,

Indian Summer, een prachtige fenomeen bij bomen (in de herfst).

Het is vandaag een druilerige dag en ik ben genoopt om binnen te blijven. Toch is het bij momenten puur genieten in deze tijd van het jaar. Als je naar buiten kijkt, zie je bomen met de meest fantastische kleuren. Van vuilgeel naar donkerbruin, van dieporanje tot wijnrood, één van de charmes van de herfst. Onder de juiste omstandigheden blijven de bladeren aan de bomen hangen en krijgen ze de meest prachtige kleuren.

Maar waarom verkleuren bomen eigenlijk? Sommige bomen zijn al helemaal verkleurd, andere zijn nog helemaal groen. En hoe gaat dat in zijn werk?

Chlorofyl?

Bladeren van loofbomen bevatten o.a. bladgroen (chlorofyl ). Onder invloed van de zon zorgt chlorofyl voor het omzetten van koolstofdioxide en water naar allerlei complexe stoffen (zetmeel, suikers) en zuurstof. Zonder zon dus geen suikers of bomen… . Dezelfde stof zorgt ook voor de groene kleur van de bladeren.  Het absorbeert alle zichtbare kleuren in de zon , behalve groen. Het groene licht wordt teruggekaatst, waardoor wij de bladeren als groen zien.

En dan komt de herfst…

Omdat de lichtintensiteit van de zon en het aantal zonuren daalt, maken bomen minder chlorofyl aan. De temperaturen zakken en na een paar nachten met lichte vorst (dat is wel heel belangrijk!) komt de bladverkleuring pas goed op gang. De bladeren beginnen stilaan af te sterven en daarom trekken de bomen het chlorofyl dat nog aanwezig is (samen met de suikers) terug uit de bladeren en slaan het op in de takken. In de bladeren zitten er nog andere pigmentstoffen die zichtbaar worden als het chlorofyl verdwijnt.

Anthocyaan is rood, caroteen is natuurlijk oranje  en xantofyl is geel.  De kleur van de bladeren verschilt sterk per boomsoort en sommige verkleuren bijna niet. En zo krijg je dus een prachtig kleurenpalet in de herfst.

Indian summer

Af en toe krijgen we een ‘Indian summer’ in ons Belgenlandje. Zalige, rustige, warme en zonnige nazomerdagen en -nachten met lichte nachtvorst zorgen voor een felle verkleuring zonder dat de bladeren vallen. Dit levert prachtige beelden op van bomen die volop in herfstkleur staan.

Ziezo, dat was het voor vandaag.

EXTRA leesvoer over bomen:

Uit cijfers blijkt dat er in ons kleine Vlaanderen elke DAG een bos verdwijnt met de grootte van een voetbalveld. Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) neemt het voortouw en wil een tandje bijsteken. Op één nacht werden 1.000 bomen geplant op Mexico-eiland in Antwerpen.

In Zomergem zien ze het anders. Daar wil een actiecomité alle grote bomen rooien en vervangen door kleine. Want de bladeren vormen toch zo’n overlast… .

Groetjes en prettig weekend!!

Wouter Crucke Certified European treeworker