,

Kluitverankering of ondergrondse verankering van bomen

Kluitverankering

Kluitverankering bij bomen

Wat is het?

Ondergrondse kluitverankering is een efficiënte en kwalitatieve methode om de boom vast te leggen met de kluit tegen het omwaaien, scheef waaien of uitwaaien. Op deze manier heb je geen last meer van bovengrondse palen die in de weg staan of die het mooie zicht in je tuin belemmeren. Of waar de grasmaaier of jij zelf moeilijk weg mee kunnen.

Met een ondergrondse kluitverankering behoudt de boom zijn natuurlijke bewegingsvrijheid. Op deze manier worden de wortels extra gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen.

Wil je meer lezen over hoe dat bomen best geplant worden, lees dan verder in mijn artikel: Hoe bomen planten

Ik kies voor de ankers van het merk Platipus. Deze ankers hebben een topkwaliteit, zijn eenvoudig te installeren en zijn betaalbaar.

Voordelen van de ondergrondse kluitverankering van bomen

De installatie heeft heel wat voordelen:

  • Snelle installatie (1 persoon kan de kluitverankering installeren in een 10-tal min)
  • Geen storend zicht meer van bovengrondse palen
  • Grote bomen zijn goed te verankeren
  • Gebruiksvriendelijk
  • De kluitverankering lost vanzelf als de kluit voldoende wortels heeft aangemaakt. De belangrijkste onderdelen breken af na 3-5 jaar (wat ruim voldoende is om de boom door zijn eigen wortels te laten verankeren) en de andere onderdelen kunnen gerecycleerd worden.

Een ondergrondse boomverankering is heel eenvoudig, veilig en snel te plaatsen.

Verschillende soorten ondergrondse verankering

De keuze wordt gemaakt afhankelijk van de boomgrootte, de bodemgesteldheid, de lay-out van het aanplantgebied en de weersomstandigheden. Vraag gerust hulp bij het maken van de juiste keuze.

  1. Ondergrondse boomverankering met Plati-mat

Dit blijft de meeste gekozen verankering bij de aanplant van half volgroeide bomen. De gemakkelijke installatie en het ontbreken van palen of tuindraden maakt het tot de eerste keuze van klanten. De plati-mat zorgt voor een goede bescherming van de kluit waardoor de kluit niet beschadigd wordt door de kabel.


Deze kluitverankering is beschikbaar in 4 verschillende maten en kan dus praktisch bij iedere boom met kluit gebruikt worden. De plati-mat zorgt tevens voor een groter contact met de kluit waardoor de boom nog beter verankerd is.

2. Ondergrondse verankering met band

Dit boomverankeringssysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van spanbanden en een op maat gemaakte spanner, is ideaal voor kleine, goedkope bomen met kluit voor een project met een beperkt budget.

Dezelfde ankers worden gebruikt als bij het plati-mat systeem, maar in plaats van de kabel, wordt er gebruik gemaakt van een band.

3. Ondergrondse boomverankering zonder ankers voor daktuinen

Bij daktuinen heb je een ondiep plantgebied en kan je dus niet met de standaard ankers werken. Daarom werd het D-man systeem ontwikkeld. De bekroonde D-Man is een sterk, compact en licht systeem dat voornamelijk ontworpen is om de traditionele stoepsteen of balk te vervangen.

Het D-Man systeem kan individueel of in veelvoud gebruikt worden en de cellen kunnen makkelijk aan of uit elkaar gehaald worden. De unieke opvangbeker, zorgt voor waardevolle wateropslag voor je boom. Het kluitanker wordt gebruikt in combinatie met de plati-mat en de ratelspanner. Op die manier bekom je een uitstekende stabiliteit van de bomen.

De D-Man cellen kunen gemakkelijk aan elkaar gekoppeld en gestapeld worden, zodat ze een structurele oplossing bieden bij ieder aanplantgebied of podium. Dit zorgt ervoor dat de bomen met wortelkluit in verschillende hoogten op gelijke hoogte uitgeplant kunnen worden.

4. Ondergrondse boomverankering met balk

Dit is het traditionele dodeman-systeem waarbij de boom verankerd wordt aan een balk in de grond. Vaak wordt dit systeem gebruikt bij moeilijke stedelijke omgevingen waar nutsleidingen een probleem kunnen zijn. Op deze manier wordt er zeker geen enkele leiding geraakt met het anker.
Bij dit systeem worden de boordstenen of dwarsliggers als ankerpunten gebruikt. Het nadeel hierbij is dat de aarde die bovenop de stenen komt stevig moet aandrukken om de stabiliteit te garanderen. Op deze manier heeft de boom minder goede doorwortelbare ruimte.
Daarom wordt dit systeem minder gebruikt.

Installatiegereedschap voor het plaatsen van ankers

Afhankelijk van de gekozen kluitverankering heb je uiteraard ook installatie materiaal nodig. Indrijfspil, vergrendelkrik en ratelspanner zijn onmisbaar. Deze zijn uiteraard jaren lang herbruikbaar. Op aanvraag zijn deze ook bij ons te huren. Op deze afbeelding zie je de verschillende basis gereedschappen. Bij het installeren van meerdere bomen kan je overwegen om elektrische apparaten te gebruiken, op deze manier verloop de verankering nog vlotter.

Instructies

Hoe wordt een ondergronds anker geïnstalleerd

Op deze video met schets kan je duidelijk zien hoe het anker geplaatst wordt. Je ziet de verschillende benodigheden en stappen die nodig zijn om de boom goed te verankeren.