Dat bomen snoeien een winterwerk is hoor ik nog alle dagen. En niet alleen door de oudere generatie, nee, de meeste mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat snoeiwerk het beste in de winter gebeurt. Het is echter een misvatting dat je bomen of struiken alleen maar in de winter mag/kan snoeien. Sterker nog, de meeste snoeiwerken zijn bestemd voor andere perioden in het jaar, en dan voornamelijk in de zomer.
Ik begon dit artikel met het idee een kort en bondig overzicht te geven van de tijdstippen waarop je kan snoeien. En dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Want die vraag kan op verschillende manieren beantwoord worden.
Zoals ik al zei, niet zo eenvoudig dus.
Is je boom te groot, of heb je te weinig tijd, De Boomdokter helpt je graag!
Waarschijnlijk is dit één van de meest gestelde vragen die ik krijg. En het antwoord hierop is tweeledig:
Er zijn wel degelijk genoeg redenen te bedenken om te snoeien. Denk maar aan:
Kijk, zoals in in het begin al zei, het is ingewikkeld. Maar ik wil je helpen om door het bos de bomen te zien. Ik zie dit artikel dan ook als het eerste van een lange reeks artikels over snoeien. Ik zal ze schrijven gedurende een gans jaar lang, in de hoop dat ik alle soorten snoei behandelt krijg. Dus als jij graag alles te weten komt en een professional, volg dan deze reis op mijn blog en abonneer je onderaan deze pagina. Ondertussen ga ik gelijk van start, met het meest eenvoudige. Een indeling van welke bomen en struiken je kan snoeien, ingedeeld volgens seizoen. Zonder op dit moment na te denken over alle “speciallekes”, snoeivormen, etc… .
Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoeien we knotbomen, zoals de wilg, populier, es, eik en els. Met behulp een japanse snoeizaag van Silky of ARS doe je dit op een veilige manier en, het laat de properste wonde achter.
De druivelaar verkiest zijn wintersnoei in januari of februari. We knippen de houtige takken bij om haar weer vorm te geven. Hiervoor gebruik ik zelf de Okatsune, een snoeischaar voor de echte liefhebber.
Hakstoven worden ook in de winter aangepakt zoals de zwarte els of een hazelaar die tot vlak boven de grond wordt afgezet.
Ook leibomen verdragen de snoei, en dit tot in maart, al moet je altijd goed kijken naar hoe het seizoen evolueert.
Tussen januari en maart snoeien we fruitbomen, zoals appel, peer, kers en pruim op knopzetting voor meer en mooiere vruchten
Tijdens de lentemaanden (maart, april en mei) snoeien we tot in maart en enkel de appel, peer, kers en pruim en de leibomen (esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde en de olm).
Vanaf mei zijn de groenblijvende hagen aan de beurt.
In mei-juni is het tijd om buxushagen te bewerken. De japanse buxusschaar van ARS is hiervoor het beste wat op de markt te vinden is.
Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het voldoende om kleine heesters
(bijv. lavendel) na de bloei bij te knippen.
De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september.
Alle soorten hagen varen wel bij een snoeibeurt in deze periode, dat wordt vaak machinaal gedaan maar kan ook perfect met een manuele haagschaar gebeuren.
Onderhoud snoei kan bij zowat alle boomsoorten .en gebeurt bij voorkeur in de zomer.
Ook in de herfstmaanden ( september, oktober en november) is er nog wat werk in de tuin!
September is de laatste maand om de ABC-bomen en de fruitbomen te snoeien, lees meer over ABC bomen.
De maand oktober is de laatste maand voor de zomersnoei van alle bomen (met uitzondering van de andere, hierbij omschreven).
In november-december kan je opnieuw beginnen met het snoeien van de geknotte bomen en de leibomen
Contacteer ons vrijblijvend en wij helpen je graag verder!