Wanneer bomen en struiken snoeien?

Categorie: Bomen en boomgaard
Wanneer snoei je een boom of struik

 

Dat bomen snoeien een winterwerk is hoor ik nog alle dagen. En niet alleen door de oudere generatie, nee, de meeste mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat snoeiwerk het beste in de winter gebeurt. Het is echter een misvatting dat je bomen of struiken alleen maar in de winter mag/kan snoeien. Sterker nog, de meeste snoeiwerken zijn bestemd voor andere perioden in het jaar, en dan voornamelijk in de zomer.

Wanneer is het beste tijdstip om te snoeien?

Ik begon dit artikel met het idee een kort en bondig overzicht te geven van de tijdstippen waarop je kan snoeien. En dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Want die vraag kan op verschillende manieren beantwoord worden.

 • Kijk je hiervoor naar de levensfase van de boom of plant?
 • Of enkel naar de seizoenen?
 • Betreft het een boom of heester, leiboom of roos, … .
 • Zelfs het type snoei kan hierop impact hebben.

Zoals ik al zei, niet zo eenvoudig dus.

Is je boom te groot, of heb je te weinig tijd, De Boomdokter helpt je graag!
Wouter Crucke, De Boomdokter

Hoe moet je bomen snoeien?

Waarschijnlijk is dit één van de meest gestelde vragen die ik krijg. En het antwoord hierop is tweeledig:

 1. Het moeilijke antwoord:
  • Dat hangt allemaal af van de doelstellingen of het type snoei en van de plant of boom. En daarom kan het behoorlijk complex worden.
  • Snoeien gaat immers over plantenkennis, meer dan over de techniek om een snoeizaag of snoeischaar te hanteren.
 2. Het makkelijke antwoord:
  • Het is ook héél makkelijk te houden. Want eigenlijk gaat het meeste over het gezond houden van je bomen en planten. En dan vragen ze niet meer dan het verwijderen van dood hout, aangetast hout of takken en beschadigingen (zoals bvb een gebroken tak).
  • Nadat je de vorige regel las hoor ik je het volgende al luidop denken:

Waarom moet je dan je bomen snoeien?

Er zijn wel degelijk genoeg redenen te bedenken om te snoeien. Denk maar aan:

 • de buren
 • een boom die niet te groot mag worden voor de elektriciteitsleidingen
 • planten in een serre
 • de haag die niet te groot mag worden
 • de fruitbomen waarvan je graag mooie vruchten krijgt

 

 

 

 

Wil je graag meer naakte waarheid? Schrijf je dan nu in!
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel is verschenen.

Wanneer dan snoeien? Het begin…

Kijk, zoals in in het begin al zei, het is ingewikkeld. Maar ik wil je helpen om door het bos de bomen te zien. Ik zie dit artikel dan ook als het eerste van een lange reeks artikels over snoeien. Ik zal ze schrijven gedurende een gans jaar lang, in de hoop dat ik alle soorten snoei behandelt krijg. Dus als jij graag alles te weten komt en een professional, volg dan deze reis op mijn blog en abonneer je onderaan deze pagina. Ondertussen ga ik gelijk van start, met het meest eenvoudige. Een indeling van welke bomen en struiken je kan snoeien, ingedeeld volgens seizoen. Zonder op dit moment na te denken over alle “speciallekes”, snoeivormen, etc… .

Deze bomen snoeien in de winter

Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoeien we knotbomen, zoals de wilg, populier, es, eik en els. Met behulp een japanse sDeze bomen snoeien in de winternoeizaag van Silky of ARS doe je dit op een veilige manier en, het laat de properste wonde achter.

De druivelaar verkiest zijn wintersnoei in januari of februari. We knippen de houtige takken bij om haar weer vorm te geven. Hiervoor gebruik ik zelf de Okatsune, een snoeischaar voor de echte liefhebber. 

Hakstoven worden ook in de winter aangepakt zoals de zwarte els of een hazelaar die tot vlak boven de grond wordt afgezet.

Ook leibomen verdragen de snoei, en dit tot in maart, al moet je altijd goed kijken naar hoe het seizoen evolueert.

Tussen januari en maart snoeien we fruitbomen, zoals appel, peer, kers en pruim op knopzetting voor meer en mooiere vruchten

Welke bomen snoei je in de lente?

Welke bomen snoei je in de lente?

Tijdens de lentemaanden (maart, april en mei) snoeien we tot in maart en enkel de appel, peer, kers en pruim en de leibomen (esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde en de olm).

Vanaf mei zijn de groenblijvende hagen aan de beurt.

In mei-juni is het tijd om buxushagen te bewerken. De japanse buxusschaar van ARS is hiervoor het beste wat op de markt te vinden is.

Deze bomen snoeien in de zomer.

Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het voldoende om kleine heesters
Deze bomen snoeien in de zomer. (bijv. lavendel) na de bloei bij te knippen.

De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september.

Alle soorten hagen varen wel bij een snoeibeurt in deze periode, dat wordt vaak machinaal gedaan maar kan ook perfect met een manuele haagschaar gebeuren.

Onderhoud snoei kan bij zowat alle boomsoorten .en gebeurt bij voorkeur in de zomer.

Deze bomen snoei je in de herfst

Ook in de herfsDeze bomen snoei je in de herfsttmaanden ( september, oktober en november) is er nog wat werk in de tuin!

September is de laatste maand om de ABC-bomen en de fruitbomen te snoeien, lees meer over ABC bomen.

De maand oktober is de laatste maand voor de zomersnoei van alle bomen (met uitzondering van de andere, hierbij omschreven).

In november-december kan je opnieuw beginnen met het snoeien van de geknotte bomen en de leibomen

Is je boom te groot, of heb je te weinig tijd, De Boomdokter helpt je graag!

Contacteer ons vrijblijvend en wij helpen je graag verder!