Hoe verplant je een boom? Stap voor stap uitgelegd

Categorie: Bomen en boomgaard
Verplanting boom treurwilg

Op een bepaald moment kan het zijn dat een boom niet meer op de goede plaats staat in de tuin. Hij moet verplaatst worden omwille van een tuinpad, een terras of is te groot geworden voor deze plaats. Of je krijgt hem cadeau of het is een mooi erfstuk. 

Het verplanten van een boom brengt uiteraard risico’s mee, maar als je rekening houdt met deze punten, is de kans groot dat je boom deze verplanting goed overleeft.


De beste periode om je boom te verplanten

  • In de herfst, nadat de bladeren gevallen zijn, maar nog voordat de grond bevriest
  • In het vroege voorjaar voordat de groei begint.

Het idee is immers dat je de boom verplant wanneer deze niet actief is. De meeste bomen kunnen in deze 2 periodes verplant worden zonder problemen (zolang je rekening houdt met de juiste volgorde en aandachtspunten hieronder).

Hoe verplant je een kleine boom met grote overlevingskansen?

Met een kleine boom bedoel ik elke boom met een stamdiameter van 5 cm of minder. De afmetingen van een boom worden steeds op 1m30cm vanaf de grond gemeten. Om de diameter te kennen, kan je de omtrek nemen met een meetlint en vervolgens delen door pi (=3.14).

  1. Om de breedte van je kluit te weten moet je een kleine rekeningoefening doen. Voor elke 1 cm van de stamdiameter heb je 8 tot liefst 15 cm diameter kluit nodig.Dus een bom van bv. 3 cm diameter heeft een kluit van minstens 24 cm liefst 45 cm diameter kluit. Maar wacht, eerst moet je stap 2 en 3 uitvoeren
  2. Geef de grond voldoende water, doe dit 1 of 2 dagen voordat je de boom gaat verplanten, of laat het voldoende regenen als je dit kan. 😊
  3. Graaf een plantput op de plaats waar je de boom naartoe wil verplanten. Graaf het plantgat totdat het 2 tot 3 keer groter is dan de kluit die je zal uitgraven. En 5 cm dieper dan de hoogte van de kluit. Maak de grond goed los in de bodem. (bij de aanplant zal je ervoor moeten zorgen dat de kluit enkele centimeters boven je plantgat uitkomt). En vul de put terug aan zodat het bovenste van de kluit 2-3 cm boven het plantgat uit komt.Het is immers belangrijk dat je de kluit bij de verplanting zo weinig mogelijk moet verplaatsen zodat er zo veel mogelijk aarde tussen de wortels blijft hangen.
  4. Graaf met een scherpe spade een cirkel rond de boomwortels (zoals je berekende in punt 1). Graag 1 tot 2 spades diep naar beneden en snij vervolgens onder de wortels om de kluit los te krijgen.
verplanting boom correcte manier verplanten boom

5. Verplaats de boom en neem hiervoor echt de tijd en liefst nog een paar extra handen! Het heel houden van de kluit is namelijk essentieel voor het overleven van je boom.

Het makkelijkst is om een oude (of een nieuwe) jutezak open te snijden en die te gebruiken om de kluit mee samen te houden. Je kantelt de boom naar één kant en steekt de jute in het gat. Rol de kluit vervolgens op de jute en haal de andere kant van de jute eronderdoor. Wikkel de jute rond de kluit en zet het vast met een touw. Til de boom vanaf de onderkant uit het gat of dicht aan de jutezak dicht bij de kluit.  Draag de boom vervolgens voorzichtig naar de nieuwe plantplek, je kan hem ook leggen op een karretje.

verplanting kleine boom met jute
verplanting kleine boom met jute zak

6. Plant de boom. Plaats de boom in zijn nieuwe plantgat met de bovenkant van de kluit net iets boven (enkele centimeters) het maaiveld. Het maaiveld is het niveau van de grond rondom het gat. Bomen worden veel te vaak te diep geplant, waardoor bomen kunnen afsterven. Bovendien zal de boom nog wat zakken als hij aanpakt.

verplanting kleine boom verplaatsen met boomezel

7. Verwijder de jute door hem open te vouwen of open te snijden, probeer hier zo weinig mogelijk aan de kluit te schudden zodat er zo veel mogelijk aarde tussen de wortels blijft zitten. Leg de aarde terug rond de boom en druk deze lichtjes aan. Bewerk in de bovenste 10 cm beplantingsaarde. Deze aarde geeft voeding aan de boom die hij nodig heeft om aan te slaan.

8. Zet de boom vast met boompalen. De juiste manier van aanplant kan je ook zien op deze of lezen in dit artikel: hoe succesvol bomen planten. 

9. Geef de boom vervolgens voldoende water na het verplanten. Niet alleen omdat hij water zou hebben, maar eveneens omdat de aarde van het nieuwe plantgat mooi tegen de kluit van de boom zou aanliggen.

De kluit met voorzichtige hand verplaatsen, daar gaat het om.
Wouter Crucke, De Boomdokter

Hoe verplant je een grote boom?

Het verplanten van een grote boom lijkt op grote lijnen op de verplanting van een kleine boom. Maar het is het best om eerst goed na te denken of je dit wel helemaal alleen kan doen.

  • Scherpe schoppen die door dunne en kleine wortels kunnen snijden, kunnen dit mogelijks niet door grote wortels doen. Meestal heb je zwaardere apparatuur nodig om de grote bomen uit te graven, wortels mooi af te zetten en de boom te kunnen tillen.
  • Een boom met een stamdiameter van 5 cm, heeft een kluit van min. 40 tot liefst 75 cm diameter. Dan spreken we van een gewicht van 50 tot 400 kg. Zelfs sterke mannen kunnen deze boom dus niet zomaar en zonder schade optillen.
  • Je kan ook niet zomaar een strop rond de stam van de boom doen en hem zo optillen met een kraantje. Je krijgt gegarnadeerd schade aan de stam wat betekent dat de boom zal afsterven.
  • Eén van de belangrijkste zaken van een verplanting van een boom is het intact houden van de kluit. Dat is veel moeilijker bij grote bomen, want tijdens het schudden valt de kluit vaak uiteen.

Ik raad aan om bomen met stammen die groter zijn dan 5 cm in diameter te laten verplanten door een professionele boomverzorger. Die hebben de juiste kennis en gereedschap voor deze werken. Neem zeker contact op indien je een grote boom wil verplanten.

verplante lijsterbes
Wil je graag meer naakte waarheid? Schrijf je dan nu in!
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel is verschenen.