Een gezonde boomspiegel heeft meer voordelen dan je denkt

Categorie: Bomen en boomgaard
Boomspiegel aanleggen

Een nette kraag van aarde rondom de boom, dat is een boomspiegel. Dit systeem bestaat al van oudsher en dat is voor een reden: bomen kunnen zo meer voeding, lucht en water opnemen. Bovendien kan je tijdens het grasmaaien de stam niet beschadigen.

Wat is een boomspiegel?

Een boomspiegel aanleggen is een stuk grond rond een boom maken waarop geen gras of onkruid staat en geen klinkers of tegels liggen. Op die manier kunnen de wortels van de boom gemakkelijker aan voedingsstoffen, water en zuurstof. Diepgewortelde vaste planten zoals gras nemen te veel water en zuurstof weg als ze rondom een boom groeien.

Een boomspiegel voorkomt dat de stam beschadigd wordt tijdens het grasmaaien. Het ziet er bovendien ook netjes en verzorgd uit.  Vooral voor jonge bomen is een boomspiegel aangeraden. Zij zijn nog kwetsbaar. De kans is groter dat wanneer er geen boomspiegel is, hun groei vroegtijdig stagneert.

beplanten van boomspiegel met klimop
Boomspiegel rond opgedrukte wortels

Welke voordelen biedt een boomspiegel?

Met een boomspiegel verbeter je het welbevinden van de boom. De wortels kunnen meer voeding, lucht en water opnemen. Dat zorgt voor een grote, sterke en groene boom.

Voordelen van een boomspiegel:

 • Jonge bomen groeien beter, zijn minder kwetsbaar.
 • Door de grond rondom de boom vrij te houden, maak je deze luchtiger. Daardoor krijgen de wortels meer ruimte om te groeien.
 • De boomspiegel zorgt ervoor dat de stam beter opdroogt, dit vermindert het risico op ziektes.
 • Er is geen gras en onkruid dat essentiële voedingsstoffen kan opnemen.
 • Er is geen riolering waardoor water wegloopt.
 • Bodeminsecten geraken dankzij de bodemspiegel niet zo gemakkelijk bij de boom.

Ben je overtuigd van het nut van een boomspiegel voor jouw bomen? Dan komt het erop aan deze aan te leggen in jouw tuin. Je kan zelf een boomspiegel maken of dit uitbesteden aan een professional. Die keuze moet je zelf maken.

Hoe creëer je een boomspiegel?

Zelf een boomspiegel maken

Het creëren van een boomspiegel verloopt volgens een bepaald stappenplan.

 1. Maak de grond waar de boomspiegel moet komen los. Let erop dat je de bestaande wortels van de boom niet schaadt. 
 2. Egaliseer de grond. Opnieuw zijn het de wortels die een uitdaging vormen: ze kunnen (deels) bovenop de grond liggen. Beschadig de wortels hierbij NIET (!).
 3. Breng een dunne laag compostrijke, schimmeldominante teelaarde aan op de boomspiegel, zodat alle wortels onder de grond komen te liggen.
 4. Ziet de bodem van de boomspiegel er wat zanderig uit? Dit wijst op een voedingstofarme grond. Een bodemverbeteraar (zoals compost, koemestkorrels, structifert, …) kan wonderen doen.
 5. Zorg er ook voor dat de bodem voldoende vochtig is.
 6. Wanneer de ondergrond goed nat en geharkt is, kan je plantenmatten of andere beplanting zetten. Leg de plantenmatten één voor één bovenop de boomspiegel.

Zelf een boomspiegel creëren zonder de nodige kennis zorgt wel voor bepaalde risico’s.  Zo kan je de wortels of de stam beschadigen en dus ook de volledige boom. Daarom raad ik je aan om het aanleggen van een boomspiegel in de tuin over te laten aan een boomexpert. Zo ben je er zeker van dat het goed gedaan is en jouw bomen ervan profiteren.

Kom meer te weten over de voordelen van een boomspiegel

De Boomdokter informeert je graag meer over de voordelen van een boomspiegel. Contacteer ons en maak vrijblijvend een afspraak.