Waarom verliezen loofbomen hun bladeren? – update 2019

Categorie: Bodem Bomen en boomgaard Gazon en tuin
Waarom vallen bladeren in de herfst

Waarom verliezen bomen hun blaadjes in de herfst?

WAT MOET JE DOEN?

De ene vindt het prachtig, de andere besterft het want hij of zij moet weer eens bladeren ruimen…
Rond half oktober begint het meestal, de blaadjes vallen van de bomen, gelukkig niet omgekeerd…  Bladval komt bijna uitsluitend voor bij loofbomen. Al zijn er uitzonderingen: de Lork of Lariks en de Metasequoia glyptostroboides.

Maar eerst even een korte les biologie:


Wat doet een boom met het water dat hij opneemt?

Bomen nemen water op via hun wortels en verdampen het vervolgens langs de huidmondjes in de bladeren.

In de winter is het voor bomen uiterst moeilijk om water op te nemen. Door de lagere temperaturen kunnen de wortels minder makkelijk water opnemen en zeg nu zelf, met bevroren water is het al helemaal niet te doen.


Welke oplossing bedenkt de boom in de herfst om niet uit te drogen?

Hij laat zijn bladeren vallen …want zolang er bladeren zijn, zal de boom blijven verdampen en kan hij uitdrogen. Er blijft maar één middel over om het verdampen te stoppen en dat is, jawel, de bladeren afstoten. Vergelijk het maar met een mens. Wij verdampen ook continu vocht via onze poriën. Zonder drinken houden wij het een dag of drie vol en daarna is het gedaan.De boom maakt kurklaagjes aan waardoor het blad verstoten wordt en afvalt.Wat gebeurt er nu juist met de bladeren in de herfst?

  • Abscisinezuur zorgt voor de vorming van een kurklaagje tussen bladsteel en de tak. Het kurklaagje vormt dus een laag die de sapstroom tussen het blad en de tak afsnijdt.
  • Auxine verhindert juist de vorming van een kurklaagje tussen het bladsteel en de tak. Dit kurklaagje is verantwoordelijk voor het afvallen van de bladeren en zorgt er ook voor dat de boom niet uitdroogt.

Wanneer de dagen korter worden en de temperaturen zakken, zal de boom minder Auxines en méér Abscinezuur aanmaken. De vorming van het kurklaagje tussen de bladsteel en de tak word dus gestimuleerd door abscisinezuur en niet meer tegengehouden door auxines. Als de kurklaag volledig gemaakt is, kan het blad op ieder moment afvallen. Een beetje wind of regen is meestal voldoende om het blad te scheiden van de tak en naar de grond te dwarrelen.

 

Litteken op bladsteel

En wat kan je nu doen met de blaadjes van de bomen?

Afgevallen bladeren, zijn een extra laag van natuurlijk, organisch materiaal bovenop de grond.

  • Ze voorzien je bodem van voeding.
  • Ze zijn een schuilplaats en nestmateriaal voor vogels en kleine dieren zoals motten, salamanders, padden, kikkers, wormen, eekhoorns, vlinders, …
  • alsook een bescherming tegen de gure winter en dat voor een groot aantal insecten die uiteindelijk allemaal samenwerken voor het verwerken van het blad, zodat jij een gezonde tuin krijgt als resultaat.

Lees hier verder welke voordelen het houden van de bladeren allemaal met zich meebrengt. 

 


My first bladhark Fiskars
Fiskars My First kinderhark – bladhark
13


bladhark fiskars
Fiskars Solid bladhark XL extra breed
25


golden-gark-of-multihark-harkt-schept-en-zeeft
Golden Gark of multihark. harkt schept en zeeft
29,97