,

Regenwormen: natuurlijke bladharken van jouw tuin

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Regenworm

Regenwormen, één van je beste vrienden in de tuin!

WAT MOET JE DOEN?

Op veel plekken ligt een dikke laag en met de storm van vorige week vlogen de bladeren je om de oren. Toch is in het voorjaar het overgrote deel van deze blaadjes verdwenen, mede dankzij de regenworm. Ook bacteriën en schimmels helpen een handje bij de vertering.

Zijn er verschillende soorten regenwormen?

Er zijn zo’n 220 soorten op onze aardbol waarvan een 25-tal soorten in België. We onderscheiden twee grote soorten: de mestworm en de regenworm. Lintwormen behoren tot een andere categorie 😉.

Regenwormen (Lumbricus terrestris) eten o.a. bladeren van loofbomen, maar ook zaden en allerlei dood plantenmateriaal.
Wormen komen vooral voor in een gezonde, goed doorluchte (= veel zuurstof) en niet al te natte bodem.

Regenworm

Regenwormen, wat doen die juist met de bladeren?

Je ziet soms wel eens een gevallen blad rechtop in de grond staan. Dit is meestal niet toevallig. Aan de andere kant van het blad is waarschijnlijk een regenworm druk bezig het blad de grond in te trekken.

De regenworm trekt de bladeren in de grond om ze daar te verteren. Hij zet zich af met kleine scherpe haartjes, die op ieder segmentje van zijn lichaam staan. Als het blad onder de grond getrokken is begint de afbraak door oa goedaardige schimmels die in elke gezonde bodem voorkomen. Hierdoor valt het blad uiteen in kleine stukjes. De worm kan deze stukjes opeten en gebruikt daarbij de spieren rond zijn tandloze mond. Hij neemt ook happen zand om het spul verder fijn te malen.

Die happen zand hebben nog een extra voordeel: hierin zitten namelijk bacteriën die het blad onder normale omstandigheden (in en op de bodem) afbreken. De regenworm gebruikt deze bacteriën om het blad in zijn maag te verteren. Net als bij het maken van bier en yoghurt, waarbij ook bacteriën worden gebruikt, moeten de omstandigheden wel geschikt zijn. Het is een hele klus om nutriënten uit een droog blad te halen; wie al eens een herfstblad heeft proberen te eten, zal gemerkt hebben dat het een karig maaltijd is 🙂 .

Zonder regenwormen zaten we tot over onze oren in de bladeren, hadden we erg verdichte grond en konden planten en bomen moeilijk groeien.

De regenworm heeft in zijn darmen een speciaal deel waar zeer zuurstofarme condities heersen. In dit zogenaamde anaerobe milieu helpen micro-organismen bij het vrijmaken van de voedingsstoffen uit de bladeren. Doordat de afbraak nagenoeg zuurstofvrij gebeurt, produceren de bacteriën uit deze bladfragmenten voedingsstoffen, die de worm vervolgens in zijn lichaam kan opnemen.

Welk voordeel hebben regenwormen in de tuin?

  • Dus zonder de regenworm en zijn darmflora stonden we tot onze oren in de bladeren.
  • Naast het ruimen van bladeren, dragen de wormen via het omwoelen en opeten van grond een flink steentje bij tot de circulatie van nutriënten in de bodem.
  • En de luchtigheid van de grond is veel beter waardoor planten beter kunnen wortelen.
  • De aarde kan beter water opnemen en vasthouden doordat ze een lossere structuur heeft.

Ook is de worm een aantrekkelijk maaltje voor vele insecten, maar ook voor mollen, egels, merels, en vele andere vogelsoorten.

Niettemin zijn bladeren voor veel mensen een doorn in het oog. Bovendien dringt zich dan de vraag op of het schadelijk is voor je gazon of niet? Dat lees je in mijn artikel: Bladeren van bomen laten liggen of opruimen?

En zo is de cirkel weer rond…, zalig toch die Moeder Natuur.

Kunnen insecticiden, pesticiden en herbiciden de regenworm doden?

Daarop is het antwoord volmondig JA!

Dus voor je je gazon gaat behandelen tegen mos of paardenbloem. Of je netels of ander onkruid gaat vernietigen met deze producten lees alstublieft eerst de bijsluiter na!

Bekijk of de producten ook kwaad kunnen doen aan andere dieren en of ze het opervlaktewater vervuilen. Let daarvoor op de symbolen op je verpakking: