Bladluis bestrijding is niet moeilijk!

Categorie: Bomen en boomgaard Gazon en tuin
bladluizen ecologisch bestrijden de boomdokter

Bladluis bestrijden is in feite niet zo moeilijk: je kunt al heel wat doen om een bladluizen plaag te voorkomen. Met een beetje voorbereiding zou je in principe zelfs bijna geen last mogen hebben van bladluizen.

Het maakt ook niet uit om welke soort bladluis het gaat. De groene, zwarte, bruine,… ze worden allemaal op dezelfde manier bestreden.

bladluizen ecologisch bestrijden de boomdokter
bladluizen bestrijden adalia lieveheersbeestje ecologische bestrijding de boomdokter
adalia larven ecologische bestrijding bladluizen de boomdokter

4 ecologische manieren om de bladluis te bestrijden

  1. De beste en meest efficiënte manier om bladluizen te lijf te gaan en bovendien ecologisch is, zijn de larven van lieveheersbeestjes.  Deze laat je los op uw besmette planten, ze vinden zelf hun weg naar de bladluizen! Binnen de kortste keren zijn uw planten bladluisvrij! 1 larve eet tot 600 bladluizen in hun leven van larve tot pop. Eens ze een volwassen lieveheersbeestje zijn, eten ze nog eens 5000 bladluizen. Ecologisch heel erg verantwoord dus en mooi trouwens! Vergeet ook de mieren niet te bestrijden bij je bomen of planten. Mieren voeden zich met de honingdauw die bladluizen produceren. Ze zullen er dus alles aan doen om het de bladluis naar hun zin te maken en dus de adalia proberen te verjagen. Rond de stam van de bomen hang je hiervoor een lijmband of bij andere planten kan je de aaltjes tegen de mieren inzetten.
  2. Gaasvliegen zijn een andere natuurlijke vijand van de bladluizen. Deze zet je best uit op een haag die last heeft van blad of wolluizen. De gaasvliegen doen hetzelfde als de adalia en hoef je enkel uit te strooien over de planten.
  3. Gebruik een ecologisch bestrijdingsmiddel. Het nadeel van een sproeimiddel is dat je de bladluizen moet raken voordat ze dood gaan. Het is een contactmiddel, geen contact, geen gevolg. Met bladluizen is dit niet zo eenvoudig omdat ze onderaan de bladeren zitten of tussen de opgekrulde blaadjes. Daarom verkies ik nog steeds de adalia boven dit.  Behalve als de plaag te zwaar is, dan zullen de adalia het misschien niet alleen aankunnen. Combineer deze 2 echter niet!
  4. Verder bestaan nog best eenvoudige middeltjes om bladluizen te bestrijden. In een tuin vind je tijdens het onderhouden van uw plantenperken altijd wel brandnetels. Vul een emmer met de gewiede brandnetels en overgiet deze met warm water. Vervolgens zet je de emmer in een ruimte waar je niet veel komt, want na enkele dagen gaat dit goedje echt stinken. Je bekomt de gier door het uitzeven van de brandnetels. Deze gier gebruik je dan om de bladluizen te bestrijden. Om de paar dagen besproei je de besmette planten en na een tijdje verdwijnen de bladluizen. Deze gier kan je ook maken van look of tabaksplanten. Zo zie je dat het aanplanten van bepaalde plantensoorten niet alleen dienen om een gevarieerd tuinaanbod te hebben, maar ook om te gebruiken bij het bestrijden van bladluizen. De brandnetelgier kan je ook gewoon aankopen, dan hoef je de geur niet in huis te nemen tijdens het maken.

4 ecologische tips om bladluizen te voorkomen

  1. Iedere plant heeft water en voedsel nodig. Als je bij je planten de juiste bewatering toepast en je geeft eveneens de correcte hoeveelheid bemesting, geef je jouw planten alvast veel minder kans om het slachtoffer te worden van de bladluizen. Heel belangrijk met bemesting is de juiste hoeveelheid: niet te weinig en zeker ook niet te veel. Een teveel garandeert een bladluizenplaag. Kweek sterke planten en verzorg deze zo perfect mogelijk. Daardoor zullen bladluizen al grotendeels wegblijven van deze planten.
  2. Een variatie van planten in combinatie met sterk geurende kruiden: bladluizen houden niet van de sterke geur van bijvoorbeeld bieslook, citroenkruid, look, pijpajuintjes,….Plant deze dus tussen en rond uw bladluizen-gevoelige planten en de bladluizen laten uw planten gerust.
  3. Je kan ook kiezen voor planten en bloemen waarvan de lieveheersbeestjes houden, ze zijn bijvoorbeeld gek op brandnetels! Maar omdat je van de brandnetels nu niet meteen gek bent, houden ze ook van peen, teunisbloem, linde, afrikaantjes,…
  4. En als laatste tip: zorg dat de lieveheersbeestjes zich thuis voelen in je tuin. Lieveheersbeestjes houden van compact materiaal als schors, houtwol, dennenappels. Laat ook de bladeren en stengels in de tuin liggen gedurende de winter, zo kunnen zij daar overwinteren. Uiteraard zijn er ook mooie huisjes voor lieveheersbeestjes te koop voor hen, je kan ze eindeloos combineren en zo hoeven ze niet ver op zoek te gaan in de winter.
Ecologisch en mooi bestrijden van bladluizen doe je met de larven van lieveheersbeestjes.
Wouter Crucke, De Boomdokter
Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verassen en schrijf je nu in!