Waarom verliezen bomen hun blaadjes in de herfst?
Waarom verliezen bomen hun blaadjes in de herfst?
De ene vindt het prachtig, de andere besterft het want hij of zij moet weer eens bladeren ruimen…
Rond half oktober begint het meestal, de blaadjes vallen van de bomen, gelukkig niet omgekeerd… Bladval komt bijna uitsluitend voor bij loofbomen. Al zijn er uitzonderingen: de Lork of Lariks en de Metasequoia glyptostroboides.
Maar eerst even een korte les biologie:
Bomen nemen water op via hun wortels en verdampen het vervolgens langs de huidmondjes in de bladeren.
In de winter is het voor bomen uiterst moeilijk om water op te nemen. Door de lagere temperaturen kunnen de wortels minder makkelijk water opnemen en zeg nu zelf, met bevroren water is het al helemaal niet te doen.
Hij laat zijn bladeren vallen …want zolang er bladeren zijn, zal de boom blijven verdampen en kan hij uitdrogen. Er blijft maar één middel over om het verdampen te stoppen en dat is, jawel, de bladeren afstoten. Vergelijk het maar met een mens. Wij verdampen ook continu vocht via onze poriën. Zonder drinken houden wij het een dag of drie vol en daarna is het gedaan.
Wanneer de dagen korter worden en de temperaturen zakken, zal de boom minder Auxines en méér Abscinezuur aanmaken. De vorming van het kurklaagje tussen de bladsteel en de tak word dus gestimuleerd door abscisinezuur en niet meer tegengehouden door auxines. Als de kurklaag volledig gemaakt is, kan het blad op ieder moment afvallen. Een beetje wind of regen is meestal voldoende om het blad te scheiden van de tak en naar de grond te dwarrelen.
Afgevallen bladeren, zijn een extra laag van natuurlijk, organisch materiaal bovenop de grond.
Lees hier verder welke voordelen het houden van de bladeren allemaal met zich meebrengt.