, ,

Naaktslakken, hoe ze bestrijden

Naaktslakken

Naaktslakken komen bij ons in Maldegem ongelooflijk veel voor. Ze knabbelen aan onze sla, courgettes, rabarber, hosta’s, maar ook onze dahlia’s moeten er aan geloven… Gelukkig zijn er heel wat middelen om onze planten te beschermen en om de naaktslakken te bestrijden.

Wat zijn naaktslakken?

Naaktslakken zijn weekdieren, net als de huisjesslakken, maar het zijn grotere vijanden voor onze moes –en siertuin. Huisjesslakken bezorgen minder schade aan uw planten, tenzij ze in grote getale voorkomen. Ook zijn ze overdag zichtbaar en dus makkelijker te pakken te krijgen. Doordat naaktslakken geen huisje hebben, kunnen zij zich niet terugtrekken bij gevaar (natuurlijke vijanden, maar ook de zon is hun vijand) en zijn ze erg gevoelig om uit te drogen. Dat is de reden waarom ze vooral ‘s nachts actief zijn. Vervelend, maar het maakt ze wel voorspelbaarder(!).

Vooral na een zachte winter en een vochtig voorjaar ontwikkelen de slakken zich explosief en veroorzaken ze veel schade aan onze planten.

Naaktslak op sla

De meeste naaktslakken zijn tweeslachtig, waardoor één naaktslak een paar honderd eitjes per jaar kan leggen! Ze leggen hun eitjes in groepjes van 20 tot 40 op de bodem of onder plantafval. Slechts een paar weken later komt al een nieuwe slak uit het eitje. Twee maanden later is die volwassen en begint de uitbreiding van familie slak opnieuw.

Meestal zijn er 2 generaties slakken per jaar. Tijdens een natte zomer kan dit aantal nog oplopen (help!)

Er zijn heel wat soorten naakslakken. Je vindt ze in verschillende formaten en kleuren, zwarte, witte, rode, bruine,…

Waar en wanneer vind je naaktslakken?

  • Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten.
  • Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging.
  • Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en ’s nachts, tussen maart tot oktober.

Welke planten zijn gevoelig aan slakken?

Enkele voorbeelden van gevoelige planten:  Hosta’s, sla-plantjes, papaver, Dhalia’s, courgettes, pompoenen,… vooral kleine plantjes, want die hebben nog zachte bladeren waar ze makkelijk kunnen van eten.

Welke slakken middeltjes werken er wel bij naaktslakken?

Ecologische en efficiënte middelen om naaktslakken kwijt te raken in je tuin

  1.  Aaltjes tegen slakken:  Aaltjes zijn microscoop kleine wormpjes die op zoek gaan naar de naaktslak, deze binnendringen en ze infecteren waardoor ze dood gaan. De aaltjes zijn eenvoudig toe te passen en zijn uiterst efficiënt. Ik paste ze 3 jaar geleden toe en heb al 2 jaar geen naaktslakken meer in mijn moestuin. Nu, het 3de jaar komen er enkele terug opduiken. Het zijn er echter weinig waardoor ik nu gewoon ecologische slakkenkorrels gebruik.
  2. Slakkenkorrels Escar-Go van Ecostyle: dit zijn korrels die snel en doeltreffend slakken doden. Het voordeel is dat het enkel slakken doodt en voor andere dieren geen gevaar vormt. Deze korrels heb ik zelf getest (zoals ik alles test), ze geven een goed resultaat. De slakken lusten het graag. Regelmatig wat bij strooien is noodzakelijk omdat het opgegeten wordt maar ook omdat regen ervoor zorgt dat de korreltjes opzwellen en uiteindelijk afbreken.
  3. Slakkenvallen zetten : los het bijgeleverde lokaas op of je kan ook bier gebruiken. Zet het potje met de rand ongeveer even hoog als de aarde. Op deze manier kunnen de slakken er mooi ingeraken, maar ze kunnen er niet meer uit.
  4. Slakkenmuur plaatsen rond de planten in de moestuin die het meest gevoelig zijn.  Deze muur zorgt heeft een 30 cm hoge wand met aan de rond een omgebogen kant. Op deze manier kan de slak niet over rand en kan ze dus niet bij je geliefde planten.
  5. Zout kan je gebruiken als de slakken bv. in je huis binnen willen komen. Je legt het zout op de plaatsen waar je weet dat ze voorbij komen. Het zout (gewoon keukenzout) zorgt ervoor dat de naaktslak zal uitdrogen. Dit is vooral handig in huis omdat het zout niet nat wordt en niet kan wegspoelen. De weg die de slakken volgen kan je makkelijk zien door het slijmspoor dat ze achterlaten, het heeft een licht witte kleur.

