Ondergronds verankeren van bomen

Categorie: Bomen en boomgaard

Ondergrondse verankering van bomen

Wat is het en waarom kies je ervoor?

Je boom beschermen tegen omwaaien en zo schade aan de omgeving voorkomen? Dan kan je de boom best verankeren. Dat kan bovengronds maar dan is de verankering zichtbaar en misschien ook hinderlijk voor je grasmaaier. Gelukkig kan je bomen ook ondergronds verankeren. De boom blijft mooi in positie je ziet er helemaal niets van.Een aanplant met ondergrondse verankering is mooi en de boom blijft in perfecte positie staan.Waarom bomen ondergronds verankeren?

Bomen zijn gevoelig voor wind. Zeker wanneer de kruin in blad staat vangt zo’n boom een grote hoeveelheid wind op. Wanneer die een relatief klein wortelgestel heeft of in onstabiele grond staat dan bestaat het risico dat de boom scheef kan zakken of erger: omvallen. Dat is natuurlijk onveilig en kan grote schade aan de omgeving toebrengen.

Daarom is het altijd verstandig om bomen extra te verankeren. Doe je dat bovengronds, bijvoorbeeld door steunpalen rond de stam te zetten, breekt dat uiteraard het natuurlijke zicht in je tuin. En bovendien wordt gras maaien rond de boom een stuk moeilijker.

Dan is het veel interessanter om te kiezen voor ondergronds verankeren. Je boom houdt de vrijheid om heel natuurlijk te groeien – je heb bijvoorbeeld geen risico op ingegroeide steunbanden – en je vermijdt vervelende obstakels in de tuin.

Met de juiste ankers gaat ondergronds verankeren ook heel vlot bij het bomen planten. Maar hoe pak je zoiets aan? Daarover vertel ik  je graag meer.


Ondergrondse kluitverankering met band platipus
Platipus ondergrondse kluitverankering met band
52,66
Platipus D-man ondergrondse bodemverankering Platipus voor daktuinen
Platipus anker voor daktuin of losse grond
61,51
Platipus D-man ondergrondse bodemverankering Platipus voor daktuinen
Platipus anker voor daktuin of losse grond
61,51

Hoe ondergronds verankeren?

Ondergronds verankeren, ook wel kluitverankering genoemd, doe je best op het moment dat je de boom plant. Dan heb je nadien ook geen ingrepen meer te doen om je bomen te beschermen tegen scheefzakken of omvallen.

Er bestaan verschillende manieren om een boom met kluitverankering te verstevigen. We sommen de belangrijkste even voor je op:

  • Kluitverankering met band: dit is in feite de goedkoopste ondergrondse verankering die toch voldoende sterk is om je boom te beschermen. Met behulp van een gordelband – aan te spannen met een ratelspanner – en drie ankers wordt de kluit in de grond bevestigd. De Boomdokter adviseert hier het systeem van Platipus omdat dit door de jaren heen zijn kwaliteiten meer dan bewezen heeft.
  • Ondergrondse verankering met Plati-mats: het meest gekozen systeem van kluitverankering en zelfs te gebruiken bij semi-volwassen bomen. Een gegalvaniseerde draad die over de boomwortels heen gaat verbindt de drie ankers. De kabel wordt met een ratelspanner aangetrokken om de boom maximaal te verstevigen. Maar onder de kabel worden drie Plati-mats aangebracht die ervoor zorgen dat de draad niet in de boomwortel kan groeien en de trekkracht over een grote oppervlakte verdelen. Op die manier wordt de groei van de kluit niet gehinderd.
  • Verankering met balken: in feite hetzelfde principe als de vorige twee, alleen wordt hier geen anker gebruikt maar worden die vervangen door zware, balkvormige objecten zoals boordstenen. Het nadeel is dat de balken heel goed moeten worden aangeduwd om de nodige stabiliteit te bieden. Dit systeem wordt onder andere gebruikt wanneer er geen anker in de grond kan worden geplaatst, bijvoorbeeld omdat er stenen of nutsleidingen in de grond zitten.
  • Dan is een kluitverankering met D-man cellen een beter alternatief. De cellen kunnen aan elkaar worden vastgemaakt om een groot oppervlak te krijgen voor meer stevigheid en stabiliteit. Aan de cellen komt een gegalvaniseerde draad die met een ratelspanner over de boomwortels wordt vastgezet. Tussen de kabel en de wortels zorgen 3 Plati-mats voor het verspreiden van de spanning. D-man cellen zijn ideaal in heel losse grond, bij ondiepe (dak)tuinen en wanneer er leidingen in de grond zitten.

Image

Voor iedere situatie bestaat er dus wel een manier voor een correcte ondergrondse boomverankering. De Platipus systemen zijn snel en makkelijk (zelfs door één persoon) te plaatsen en zorgen ervoor dat je boom en de omgeving gespaard blijven van vervelende schade.

Wil je nog meer informatie over ondergronds verankeren van bomen? Ben je op zoek naar de beste oplossing voor jouw tuin? Neem dan vandaag nog contact op met De Boomdokter voor professioneel advies op maat!