Als je teveel bladeren hebt leg je ze op een hoop in een hoekje van de tuin. Laat ze daar enkele maanden liggen om te verteren of rotten en zie hoe ze veranderen in de beste compost die je ooit gezien hebt.
Woonde je als kind in een buurt met veel bomen? Dan is het goed mogelijk dat je vele uren doorbracht met het samen harken van bladeren en in zakken vullen om ze weg te brengen naar het containerpark. Waarschijnlijk werd je toen ook verteld dat het was om de tuin netter te maken en dat de ze het gras kapot maken. Deze mythe heeft waarschijnlijk al ontzettend veel harken en zakken doen verkopen maar ik wil ze bij deze ontkrachten.
Bladeren zijn voedingsstoffen en dus bemesting.
Door al de bladeren uit je tuin te verwijderen, verwijder je meteen ook massa’s belangrijke voedingsstoffen uit de tuin en het gazon. En later ga je deze belangrijke voedingsstoffen -in andere vorm – natuurlijke of kunstmatige meststoffen – gaan aankopen in het plaatselijke tuincenter.
Toch een beetje gek, vind je zelf ook niet?
Nee! Enkel bij een overdaad aan gevallen blad, waarop ze op grote hopen de hele winter blijven liggen, kunnen ze schade toebrengen aan een deel van het grasveld.
Maar evengoed: een laag bladeren (maximum 10 cm) op het grasperk als compost laten liggen is een zéér effectieve methode om de grond te verrijken en een gezond grasveld te bekomen. En het spaart je hopen werk. Niet de kaboutertjes maar wel de regenwormen zullen de bladeren verwerken.
Ik schreef ook nog een ander blog-artikel over de blaadjes van de eik in je gazon. Je kan het hier lezen: Zijn bladeren van de eik (met tannine of looizuur), slecht voor het gazon?
Dus: het verwijderen van bladeren en het ergens anders naartoe te brengen (bijv. het containerpark) heeft helemaal geen zin meer!
Weet je dat de bladeren die in de herfst vallen, afbreken tijdens de winter om in compost te veranderen in de lente?
Afgevallen bladeren, zijn een extra laag van natuurlijk, organisch materiaal bovenop de grond.
Ook voor de aarde zijn de gevallen bladeren een gift van de natuur. Ze verrijken de bodem omdat ze in geen tijd composteren naar voeding voor het gras of jouw sier -of moestuin. Tegelijk is het voedsel voor een groot aantal microben in de aarde, die eigenlijk het meest belangrijke ‘gewas’ zijn dat je kan kweken als je in aanmerking neemt dat alle plantenleven in je tuin afhangt van een gezonde bodembiologie.
Gevallen blad bieden dus héél wat voordelen, óók financieel!
Daarom lanceer ik deze warme oproep: #laatdeblaadjes
Deel deze #hashtag #laatdeblaadjes met iedereen die dit nodig heeft en draag zo je steentje bij!
Wouter Crucke, De Boomdokter.