ENGERLINGEN BESTRIJDEN
MET AALTJES (NEMATODEN)
MET AALTJES (NEMATODEN)
Een engerling is een larve van een kever. Er bestaan verschillende soorten kevers en de meest voorkomende zijn o.a de meikever, junikever, rozenkever en de johanneskever.
De verschillende soorten engerlingen lijken erg goed op elkaar en hebben een onmiskenbaar uiterlijk: ze lijken op rupsen, zijn C-vormig met een wit-beige achtig lijf en bruine dikke kop. Ze hebben opvallende poten vlak bij hun kop en dikke kaken. De larve verblijft één of meerdere jaren in de grond vooraleer ze een kever wordt. Engerlingen overleven op de wortels van gras en fijn plantgoed (géén hagen!). In de periode van juni tot en met september is de vraat soms zo erg dat er ganse delen van de grasmat tot volledige gazons afsterven.
Woon je een gebied met zandgrond heb je meer kans om de beestjes in je gazon te ontmoeten. Ze leven immers het liefst van al in zandgrond, bv. in Aalter, Maldegem, Limburg, de kuststreek (van Cadzand tot Knokke), in Brabant, de Kempen, de Veluwe, …
Engerlingen zijn eenvoudig te bestrijden met aaltjes.
De aaltjes (ook Nematoden genoemd) parasiteren de engerlingen (ze dringen dus in de engerling) en door het afscheiden van bacteriën gaat de engerling dood na 2 tot 3 dagen. In de dode engerling groeien de aaltjes verder en vermenigvuldigen zich. Na 2 tot 3 weken kruipen ze uit de engerling en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. Het maakt voor het aaltje niet uit welke soort engerling het is, ze vinden ze allemaal even lekker.
Bekijk mijn andere artikels Schrijf je in op de nieuwsbrief
Er zijn wel wat nadelen aan de aaltjes (ten op zichte van de Larvetec die ik hieronder bespreek):
Vanaf half juni tem eind oktober is de beste periode. Het kan pas vanaf half juni omdat het minimum enkele uren per dag boven 12°C moet zijn om de aaltjes te laten overleven. In een warm voorjaar is het mogelijk om vroeger te behandelen.
Na enkele dagen breng je al een zware slag toe aan de engerlingen-plaag.
Nadelen mochten we nog niet ondervinden (na 10 jaar…)