Hoe kan je brandhout drogen? 5 concrete tips.

Categorie: Bomen en boomgaard
brandhout stapelen

Brandhout drogen is belangrijk en een werk van lange adem. Je bereikt het hoogste technische rendement én een schonere verbranding bij maximum 15% vochtigheid. Vers gekliefd hout bevat tot 50% vocht en dit is niet droog in een paar dagen, weken of maanden. Het duurt zelfs twee jaar of langer.


Tips om brandhout te drogen.

  1. Klief het hout in kleine blokken. Zelfs dunne stukken klief je nog beter in twee. Bij ons gaat alles dikker dan 8cm diameter onder de bijl. Het is meer werk maar het hout zal sneller drogen.
  2. Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage. Het hout blijft er nat en beschimmelt.
  3. Zorg voor een droge ondergrond. Oude paletten, ijzeren buizen of wat oude stenen doen prima dienst als bescherming tegen het vocht uit de grond. Heb je een groot afdak of schuubrandhout drogenr met een zanderige grond, kan je daar stapelen. Dit gebeurt bij ons en we hebben geen last van nat hout.
  4. Bedek de houtstapel. Regenwater dringt in je hout. Het gaat niet kapot maar het zal niet drogen en mogelijk schimmel vormen. Bedek enkel de bovenkant van de houtstapel. Als je de ganse stapel met een plastic zeil bedekt, heb je weer kans op schimmel. Zoek iets groot genoeg dat de houtstapel overspant, iets dat tegen weer en wind kan, en dat je goed vastsjort. Het meest ideale is een schuur, langs alle kanten open. Maar een golfplaat uit een stuk is ook prima. Als je al die elementen hebt gerespecteerd, zal de wind echt zijn vrije loop hebben. Loofhout heeft gemiddeld 2 jaar nodig om te drogen. Voor hout van coniferen geldt 3 jaar.
  5. Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.

brandhout stapelen
brandhout klieven De Boomdokter kinetische kliefmachine
brandhout drogen in schuur

Brandhout stapelen

Druk je de blokken ook stevig op elkaar zodat de stapel stabiel blijft? Je bent niet de enige. Maar kijk, zo werkt het veel beter.

Schrank de houtblokken zodanig dat er voldoende ruimte tussen de blokken zit en de wind er ook kan doorwaaien. Verbind het hout met elkaar zodat de stapel stabiel blijft. Easy peasy lemon squeezie.
Bekijk onze webshop voor degelijk materiaal om uw brandhout te klieven.

  • Het hout wordt geschrankt gestapeld, zo kan je de stapel steviger maken en valt hij minder snel om tijdens het drogen
  • Zorg dat er een afdak staat boven het hout
  • Zet maximum 3-4 rijen hout achter elkaar en laat dan terug ruimte tussen. Op deze manier kan er voldoende wind tussen het hout waaien wat voor een betere uitdroging zorgt.

Heb je graag hulp bij het kiezen van een juiste kliefmachine?

Dan ben je welkom op onze oefen en probeerdagen voor het klieven van brandhout.

Op deze dagen staan er verschillende kliefmachines klaar om door jou getest te worden. Zo kan je zelf proberen welke machine er het best bij jou en jouw hout past.

Om te zien welke dagen er nu voor de boeg staan: klik je hier.

Wil je graag meer naakte waarheid? Schrijf je dan nu in!
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel is verschenen.