,

De juiste boom voor jouw tuin

De juiste boom op de juiste plaats

WAT MOET JE DOEN?

Bomen in je tuin blijven meestal jaren of misschien zelfs een eeuw staan . Eenmaal ze op hun plek staan, zijn ze veel moeilijker te verplanten dan struiken of planten. Daarom is de juiste boom kiezen een belangrijk proces en zijn er veel zaken waarmee je het best rekening houdt voordat je de keuze maakt.
Ik geef je hierbij 9 vragen om je op weg te helpen om de juiste keuze te maken. Als je nog zou twijfelen, dan sta ik je graag bij met raad en daad.

Boomgrootte of hoe groot kan een boom worden?

Bomen worden ingedeeld in verschillende categorieën. De categorie heeft de boomgrootte aan in volwassendom.

  • 1ste grootte: bomen groter dan 12 meter.
    • A: hoger dan 20 meter
    • B: tussen 12 en 20 meter
  • 2de grootte: bomen tussen 6 en 12 meter
  • 3de grootte: bomen kleiner dan 6 meter

Een eerste  belangrijke stap is om rekening te houden met de grootte en/ of hoogte in volwassen fase. Heb je een grote tuin, dan kan een boom van 1ste orde een optie zijn. Heb je een kleinere (stads)tuin kies dan bvb een boom van 3de grootte. Het zou jammer zijn dat je in een tuin van 4 x 6 meter, een boom zet die bv. 20 meter hoog wordt en een kroon van 16 meter breed. Zo maak je het voor jezelf, jouw boom, muren en buren niet zo makkelijk.

Boom aan huis

Bovenstaande boom is een Ailanthus altissima of hemelboom, een boom van 1ste grootte cat. A. En wordt dus 20-25 meter hoog. Deze boom werd jaren geleden geplant in een stadstuintje van 25 m². Dit was geen goed plan. De boom moest uiteindelijk onder gerechtelijk bevel verwijderd worden.  Er kwam een mobiele telescoopkraan aan te pas om het gevaarte over de daken heen te krijgen van een woning in hartje Gent. Dit werd een dure grap voor de eigenaar.

Hoeveel plaats hebben de wortels nodig?

De boom heeft voldoende ruimte nodig onder de grond om zijn wortels voldoende te kunnen laten uitgroeien. Op deze manier kan hij goed vastgroeien in de bodem, kan hij vlot water, voedingsstoffen  en lucht (ja een boom neemt lucht op met zijn wortels!) opnemen. Een boom die te weinig ruimte krijgt onder de grond stopt met groeien, wordt ziek of kwijnt weg. Een put van 1m³ met daarbovenop tegels of beton is ondermaats om een gezonde, stabiele en veiige boom te krijgen.

De ondergrondse ruimte wordt berekend aan de hand van de soort bodem, omgeving en grondwaterstand. Op deze manier bereken ik welke boomsoorten er in aanmerking komen voor jouw tuin.

Overloop eerst ALLE vragen en kies dan pas je boom en niet omgekeerd!

Welke bodem heb je in je tuin?

Heb je leem-, zand-, of eerder kleigrond? Als je niet zeker bent, kan je altijd een bodemstaal (laten) nemen en een bodemanalyse aanvragen. Met een basis test ken je dan de samenstelling van je grond en de zuurtegraad (pH).

Als ik een aanplanting uitvoer, start ik steeds met een bodemonderzoek zodat we de juiste boom voor deze bodem kunnen kiezen. De bodem aanpassen aan de boom is immers veel moeilijker dan de boom aan te passen aan de bodem.

Heb je erg natte grond of eerder droge, zanderige grond? Iedere boomsoort heeft zijn bodem waar hij het liefst in vertoefd.

Lees hier in mijn artikel meer over wat de zuurtegraad doet voor je planten en bomen.

Hoeveel licht heeft een boom nodig?

Er zijn bomen die veel licht nodig hebben en er zijn schaduwverdragende bomen. Als je tuin tussen gebouwen ligt, kies dan voor een schaduwverdragende soort.

Wil je schaduw creëren in je tuin of in je woning?

Afhankelijk van de afstand tussen je boom en je woning en de plaats waar je de boom zet, kan hij schaduw brengen in de zomer of niet. Als de zon lager zit in het voorjaar of het najaar is het soms leuk dat de zon wel binnen kan in je woonkamer.

Idealiter gebruik je een boom – net als ik – als natuurlijke airco. Maak hierin een doordachte keuze en jouw boom brengt geld in het laatje! Voorkom opwarming tijdens de zomer (minder airco of verkoeling nodig) en een loofboom laat de zon door in de winter waardoor je net voordeel hebt van de opwarming;

Boomhut

Wat valt er uit bomen? Iets om rekening mee te houden.

Woon je in een natuurlijke omgeving en zie je net als ik graag eekhoorntjes, vogels, egels in je tuin? Kies dan voor boomsoorten met vruchten zoals hazelaars, den, eik, lijsterbes, notelaar,… Of heb je liever geen vruchten die in je tuin vallen, hou hier dan ook rekening mee in je keuze.

Bij bladverliezende bomen heb je in de herfst natuurlijk bladval. Sommigen vinden dat niet zo leuk, anderen zien het als zwart goud. Lees in mijn artikel wat je het best met de gevallen bladeren kan doen. 

Welke vorm wil je dat je boom heeft?

Naast de grootte speelt ook de vorm een grote rol. De voornaamste vormen zijn zuilvormig, rond, kegelvormig, treurvormig, leivormen. Je kan kiezen wat je mooi vindt, maar je kan ook rekening houden met een extra functie: zuilvorm en leivormen kunnen bv. een mooie afscheiding vormen met je buren.

Wil je graag een dichte kruin of niet?

De kruinen van de boom zijn ook verschillend. De ene is meer gesloten, de andere heel transparant. Wil je graag een parasol in de zomer om onder te zitten? Of heb je liever een soort zonnescherm zodat je toch nog licht binnen krijgt in de woonkamer maar toch niet te veel zon? Hier geef ik je enkele voorbeelden:

  • Open kruin: Europese lork, Valse Christusdoorn, Japanse notenboom
  • Half open kruin: Zomereik, Zilverlinde, Tulpenboom, Gele berk, Notelaar
  • Dichte kroon: Witte paardenkastanje, Bruine beuk, Gewone esdoorn

Welke soort boom kies je?

Heb je liever een conifeer, loofboom of fruitboom? Een groenblijvende of blad/naaldverliezende boom? Een snelgroeiende boom of eerder traag? Een boom met prachtige bloemen in de lente of een kleurenpakket in de herfst?

Er zijn talrijke mogelijkheden en opties.

De juiste boom op de juiste plaats: conclusie

Er zijn heel wat vragen die je je zelf moet stellen vooraleer je de juiste boomkeuze kan maken. Er bestaan wereldwijd meer dan 60.000 boomsoorten.

Als je hierbij hulp nodig hebt, dan kan je steeds op mij rekenen.

Als je keuze gemaakt is en je boom is gekocht, dan kan je hier lezen hoe je er kan voor zorgen dat je boom een ideale start krijgt: Hoe bomen planten?