal insecten die uiteindelijk allemaal samenwerken voor het verwerken van het blad, zodat jij een gezonde tuin krijgt als resultaat.

Ook voor de aarde zijn de gevallen bladeren een gift van de natuur. Ze verrijken de bodem omdat ze in geen tijd composteren naar voeding voor het gras of jouw sier -of moestuin. Tegelijk is het voedsel voor een groot aantal microben in de aarde, die eigenlijk het meest belangrijke ‘gewas’ zijn dat je kan kweken als je in aanmerking neemt dat alle plantenleven in je tuin afhangt van een gezonde bodembiologie.

Voordelen van gevallen bladeren

Gevallen blad bieden dus héél wat voordelen, óók financieel!

  • Ze vormen een natuurlijke mulch die onkruiden onderdrukken en ze maken de grond vruchtbaar. Waarom zou je geld uitgeven aan compost en meststof als je ze zelf kan maken? Als je echter liever een ‘net’grasveld hebt en je die lastige, droge bladeren in je weg liggen, dan kan je ze in de groentetuin, bloembedden of rond bomen en struiken leggen.
  • Bedek de bodem van je groentetuin in de herfst met een dikke laag bladeren. Een eenvoudige maar uiterst effectieve manier om de aarde vruchtbaar te houden.
  • Bladeren zijn ook een grote aanvulling voor je composthoop. Door de bladeren op een hoop naast je composthoop te bewaren kan je ze door de winter gebruiken. Strooi telkens een laagje bladeren op het keukenafval.
  • Je kan de bladeren verder nog gebruiken om een in verval geraakt stukje tuin weer goed te maken. Bouw een hoge bladerhoop en laat die de hele winter door liggen. In de lente zal het onderste deel van de hoop in rijke aarde/ humus omgetoverd zijn. De middelste en toplaag kunnen als compost gebruikt worden.
  • Een humusrijke bodem bespaart euro’s omdat je minder meststoffen moet aanbrengen.
  • Een humusrijke bodem zal het vocht beter vasthouden. Waardoor je minder snel water moet geven aan je gazon, dat spaart dus water én verlaagt je factuur!
  • En je spaart je rug, want je hoeft minder op te ruimen als die blaadjes blijven liggen 🙂

Daarom lanceer ik deze warme oproep: #laatdeblaadjes

Deel deze #hashtag #laatdeblaadjes met iedereen die dit nodig heeft en draag zo je steentje bij!

Wouter Crucke, De Boomdokter.

Wil je graag meer naakte waarheid? Schrijf je dan nu in!
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel is verschenen.