Brandhout maken doe je zelf

Categorie: Bomen en boomgaard

Brandhout zelf maken? Natuurlijk! Alles wat je zelf doet, doe je beter! Een veel gebruikte uitdrukking die ook telt bij het hakken of klieven van brandhout. Het is een bezigheid die wel tijd, organisatie en goed materiaal vergt, maar zeker de moeite loont.

Tijd om brandhout te maken

Enerzijds hebben we tijd nodig om het hout te kloven in de juiste vorm. Anderzijds de tijd om te wachten vooraleer het goed droog is voor een optimaal thermisch rendement. Reken dat je minimaal twee jaren nodig hebt om brandhout te drogen.

Organisatie

Zorg dat je voldoende buitenruimte hebt om brandhout te stapelen. Weet ook dat je ieder jaar opnieuw moet uitkijken voor vers hout. Continuïteit in de aanvoer van zelf gemaakt brandhout geeft je ieder jaar warm plezier.

Kwalitatief Materiaal

Om boomstronken te verwerken tot bruikbaar brandhout, heb je een kliefbijl nodig. Zorg voor een kliefbijl van uitzonderlijke kwaliteit. Informeer of het lemmet gemaakt is van hoogwaardig staal en het liefst gesmeden op ambachtelijke wijze door een smid tot een duurzaam lemmet. De steel van uw kliefbijl vraagt ook aandacht. De beste stelen worden gemaakt met Hickory hout. Ze zijn sterk en veerkrachtig.

Vers hout bevat veel water. Door het klieven met een bijl zal de wind het hout vlotter drogen. Klief gemakkelijker in vers hout. Wacht je een tijdje, dan wordt het klieven een slavenwerk. Dankzij de bijl zorg je enerzijds voor een sneller droogproces en anderzijds bekom je houtblokken al op handmatige grootte. Nadien is het eenvoudiger om de houtblokken te verbranden of desnoods met een handbijl aan te passen aan de grote van je houtkachel.

Ben je op zoek naar een degelijke en duurzame kliefbijl? Kijk dan zeker eens in onze webshop!