Tips om brandhout te bewaren.

Categorie: Bomen en boomgaard
vuur met droog brandhout

Brandhout bewaren of stockeren is niet zo moeilijk en in dit artikel leggen we je uit hoe. Om het effectief als brandhout te gebruiken, moet je zorgen dat het hout door en door droog is. Ongedroogd hout branden is zinloos. En bovendien heb je veel kans dat het zal beschimmelen.

vuur met droog brandhout
vuur met droog brandhout. Gedroogde dennenappels zijn ideaal als fijn hout om het vuur aan te steken.

Tips voor droog brandhout

Brandhout koop je best een tijdje op voorhand, tot zelfs een paar jaren op voorhand. Het meeste hout dat men verkoopt is verre van droog. Hetzelfde geldt als je zelf voor brandhout zorgt nadat je een boom hebt geveld bijvoorbeeld.

 1. Bewaar brandhout buiten. In een garage of ergens in een bergplaatsje is zinloos. De wind moet er tussen en doorheen kunnen waaien. In de garage of ergens binnen is dat niet mogelijk. Het zal niet drogen en na verloop van tijd gaat het zelfs beschimmelen.
 2. Stapel jouw brandhout niet op de grond. Daar zal het vocht opzuigen. Zoek iets dat je eronder kan leggen en zodanig dat het voldoende lucht doorlaat.
 3. Dek na het stapelen je brandhout af om het te beschermen tegen de regen. Al het water dat op het brandhout terecht komt, moet opnieuw opdrogen. Scherm de stapel niet volledig af met bijvoorbeeld een zeil. Neen, zorg dat je enkel boven op de houtstapel iets legt om de regen tegen te houden. En dat de wind vrij spel heeft om het hout te verluchten en te drogen. Het meest ideale zijn oude golfplaten. Zorg dat die golfplaten een stuk breder zijn dan de stapel. Sjor de afdekking goed vast want een kleine windvleug kan ervoor zorgen dat de afdekking gaat vliegen!

  Brandhout stapelen onder een afdak
  Brandhout stapel je best onder een afdak. Geen zeilen aan de zijkant zodat de wind er goed langs kan waaien.
 4. Hout stapelen is geen kunst, maar vergt een beetje aandacht. Mensen hebben de neiging de stapel ineen te puzzelen om te voorkomen dat deze omver valt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat hij omver valt, maar dat het uitdroogt. Zorg dus voor een geschrankt legpatroon dat bijkomende stevigheid biedt. Er ontstaan ook grotere gaten waardoor de wind beter het hout kan verluchten en uitdrogen.

  geschrankt legpatroon brandhout
  Dit is een geschrankt legpatroon voor brandhout. De blokken liggen afwisselend recht en dwars.
 5. Koop of zorg ieder jaar opnieuw voor vers brandhout. Belangrijk om weten: wil je optimaal droog brandhout, heb je ruimschoots enkele jaren nodig. Als je ieder jaar een nieuwe aanvoer hebt, kan je in principe nooit zonder droog brandhout vallen!