Nog andere ecologische middelen

  • Egels zijn dol op naaktslakken. Zorg dus voor een egel-vriendelijke tuin en weet dat een egel houdt van verstop plaatsjes zoals een egelhuisje of een hoopje takken waaronder hij zich kan verstoppen.
    • Eksters zijn ook dol op naaktslakken én op huisjesslakken. Je kan het getik duidelijk horen als ze de schelp van de huisjesslak proberen kapot te slaan op het terras. Probeer je tuin dus zo vogel-vriendelijk mogelijk te maken.
    • Avondwandeling: Speur in het schemerdonker bij valavond met een zaklamp in je tuin en pluk de slakken van de grond. Dit heb ik zelf gedaan en het loont de moeite. Een emmertje slakken vangen was op een half uurtje gefikst. Huisjesslakken zijn iets “aangenamer” te vangen dan naaktslakken… Je kan ze doodtrappen of je kan ze ook “verdrinken” in heet water. Giet het op tijd weg want het begint al snel te stinken.
    • Een plank op de grond leggen in de (moes)tuin zorgt er voor dat ze hieronder kruipen om overdag te schuilen. Draai de plank om na een paar dagen en je kan ze gewoon van de plank rapen.
    • Eenden (vooral loopeenden) zijn verzot op slakken en zullen ze met veel plezier voor jou te lijf gaan. Het is iets minder praktisch in de moestuin … .

Niet-ecologische middelen:

De alom gekende blauwe korrels tegen de slakken zijn giftige korrels. Ze werken effectief maar ook andere dieren kunnen ervan sterven. Zelfs egels en andere vogels die de vergiftigde slakken opeten kunnen sterven!

Welke slakkenmiddeltjes werken NIET?

  • Koper ringen, banden of tape helpt voor geen meter. Ik heb het geprobeerd, het helpt niet. Sterker nog, op gegeven moment ontdekte ik meneer slak terwijl ie bezig was met erover te kruipen. Hij of zij hing letterlijk op de rand te balanceren om zich richting sla te begeven.
  • Houtsnippers, eierschalen, steentjes werken al evenmin. Dit kan een paar enkele slakken tegenhouden om richting je planten te gaan maar als de concurrentie onder de slakken groot wordt en ze krijgen honger, dan zal dit niets helpen. Ik heb héél grove houtsnippers liggen in mijn moestuin als  bodembedekker/ mulchlaag en ze komen er gewoon over heen gekropen.

Hoe voorkom je vraat door slakken aan je planten?

  • Zorg ervoor dat de tuin rond de gevoelige planten goed is opgeruimd en laat zo weinig mogelijk afgevallen bladeren en stengels liggen.
  • Strooi houtsnippers rond de verschillende planten. Slakken houden niet van deze “stekelige” ondergrond waardoor ze minder snel bij de planten (maar ze komen er wél)
  • Kijk regelmatig rond en onder je bloembakken en haal de slakken eraf.
  • Leg preventief Escar-Go korrels rondom de gevoelige planten.
  • Begiet de tuin  met aaltjes in het begin van slakkenseizoen, dit geeft echt het allerbeste effect! Mocht ik dat niet doen, ik zou geen groenten moeten eten…