,

Slakken in uw planten? Doe er iets aan!

Heb je slakken in jouw planten? Doe er meteen iets aan want ze kunnen voor heel wat vernieling zorgen. Meer en meer mensen planten eigen groenten in hun moestuin, waaronder salade. De slak is gek op jouw salade. Eet liever zelf je salade en voorkom een overpopulatie van slakken in je tuin.

VOORKOM SLAKKEN IN JE PLANTEN

Plant je tuin aan met voldoende plantenkennis en weet welke soorten gevoelig zijn voor slakken. Door deze soorten te vermijden, heb je er minder last op uw planten. Kies je toch voor dergelijke planten, omring ze met sterk geurende planten en kruiden. Salie en tijm jagen de slakken weg. Ook lookknollen zijn stevige vijanden van de slakken. Met meer variatie in jouw plantgoed krijgen ze geen kans.

Streef naar duurzame en ecologisch verantwoorde oplossingen. Zo verstoor je het ecosysteem niet in je tuin en kunnen de natuurlijke vijanden meehelpen. De merel is er eentje van. Zorg voor een aangename vogelomgeving in je tuin. De merel zal je bedanken door te zorgen dat de slakken van uw planten af blijven. Verder is ook de egel een gezworen vijand van de slak.

Wied op tijd en stond het onkruid tussen uw planten en rakel op regelmatige basis de grond om rond de planten. Hierdoor blijft de bovenlaag droog, en blijven slakken weg. Verwijder losliggende tegels in je tuin. Slakken zijn gek op deze vochtige plaatsen. Verplaats regelmatig het materiaal in je tuin zodat de grond eronder droog blijft.

Naakslakken

BESTRIJD DE SLAKKEN

De alom gekende blauwe korrels zijn giftig! Mensen strooien gretig met de blauwe korrels in de buurt van sla zodat de slakken er vanaf blijven. Ik moet zeggen, het werkt wel, maar de manier waarop… De slakken sterven maar nemen de giftige stoffen op in hun lichaam. Deze slakken kunnen over je sla kruipen en maken zo de sla ongezond. En alsof dat dat nog niet genoeg is: de vogels en de egels (de natuurlijke vijanden) eten de vergiftigde slakken en sterven. Veel mensen beseffen niet dat deze korrels giftig zijn, voor zichzelf, de kinderen, huisdieren, het milieu…

Wat we aanraden zijn de slakkenkorrels. Deze korrels bereiken hetzelfde effect als de blauwe slakkenkorrels maar zijn 100% natuurlijk en doen dus voor niemand kwaad (behalve voor de slakken dan). We strooien de korrels rond de plant (niet in hoopjes, maar mooi verspreid), best bij valavond want dan zijn ze het meest actief. Bij planten die gevoelig zijn aan slakkenwraat kan je best starten bij het begin wanneer de planten uitlopen (bv. bij ridderspoor, klaprozen, Hosta’s, sla,…)

Deze ecologische slakkenkorrels zijn bij ons te verkrijgen