Vlinderstruik snoeien, wanneer en hoe mag je snoeien?

Categorie: Bomen en boomgaard
Vlinderstruik, wanneer en hoe mag je snoeien?

De vlinderstruik snoeien is in principe gemakkelijk. De vlinderstruik is een heester die in menige tuin haar enorme bloemenweelde toont.  Enige vereiste is dat je de plant kent en je de specifieke snoeitechniek beheerst.

Belangrijk om weten is dat de vlinderstruik bloemen vormt op de eenjarige takken. Hierdoor staat deze ook wat later in bloei dan de meeste andere bloeiende heesters.

Hoe snoeien we de vlinderstruik?

We stimuleren de groei van jonge takken door het afsnoeien van een paar knoppen. De heester zal hieraan wennen als je start wanneer de vlinderstruik nog heel jong is. Het enige nadeel is het ontstaan van knoerten en knobbels op die plaatsen waar je snoeide. Dit probleem los je eenvoudig op door ieder jaar een paar van die knoesten af te snijden tot op een tiental centimeter boven de grond.

Een vlinderstruik snoei je best in het voorjaar.

vlinderstruik met vlinder
paarse vlinderstruik met vlinder

Wanneer mag je de vlinderstruik snoeien?

De belangrijkste snoeisessie van jouw vlinderstruik gebeurt in het voorjaar. Al vroeg begint zij bloemknopjes te ontwikkelen. Snoei deze takken gerust weg, het zal de weelderige bloei op later tijdstip alleen maar ten goede komen.

Snoeien in het najaar en zeker in het late najaar is nefast voor de overlevingskans van jouw vlinderstruik. Zij is immers erg gevoelig aan invriezen op beschadigde takken.

Veel mensen laten de laatste bloemen staan voor de winterperiode. Niet omwille van decoratieve reden, wel om te voorkomen dat afgesnoeide bloemkoppen leiden tot invriezen van de beschadigde takken. Oudere struiken hebben meer last van dergelijk invriezen en kunnen daardoor afsterven. Daarom dat de voorjaar snoei de meest belangrijke snoeisessie is voor een vlinderstruik!

Snoei je liever niet? Weet dan dat de vlinderstruik tot meerdere meters hoog kan opgroeien en een storend effect kan opleveren in een te kleine tuin.

Vind in onze webshop degelijk snoeimateriaal om uw vlinderstruik aan te pakken.

Vlinderstruiken vermeerderen is echt eenvoudig

Je kan een vlinderstruik makkelijk vermeerderen door verhoute scheuten van 40 cm lang (die je wegsnoeit tijdens het snoeien) 20 cm diep in de grond stoppen. Ze wortelen heel makkelijk.

Op deze manier kan je op verschillende plaatsen in je tuin de vlinders aantrekken. Of ze als cadeau geven aan mensen om wie je geeft.

 

Veelgestelde vragen over vlinderstruiken snoeien

Kun je een vlinderstruik in het najaar snoeien?

Snoeien in het najaar en zeker in het late najaar is nefast voor de overlevingskans van jouw vlinderstruik. Zij is immers erg gevoelig aan invriezen op beschadigde takken.

Vlinderstruiken kunnen enkele meters hoog groeien en kunnen de rest van een kleine tuin minder doen ogen.

Oudere struiken hebben meer last van invriezen en kunnen daardoor afsterven. Daarom dat de voorjaar snoei de meest belangrijke snoeisessie is voor een vlinderstruik!

 

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt.