Naaktslakken komen bij ons in Maldegem ongelooflijk veel voor. Ze knabbelen aan onze sla, courgettes, rabarber, hosta’s, maar ook onze dahlia’s moeten er aan geloven… Gelukkig zijn er heel wat middelen om onze planten te beschermen en om de naaktslakken te bestrijden.
Naaktslakken zijn weekdieren, net als de huisjesslakken, maar het zijn grotere vijanden voor onze moes –en siertuin. Huisjesslakken bezorgen minder schade aan uw planten, tenzij ze in grote getale voorkomen. Ook zijn ze overdag zichtbaar en dus makkelijker te pakken te krijgen. Doordat naaktslakken geen huisje hebben, kunnen zij zich niet terugtrekken bij gevaar (natuurlijke vijanden, maar ook de zon is hun vijand) en zijn ze erg gevoelig om uit te drogen. Dat is de reden waarom ze vooral ‘s nachts actief zijn. Vervelend, maar het maakt ze wel voorspelbaarder(!).
Vooral na een zachte winter en een vochtig voorjaar ontwikkelen de slakken zich explosief en veroorzaken ze veel schade aan onze planten.
De meeste naaktslakken zijn tweeslachtig, waardoor één naaktslak een paar honderd eitjes per jaar kan leggen! Ze leggen hun eitjes in groepjes van 20 tot 40 op de bodem of onder plantafval. Slechts een paar weken later komt al een nieuwe slak uit het eitje. Twee maanden later is die volwassen en begint de uitbreiding van familie slak opnieuw.
Meestal zijn er 2 generaties slakken per jaar. Tijdens een natte zomer kan dit aantal nog oplopen (help!)
Er zijn heel wat soorten naakslakken. Je vindt ze in verschillende formaten en kleuren, zwarte, witte, rode, bruine,…
Enkele voorbeelden van gevoelige planten: Hosta’s, sla-plantjes, papaver, Dhalia’s, courgettes, pompoenen,… vooral kleine plantjes, want die hebben nog zachte bladeren waar ze makkelijk kunnen van eten.
De alom gekende blauwe korrels tegen de slakken zijn giftige korrels. Ze werken effectief maar ook andere dieren kunnen ervan sterven. Zelfs egels en andere vogels die de vergiftigde slakken opeten kunnen sterven!