Wat is de juiste afstand tussen je boom en de woning?

Categorie: Bodem Bomen en boomgaard Gazon en tuin
Aanplant grote boom, quercus, eik

Wat is de juiste afstand?

Bomen plant je best op een bepaalde afstand tot de woning. Ik geef je hierbij mee welke eenvoudige regels je zelf kan hanteren zodat je de juiste boom op de juiste afstand kan zetten.

Waarom is de afstand van je boom tot aan de woning zo belangrijk?

  1. Vaak ligt er rond de woning een terras of een pad. De boom kan het pad omhoog duwen om zijn wortels voldoende ruimte te geven.
  2. Takken kunnen de muren of het dak beschadigen door er tegenaan te wrijven. Ook kan hij schade vormen aan zichzelf als er bv. takken uitscheuren.
  3. Doordat de woning of muur vlak naast de boom zou staan, zal deze boom schuin beginnen groeien, wat niet zo mooi is.
  4. Als de takken boven de woning hangen en hun bladeren afvallen of er vallen dode takken naar beneden, dan kunnen ze je dak(goot) verstoppen.
  5. Indien de boom heel oud wordt en heel dik, kunnen de wortels een muur van zich wegduwen. Maar daarvoor heb je dus al een hele oude grote boom nodig.

Klopt de mythe dat de bomen je fundering zullen kapot drukken?

Nee. De wortels van de bomen zullen de fundering van je woning echt niet aanvallen. Boomwortels groeien langs de fundering, waar er voeding te vinden is voor hen. In de fundering vinden ze geen enkele voedingsstof of water terug. Ze hebben dus geen enkele interesse in je fundering.

Eenvoudige regel voor de afstand van de woning tot je boom

Vraag de volwassen hoogte van de boom na bij de kwekerij waar je de boom koopt. Zij zullen je dit met veel plezier meegeven.

Tabel voor de afstand tussen boom en woning

Hoe kies ik de juiste boom op de juiste plaats?

Je kan ook de redenering omdraaien, wat nog verstandiger is bij de aankoop van de boom:

  • Je kiest waar je graag een boom wil
  • Je kijkt volgens de tabel hoe groot deze mag worden
  • Je zoekt zelf al eens op welke boom er daarvoor in aanmerking komt of je vraagt na bij de kwekerij welke bomen er voor deze grootte in aanmerking komen

Help, mijn boom staat te dicht bij de woning.

Geen paniek! Dat een boom dichter bij een huis groeit dan hij zou moeten staan, vormt meestal niet direct een probleem. En er is veel dat je kan doen, om de eventuele complicaties te verminderen. Indien je hierover vragen hebt, mag je mij steeds contacteren. Vul hier dan even je gegevens in: https://www.deboomdokter.be/contact/

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter op een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt.