,

Bladluizen bestrijden is niet moeilijk!

Lieveheersbeestje dat bladluizen bestrijd

Wat kan je doen om bladluizen te bestrijden?

Bladluizen bestrijden is eigenlijk niet zo moeilijk. Maar het is zoals steeds van het grootste belang om de bestrijding tijdig te starten. En dat geldt des te meer ook voor het bestrijden van de bladluis want 1 bladluis legt honderden eitjes en kent verschillende generaties op 1 jaar. Die kweken dus veel sneller dan muizen ;-).

Voor de bestrijding maakt het ook weinig uit om welke soort bladluis het gaat. De groene, zwarte, bruine,… ze worden allemaal op dezelfde manier bestreden. Wel kan je al heel wat doen om een bladluizenplaag te voorkomen. Met een beetje voorbereiding zou je in principe zelfs bijna geen last meer mogen hebben van bladluizen. Al zijn er jaren waarbij dat niet lukt omdat de druk (lees: aantal) te groot is.

Hieronder enkel afbeelding van de zwarte luis en één van zijn natuurlijke belagers: Adalia Bipuntata (Tweestippelig Lieveheersbeestje) in het midden en rechts de larve.

Lieveheersbeestje

Bladluizen bestrijden: 4 ecologische manieren

1. Larven van de lieveheersbeestjes eten de bladluizen in grote getale

Bestemd om te gebruiken op bomen, grote en stevige struiken of andere planten die te groot zijn om er bovenaan bij te kunnen. 

De beste en meest efficiënte manier om bladluizen te lijf te gaan en bovendien ecologisch, zijn de larven van lieveheersbeestjes.  Deze laat je los op je besmette planten en ze vinden zelf hun weg naar de bladluizen! Binnen de kortste keren zijn jouw planten bladluisvrij! Reken op een 2-tal weken (tenminste als de plaag geen extreme vormen aanneemt, enkel dan kan een herhaling noodzakelijk zijn).

Eén larve eet tot 600 bladluizen in zijn leven in de cyclus van larve tot pop. Eens ze een volwassen lieveheersbeestje zijn, eten ze nog eens 5000 bladluizen. Ecologisch heel erg verantwoord dus en ze zijn nog eens mooi op de koop toe!

Vergeet zeker niet om tevens de mieren te bestrijden bij jouw bomen of planten. Mieren voeden zich namelijk met de honingdauw (de suiker) die bladluizen produceren. Ze zullen er dus alles aan doen om de bladluis te beschermen en de Adalia hiervoor te verjagen. Dat kan heel eenvoudig: hang rond de stam van jouw bomen een lijmband of bij andere planten kan je aaltjes tegen de mieren inzetten.

2. Gaasvliegen als natuurlijke vijand van de bladluis

Bestemd om te gebruiken op hagen, rozen, kleinere beplanting, … waar je makkelijk de larven kan overheen strooien. 

Gaasvliegen zet je best uit op een haag die bijvoorbeeld last heeft van bladluizen of wolluizen. De larven van de gaasvliegen doen hetzelfde als de larven van Adalia en hoef je enkel uit te strooien over de planten. Iets eenvoudiger in gebruik dan Adalia, maar minstens even efficiënt!

3. Ecologisch sproeimiddel tegen bladluizen

Bestemd om te gebruiken wanneer de druk zéér groot is of op plaatsen waar je moeilijk nuttige insecten kan inzetten. 

Soms zitten ze in grote getalen tegen het raamkozijn, op het terras, … . Op die plekken is het moelijker om nuttige insecten in te zetten omdat ze er vaak niet lang blijven, aangezien het niet hun habitat is. Dan gebruik je beter een ecologisch bestrijdingsmiddel

Pyrethro pur is immers een aftreksel van een bloem die een dodelijk effect heeft op kleine insecten. Omdat het binnen de 2 uur volledig afgebroken wordt onder invloed van UV-stralen, is het weinig schadelijk voor andere organismen. Het enige nadeel van dit sproeimiddel is dat het een contactmiddel is en je de bladluizen moet raken voordat ze dood gaan. Een contactmiddel betekent geen contact = geen resultaat.

Met bladluizen is dit niet zo eenvoudig omdat ze onderaan de bladeren zitten of tussen de opgekrulde blaadjes. Daarom verkies ik nog steeds de adalia boven dit sproeimiddel, tenzij de plaag te zwaar is, dan zullen de Adalia het misschien niet alleen aankunnen. Combineer deze 2 echter niet en laat minstens 1 dag tussen.

4. Bladluizen doden met brandnetelgier

Brandnetelgier kan je tegenwoordig kant-en-klaar kopen. Je hoeft die niet meer zelf te maken. Let wel op dat je het pure spul gebruikt, zoals deze: onverdunde brandnetelgier en niet de kant-en-klare spray want die is voor dit doel niet sterk genoeg. Ik heb het zelf meerdere malen uitgetest om te weten wat werkt en wat niet.

De creatievere mensen onder ons willen brandnetelgier misschien liever zelf maken. In een tuin vind je tijdens het onderhouden van je plantenperken altijd wel brandnetels. Vul een emmer met de brandnetels en overgiet deze met warm water. Vervolgens zet je de emmer in een ruimte waar je niet veel komt, want na enkele dagen gaat dit goedje echt stinken. Je bekomt de gier door het uitzeven van de brandnetels. Het achtergebleven sopje – aka gier – gebruik je dan om de bladluizen te bestrijden.

Om de paar dagen besproei je de besmette planten en na een tijdje verdwijnen de bladluizen. Deze gier kan je ook maken van look of tabaksplanten.

Bladluizen voorkomen: 4 ecologische tips

1. Geef voldoende voeding aan jouw planten

Iedere plant heeft water en voedsel nodig. Als je bij jouw planten de juiste bewatering toepast en je geeft eveneens de correcte hoeveelheid bemesting, geef je jouw planten alvast veel minder kans om het slachtoffer te worden van de bladluizen. Heel belangrijk met bemesting is de juiste hoeveelheid: niet te weinig en zeker ook niet te veel. Een teveel garandeert een bladluizenplaag. Kweek sterke planten en verzorg deze zo perfect mogelijk. Daardoor zullen bladluizen al grotendeels wegblijven van deze planten.

2. Zorg voor voldoende variatie van planten in de tuin

Een variatie van planten in combinatie met sterk geurende kruiden: bladluizen houden niet van de sterke geur van bijvoorbeeld bieslook, citroenkruid, look, pijpajuintjes,….Plant deze dus tussen en rond uw bladluizen-gevoelige planten en de bladluizen laten jouw planten gerust.

3. Kies voor planten en bloemen waar lieveheersbeestjes van houden

Je kan ook kiezen voor planten en bloemen waarvan lieveheersbeestjes houden, ze zijn bijvoorbeeld gek op brandnetels! Maar omdat je van de brandnetels nu niet meteen gek bent, houden ze ook van peen, teunisbloem, linde, afrikaantjes,…

4. Zorg dat de lieveheersbeestjes zich thuis voelen in jouw tuin

Lieveheersbeestjes houden van compact materiaal als schors, houtwol, dennenappels. Laat ook de bladeren en stengels in de tuin liggen gedurende de winter, zo kunnen zij daar overwinteren. Uiteraard zijn er ook mooie huisjes voor lieveheersbeestjes of insectenhotels te koop voor hen, je kan ze eindeloos combineren en zo hoeven ze niet ver op zoek te gaan om te overwinteren.