Zijn paddenstoelen gevaarlijk voor een boom of niet?

Categorie: Bomen en boomgaard Ziekten en plagen
Zijn paddenstoelen gevaarlijk voor een boom of niet?

Wat is een paddenstoel, waarom krijgt mijn boom een paddenstoel en moet mijn boom dan geveld worden? Omdat ik vaak telefoontjes krijg van mensen in de herfst over paddenstoelen op hun bomen die bang zijn dat hun boom dood zal gaan, schrijf ik graag dit artikel om je wat op weg te helpen. 

Wat is een paddenstoel?

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een schimmel. Die schimmel kan voorkomen op, of liever gezegd in een boom. De paddenstoel staat dan rond de boom, op de stamvoet van de boom of op de takken of stam van de boom.

Wanneer wordt een paddenstoel zichtbaar?

Op deze vraag zijn er eigenlijk 2 delen:

1. Soort paddenstoelen

  • zachte vleesachtige paddenstoelen verschijnen op een paar uur tot een paar dagen en verdwijnen ook terug na een paar dagen. Deze zien we vooral verschijnen in de herfst.
  • Paddenstoelen die veel langer zichtbaar zijn en houterig van structuur zijn, komen trager op en kunnen jaren na elkaar blijven groeien. Deze schimmels  kunnen meerdere vruchtlichamen aanmaken. Ze blijven ook vele jaren staan tot ze kapot gaan of tot wanneer de boom afsterft. Of tot wanneer ze ten prooi vallen aan insecten die zich te goed doen aan de paddenstoel.

Beide paddenstoelen zijn belangrijk om in de gaten te houden.

2. De oorzaak van de schimmel

De schimmel is meestal enkele jaren actief binnen in de stam of in de wortels van de boom vooraleer de vruchtlichamen zichtbaar worden. Dit proces kan makkelijk 5 tot 10 jaar duren, al is het afhankelijk van de soort schimmel, de algemene conditie en ouderdom van de boom. Een gezonde boom is immers niet vatbaar voor schimmels of hij krijgt er, maar het zal zijn voortbestaan niet in het gedrang brengen.

paddenstoelen aan voet boom boomfitanalyse oorzaak schimmel
witte paddenstoel in gras boomprobleem
Boomzwam

Waarom komt een schimmel of paddenstoel op mijn boom?

Een schimmel komt niet zomaar op een boom, het is het vervolg van een ander probleem, meestal toch. En dat is nu net belangrijk voor jou, dat je weet dat je boom een ander probleem heeft als je dit ziet. Er zijn schimmels die

  • geen kwaad kunnen
  • er zijn er die absoluut wel schade kunnen berokkenen
  • er zijn er ook die schade berokkenen maar die niet zo erg zijn.

Afhankelijk van de conditie en de vitaliteit van jouw boom en de zorg die je eraan besteedt, kunnen bomen deze problemen wel degelijk overwinnen. Sterker nog, de oudste bomen ter wereld, en dan spreek ik over bomen van een paar duizenden jaren oud, die hebben allemaal tientallen misschien wel honderden aantastingen van schimmels achter de rug.

Ik weet welke paddenstoel er op mijn boom zit, wat nu?

Zelf zoeken op het internet kan je in heel wat andere gevallen verder helpen, maar het determineren van paddenstoelen enkel met een foto is bijna onmogelijk.

Heel wat  paddenstoelen lijken heel sterk op mekaar. Alleen al hetzelfde type paddenstoel maar in totaal verschillende grootte kan een groot verschil betekenen in de determinatie. Ga dus niet te kort door de bocht, wees niet te snel in het determineren, roep er iemand bij die er echt iets van kent want paddenstoelen zijn op zich niet altijd eenvoudig om te herkennen. Paddestoelen betekenen dus niet steeds het einde voor je boom!

Image

Wat doe ik als mijn boom paddenstoelen heeft?

je hoeft niet in paniek te slaan, maar het is wel een teken dat er iets aan de hand is. Mijn advies: roep er iemand bij die er iets van kent om te weten

a) welke schimmel het is

b) wat het betekent voor je boom

want er wordt veel te snel beslist om, op basis van paddenstoel x of y, te besluiten dat de boom beter gekapt wordt.

Vaak sturen mensen mij foto’s door van paddenstoelen met de vraag of hun boom geveld moet worden door de paddenstoel. Nu, het is goed dat ik die foto heb om te determineren over welke paddenstoel het gaat, maar dat is slechts één stukje van de ganse puzzel.

Wat me wel verder helpt: als ik ter plaatse kom, gebeurt het soms dat de paddenstoelen al terug verdwenen zijn. Dit is geen ramp, de aantasting is daarmee niet verdwenen. Je kan wel foto’s nemen van de paddenstoel, of nog beter enkele van de paddenstoelen bewaren in de diepvries voor me.

De grote vraag die er achter zit is: welk probleem heeft de boom initieel waardoor die schimmel of paddenstoel zich heeft kunnen manifesteren. Pas na het onderzoek kan er beslist worden over de toekomst van de boom. Daarom is het noodzakelijk om bij de boom langs te komen en een onderzoek te doen naar de omstandigheden en zo uit te vissen wat er aan de oorzaak ligt van het probleem met je boom. Een onderzoek ter plaatse voer ik uit met een boomfitanalyse.
Meer info kan je hier vinden: Boomfitanalyse – onderzoek naar gezondheid en stabiliteit van bomen

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al die commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt.