Telescopische stokzaag, draadzaag of hoogwerker?

Categorie: Bomen en boomgaard
ARS telescopische stokzaag

Op grote hoogte snoeien kan met een telescopische stokzaag, draadzaag of hoogwerker. Wat is het beste?

Een paar weken geleden kreeg ik een vraag van Rik in mijn mailbox:

“Ik ben op zoek naar een snoeigereedschap voor dode takken in bomen op zeer grote hoogte.
De zogenaamde snoeigiraffe lijkt nog te kort (max  6m).
Ooit zag ik een techniek met een soort zaagdraad, eerst met een touw (met gewicht) gooide men over de af te zagen tak om alzo de zaagdraad omhoog te trekken,
daarna kon men dus zagen vanaf de grond.
Kent u dit product? Waar aanschaffen?”

Nadelen van de werptouw

De techniek met werptouw en zaagdraad is mij bekend. De techniek is nooit echt doorgebroken, met reden. Het blijkt namelijk geen efficiënte manier te zijn om takken te verwijderen.

  1. Je moet veel oefenen om het gewichtje met touw op de juiste plaats te krijgen. Het is dezelfde techniek die onze snoeiers gebruik om hun touw in de boom te krijgen. Zelfs voor doorwinterde boomsnoeiers is dit geen evidente klus. En als je maar af en toe wat takken moet afzagen in de hoogte … .
  2. De zaagdraad zelf is vrij snel versleten en loopt snel “vol”. Daarmee bedoel ik dat de tanden van de zaag vol komen te zitten met zaagsel. Bovendien kleeft het zaagsel als het levende takken betreft. Zijn het takken van harsrijke bomen dan is het helemaal een probleem. Die plakken echt de zaagdraad vol en na een paar bewegingen wordt er niet meer gezaagd maar eerder “gewreven” over de tak.
  3. Door de heen en weer beweging waarbij de kracht van beneden komt (waar u natuurlijk aan de zaag trekt) trek je de zaag makkelijk vast in het hout. Door de soepele zaagdraad kan je aan de andere kant (van waar je trekt) niet duwen. En als je de zaag vasttrekt … moet je toch nog naar boven.

 

Dus, mijn inziens is dit niet de beste keuze. Met twee efficiënte mogelijkheden klaren we dit klusje op een veilige manier.

Goeie manieren om op grote hoogte te snoeien

  1. Met een goeie telescopische en professionele stokzaag van ARS. Tot 5.5 meter lang en stijf genoeg om deftig te kunnen zagen op die hoogte. Plus je eigen lengte kom je al snel tot een maximum van 7 meter. Hoger wil je niet echt, niet goed voor je boom.
  2. Door zelf hoger te komen en dat kan op verschillende manieren:
  • Met een ladder: meteen de minst veilige manier, ik zou het niet doen.
  • Met een klimharnas en touw: een hele investering en je moet de technieken beheersen. Eigenlijk laat je dit beter over aan boomsnoeiers.
  • Met een hoogtewerker: niet goedkoop en wel veilig als je de regels volgt. Nadeel: door de grootte en het gewicht van zo’n machine kan je niet overal geraken. Bovendien moet de machine redelijk vlak staan, anders wil ie niet meer omdat veiligheden aanslaan.

 

Ziezo Rik, ik hoop dat ik je wat op weg heb geholpen om toch een goeie keuze te kunnen maken.