Klimop in boom gevaarlijk of schadelijk?

Categorie: Bomen en boomgaard
klimop in bomen gevaarlijk

Wat moet je doen?

Klimop aan stam van boomVaak vragen mensen zich af op klimop of hedera in een boom gevaarlijk is. Het antwoord is (zoals bij vele vragen) tweeledig.

Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf.

Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom. Hij hecht zich vast op de boom, maar brengt geen schade toe aan de stam. De klimop biedt tegelijk een thuis aan talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het probleem is echter eens hij vertrokken is naar omhoog in de boom, groeit hij snel tot in de kruin… en dan…

Ja, de klimop is wel gevaarlijk voor de boom en zijn omgeving (5 redenen) .

  1. Het controleren van de boom is moeilijk of zelfs in sommige gevallen onmogelijk. Eén van de belangrijke zaken die onderzocht wordt bij de controle van de boom is de stam, wortelaanzet en de schors. Er wordt gezocht naar holtes, aantastingen door schimmels, paddenstoelen,… En dit is dan niet mogelijk. Op deze manier kan er geen volledig beeld gevormd worden van de boom en kan er dus een foute inschatting gebeuren.
  2. Het gevaar voor de windbelasting is voor mij nog een groter probleem. Als de klimop of een andere klimplant toegelaten wordt om te groeien bovenin de kruin, zorgt hij ervoor (het hele jaar door dus ook in de herfst en de winter) dat de boom veel meer wind kan vangen. Zo heeft hij meer kans op breuk in de top of zelfs om volledig omgewaaid te worden.
  3. Ook vult de klimop de kroon op waardoor er minder zonlicht is in de kruin. De boom kan hierdoor minder suikers aanmaken, suikers die hij nodig heeft voor zijn eigen groei.
  4. Op termijn kan hij de groei van de takken en de stam belemmeren. Als we klimop uit bomen verwijderen die er al een lange tijd ingroeit, zien we aan takken of bovenaan de stam soms misvormingen. Waardoor de boom of tak minder stevig is op deze plaats.
  5. Niet alleen de wind, maar ook het gewicht van de klimop speelt een grote rol. Takken kunnen dit gewicht op den duur niet meer houden en breken af.

Wat doe ik dan het best met klimop?

Klimop kan je wel perfect laten groeien langs een stevige afsluiting, of op een muur waar het voor jou geen kwaad kan. Op deze manier kan je toch een thuis bieden voor deze kleine diertjes. Ook tussen je bomen vormen ze een mooie dichte structuur waar geen onkruid door kan.

bomen met klimop gevaarlijk

Hoe verwijder ik het best de klimop uit mijn bomen?

De klimop kan je het best verwijderen door deze door te zagen of door te knippen onderaan de boom. Zolang deze je boom niet domineert, is het niet noodzakelijk dat je deze ook effectief van de stam haalt. De klimop zal immers uitdrogen en de blaadjes zullen afvallen. Als je het echter mooier vindt dat deze ook effectief verwijderd is, mag je deze van de stam lostrekken, je zal de stam hierdoor niet beschadigen. Er wordt gezegd dat je deze niet mag verwijderen, maar dit klopt niet. Klimop is vastgehecht door zuignapjes vanboven op de schors en dus niet in de schors.  De klimop komt eenvoudig los.

Als hij echter de kruin van je boom domineert, haal je de klimop er het best volledig uit. De reden hiervoor is dat de takken van de klimop na verloop van tijd zullen verdrogen en hard worden. Als ze dan rond de takken van je boom gedraaid zitten, kunnen ze de groei van je boom belemmeren.

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt.