Er zijn 4 types boomverzorgers of snoeiers

Categorie: Bomen en boomgaard

dit is het vervolg van een voorgaand artikel

Vergis je NIET! Het is niet omdat iemand beweert dat ie een veel bomen snoeit of zichzelf een boomsnoeier of zelfs boomchirurg noemt dat hij wel degelijk een expert is op het gebied van bomen. Het beroep is vandaag zeer populair en nogal wat mensen spelden al snel de term boomchirurg op zichzelf.

Type #1 – De man met de jeep, grote hakselaar en een kettingzaag

Dit is waarschijnlijk het meest gevaarlijke type die je over de vloer kan krijgen. Alleen al de idee dat hij een dikke jeep onder zijn kont heeft en een kettingzaag kan starten doet hem geloven dat hij snel goed geld kan verdienen met werken in bomen. Je ziet ze soms rondrijden, op zoek naar werk na een stevige storm.

Het probleem is dat ze meestal niet weten hoe je op een vakkundige manier een boom moet verwijderen of verzorgen zonder schade. Vaak zijn ze niet verzekerd en werken ze in “bijberoep”. Natuurlijk zijn ze veel goedkoper dan een ander want ze werken meestal in “het zwart”. Zo’n kerels betekenen gewoon slecht nieuws, laat deze soort gewoon links liggen als je het mij vraagt. Bovendien, en onthou dit héél goed, jij bent  als opdrachtgever verantwoordelijk als er iets fout loopt. Indien de man niet verzekerd is en/ of officieus werkt zal jij uiteindelijk àlle kosten betalen. Je wil niet te weten komen wat er boven je hoofd hangt als er gekwetsten zouden zijn of een dooie.

Dat betekent niet dat iedereen die zich aanbied met een stoere jeep per definitie ongekwalificeerd is. Heel wat vakmensen hebben een zwaardere auto nodig voor het trekken van een zware aanhangwagen en menen het echt goed. Gebruik je gezond verstand.

 

Type #2 – Tuinaanleggers die ook bomen snoeien

Ik kom ze bijna dagelijks tegen. Er begint direct een belletje te rinkelen als ik een perfect gazon zie onder een boom die eruitziet alsof er net een tornado gepasseerd is.

Laat ons eerlijk zijn, vraag jij aan je tandarts of hij de waterleidingen in je huis wil komen herstellen? Nu, een tandarts kan natuurlijk wel wat slijpen en … natuurlijk niet!

Idem voor werken in bomen. Er zijn trouwens wél heel wat tuinaanleggers die het goed doen. Die hebben meestal een boomverzorger intern in dienst of doen ze beroep op een professionele boomsnoeier. Helaas zijn er heel wat die het aan hun laars lappen en door hun gebrek aan kennis uw boom kapot snoeien.

 

Type #3 – Boomsnoeiers zonder de juiste kennis

Het is heel normaal om deze groep van mensen tegen te komen in de sector van de boomverzorging. Ze vormen trouwens de grootste groep. Ze weten heel goed hoe je een boom vakkundig moet snoeien of verwijderen maar ze ontbreken de kennis die hen moet doen begrijpen waarom een boom gestorven is of hoe je hem juist gezond houdt.

Meestal goed verzekerd en ze doen een goeie job als het gaat over het verwijderen van bomen. Het verschil ligt hem daar dat ze niet juist kunnen vertellen waarom of waaraan jouw boom nu eigenlijk dood en hoe je hetzelfde kunt vermijden in de toekomst.

 

Type #4 – CET (Certified European Treeworker) of gecertificeerd europees boomverzorger

Idealiter is dit het type boomverzorger dat je wil inhuren voor de werken in jouw tuin. Om een gecertificeerde boomverzorger te worden moet je bewijzen dat je al de verschillende facetten van bomen en hun verzorging kent. Een goeie gediplomeerde boomverzorger moet je kunnen vertellen waarom je boom dood ging, hoe je een probleem moet aanpakken en wat vertellen wat er juist te doen staat.

Deze mensen zijn normaal gezien verzekerd en getraind om bomen op een veilige manier te verwijderen of op een correcte manier te verzorgen. Het is een héél belangrijk iets want ze moeten in staat zijn om de oorzaak van het probleem te vinden van bij de start. Maar gebruik ook hier je gezond verstand weer want een certificaat is geen garantie. Er wordt soms misbruik gemaakt van de titel om zaken uit te voeren die overbodig zijn en je enkel maar op kosten jagen.

 

Heb je een boomverzorger nodig?

Huur dan altijd een gecertifieerd snoeier in en controleer hun referenties. Denk niet dat je een paar honderd euro kan uitsparen door iemand te zoeken die niet gecertificeerd is.  Op lange termijn zal het je meer dan waarschijnlijk veel méér gaan kosten.

Je kan zelfs vragen om de verwijderde boom nog netjes in blokken te zagen voor brandhout. Het scheelt jou een hoop tijd en werk want we hebben het goeie materiaal én veiligheidskledij. Je hoeft het alleen nog te klieven.

Maak een afspraak

Heb jij hier een ander idee over? Laat mij weten wat je denkt, we leren misschien allebei?
Deel dit artikel want het bespaart heel wat mensen een hoop ellende.