Opduwende wortels van bomen bedekken kan gevaarlijk zijn

Categorie: Bodem Bomen en boomgaard Gazon en tuin
opduwende wortels van boom in gazon

Opduwende wortels van bomen

Hoe bedekken we ze?

Wat kan je doen met wortels van bomen die grond opduwen?

Uitstekende wortels van een boom zijn niet altijd even leuk. In een bos of in een perk kunnen ze helemaal geen kwaad, maar soms liggen ze op een vaak gebruikt pad of zorgen ze ervoor dat je gazon afrijden niet meer zo eenvoudig is. Bovendien breng je de wortels van de boom ernstige schade toe als je grasmaaier in de wortels snijdt.

Bovengrondse boomwortels zijn dus niet zo handig. De kans bestaat dat je er zelfs al over nadacht om de wortels gewoon af te zetten of te verwijderen. Maar dit is zowat het slechtste plan wat je maar kan hebben voor je boom. Het afzetten van de wortels kan ervoor zorgen dat een boom onstabiel of ongezond wordt. En als je het op een verkeerde manier gedaan hebt, kan je boom hieraan sterven.

Je zorgt er ook best voor dat je op deze plaatsen in je tuin geen pad aan legt, maar geef de wortels van je boom voldoende ruimte om te doen waarvoor ze nodig zijn: water en zuurstof opnemen.

Bedekken is dus een betere manier, maar ook hier moet je voorzichtig zijn.

Boomspiegel aanleggen

Opduwende boomwortels met mulch bedekken

Dat is wel een goed idee.

Wanneer je 6-8 cm organische mulch toevoegt, krijg je verschillende voordelen:

  • je verrijkt de grond en het bodemleven wat opnieuw voordelen meebrengt voor de boom
  • je hydrateert en beschermt je wortels
  • het ziet er prima uit en je kan er nog mooie planten in aanplanten.

Voor deze mulch raden wij Ferticure beplantingsaarde aan.

beplanten van boomspiegel met klimop

Planten aanplanten of gras inzaaien onder de boom

Het kiezen van planten of grassen is niet zo eenvoudig: je moet planten/grassen vinden die in de schaduw gedijen en die niet veel vocht nodig hebben.  Een voorbeeld van een goede plant is bv. Ooievaarsbek. Klimop kan je uiteraard ook gebruiken, maar zorg er dan voor dat de klimop niet in de boom omhoog groeit (je kan hier lezen waarom: klimop in boom, gevaarlijk of schadelijk?)

Om de aanplant goed te laten lukken en de boom extra te helpen leggen we steeds een boomspiegel aan (je kan dit uiteraard zelf doen). Je bedekt de grond hiervoor met een laag (6-8 cm) beplantingsaarde en plant dan in die laag je planten aan. De beplantingsaarde is een teelaarde met een hoog compostgehalte en ideaal voor de planten en je boom.

Een goede mulchlaag aanbrengen is het beste wat je kan doen voor je boom. En mooie planten zorgen voor dat beetje extra...
Wouter Crucke, De Boomdokter
Boomspiegel rond opgedrukte wortels

Het opvoeren van grond op de opdrukkende wortels

Zomaar aarde opvoeren op de wortels van je bomen is een slecht idee en dit omwille van enkele redenen:

  1. het is niet altijd duidelijk wat de samenstelling is. Is er een correcte verhouding compost/aarde? Is het geen te arme grond? of van een te diepe laag?
  2. De aarde wordt vaak erg aangedrukt waardoor er niet voldoende zuurstof/water naar de wortels kan.

Het gebruiken van bv. De beplantingsaarde is een goede oplossing (6-8 cm). Deze heeft een hoog compost gehalte.

Beton opvoeren op de wortels van bomen

Losse stapstenen tussen de wortels leggen is een slimme manier om een pad te maken rond de boom.

Beton of stabilisé opvoeren is dan weer een slecht plan. Beton blokkeert immers de zuurstof en het water naar de wortels toe. Net wat de boom nodig heeft om verder te groeien.

Na verloop van tijd hebben de boomwortels frisse lucht nodig, dus komen ze weer boven de grond. Ze zullen je beton open breken en een grote puinhoop maken.

grind-op-wortels-bij-de-boom

Grind leggen als bescherming voor je opdrukkende boomwortels

Het leggen van een grindlaag houdt ook terug verschillende risico’s zijn. Grind zal namelijk de grond verdichten en in de zomer opwarmen, wat dus ook weer voor problemen zorgt. Deze beide samen zorgen dus voor extra problemen bij de boom.

Ook het leggen van een worteldoek is geen goede oplossing vind ik omdat dit slechts 5% vocht doorlaat naar de ondergrond. De boom zal dus te weinig water krijgen.

Wil je graag meer naakte waarheid? Schrijf je dan nu in!
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel is verschenen.