,

Aaltjes tegen engerlingen bestrijden, hoe doe je dat?

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Engerlingen op aarde

ENGERLINGEN BESTRIJDEN

MET AALTJES (NEMATODEN)

WAT MOET JE DOEN?

Wat zijn engerlingen?

Een engerling is een larve van een kever. Er bestaan verschillende soorten kevers en de meest voorkomende zijn o.a de meikever, junikever, rozenkever en de johanneskever.

De verschillende soorten engerlingen lijken erg goed op elkaar en hebben een onmiskenbaar uiterlijk: ze lijken op rupsen, zijn C-vormig met een wit-beige achtig lijf en bruine dikke kop. Ze hebben opvallende poten vlak bij hun kop en dikke kaken. De larve verblijft één of meerdere jaren in de grond vooraleer ze een kever wordt. Engerlingen overleven op de wortels van gras en fijn plantgoed (géén hagen!). In de periode van juni tot en met september is de vraat soms zo erg dat er ganse delen van de grasmat tot volledige gazons afsterven.

Engerling op hand

Hoe weet je dat je engerlingen hebt in je gazon?

  1. Bruine plekken in de grasmat omdat engerlingen de wortels van de grasstengels opeten engerling in het gazon
  2. Vogels op het gazon die de engerlingen eten. Deze vogels trekken delen van het gras mee los omdat niet meer goed geworteld zit.
  3. Zwermen kevers op jouw gazon die grote zwarte plekken vormen. Het zijn de engerlingen die pas kever werden en binnen een paar uur alweer vertrekken. Ze blijven niet lang ter plaatse maar leggen wél direct nieuwe eitjes (binnen de 24u) in dezelfde of nabije omgeving.
  4. Controleer even en steek een spade in de grond op de plaats waar jouw gazon plekken vertoont. Je zal niet ver moeten zoeken voordat je de witte rupsachtige diertjes opmerkt.

Woon je een gebied met zandgrond heb je meer kans om de beestjes in je gazon te ontmoeten. Ze leven immers het liefst van al in zandgrond, bv. in Aalter, Maldegem, Limburg, de kuststreek (van Cadzand tot Knokke), in Brabant, de Kempen, de Veluwe, …

Engerlingen zijn eenvoudig te bestrijden met aaltjes.

Hoe bestrijden met aaltjes tegen de engerlingen?

De aaltjes (ook Nematoden genoemd) parasiteren de engerlingen (ze dringen dus in de engerling) en door het afscheiden van bacteriën gaat de engerling dood na 2 tot 3 dagen. In de dode engerling groeien de aaltjes verder en vermenigvuldigen zich. Na 2 tot 3 weken kruipen ze uit de engerling en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. Het maakt voor het aaltje niet uit welke soort engerling het is, ze vinden ze allemaal even lekker.

 

Wat zijn de voordelen van aaltjes tegen engerlingen?

Aaltjes zijn een volledig biologische manier om de engerlingen te bestrijden. Jij, jouw kinderen en huisdieren kunnen perfect op het gras blijven spelen bij of kort na de toediening. Het bodemleven (alle regenwormen en alle andere nuttige dieren) kan mooi verder leven en jouw gazon verder gezond houden.

WIL JE TIPS VAN EEN EXPERT OM JE TUIN TE ONDERHOUDEN?

Bekijk mijn andere artikels

WAT ZIJN DE NADELEN VAN AALTJES TEGEN ENGERLINGEN?

Er zijn wel wat nadelen aan de aaltjes (ten op zichte van de Larvetec die ik hieronder bespreek):

  • Enkel, in grotere tuinen is het best veel werk om toe te passen. Voor een prima resultaat verdeel je de aaltjes 2 keer met een tussenperiode van 6 weken. De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken. Om deze periode te overbruggen is het dus best om na 6 weken een nieuwe groep aaltjes op jouw gras lot te laten.
  • De aaltjes zijn beperkt houdbaar. Voer de handeling zo snel mogelijk uit na ontvangst.
  • De minimum temperatuur van de grond moet boven de 10-12 graden zijn. Je kan ze dus niet in het vroege voorjaar toepassen.
  • Je moet ervoor zorgen dat je gazon (en de aarde eronder) gedurende 3 weken goed vochtig blijft. De aaltjes hebben namelijk vochtige grond nodig om goed te kunnen bewegen op zoek naar de engerlingen.

HOE EN WANNEER AALTJES TOEDIENEN TEGEN DE ENGERLINGEN?

Vanaf half juni tem eind oktober is de beste periode. Het kan pas vanaf half juni omdat het minimum enkele uren per dag boven 12°C moet zijn om de aaltjes te laten overleven. In een warm voorjaar is het mogelijk om vroeger te behandelen.

Na enkele dagen breng je al een zware slag toe aan de engerlingen-plaag.

BESTAAN ER NOG ANDERE BESTRIJDINGSMIDDELEN TEGEN DE ENGERLINGEN?

  • De meest gekende zijn giftige bestrijdingsmiddelen (bv. Pyclorex, Dursban, Confidor,…). Het zijn contactpesticiden die dus contact moeten maken met de engerling om het diertje te doden. Het probleem hierbij is dat de engerling tot 80 cm diep kan zitten. Je moet de gazon dus werkelijk verdrinken in dit middel. Sommige van deze producten zijn ondertussen uit de handel genomen wegens te giftig.
  • Gramisec is een ecologisch middel dat zorgt dat de plant niet meer aantrekkelijk is voor de engerling en emelt. Het etiket werd afgekeurd door het FAVV. Het middel is ondertussen terug op de markt onder de naam Larvetec. Met dit middel hebben we zelf schitterende resultaten.
  • Afgraven / ploegen van de gazon is niet zinvol omdat je tot dieper dan 80 cm moet graven. Indien het probleem (wat heel waarschijnlijk is) ook bij jouw buur aanwezig is, zullen de kevers met plezier opnieuw in jouw gazon eitjes leggen.

VOORDELEN VAN LARVETEC, ECOLOGISCH MIDDEL TEGEN ENGERLIGEN EN EMELTEN

Nadelen mochten we nog niet ondervinden (na 10 jaar…)

  • het gras moet niet vochtig gehouden worden zoals bij aaltjes het geval is. Bij het toedienen van de Larvetec gebruik je voldoende water zodat het kan opgenomen worden door de wortels van het gras. Daarna moet je geen extra water meer voorzien (wat handig is in de droge perioden)
  • Een minimum temperatuur is niet nodig. Je kan dus in het vroege voorjaar, wanneer je aantasting ziet, of preventief starten met deze behandeling.
  • De Larvetec is 4 jaar houdbaar, je kan het bewaren in een vorstvrij tuinhuisje zodat je niet afhankelijk bent van een nieuwe levering.
  • Indien je gras last heeft van Engerlingen en emelten, worden de beide door dit product geweerd. Je hoeft geen 2 verschillende producten toe te passen.
  • Regenwormen en andere nuttige insecten hebben van de Larvetec geen enkel nadeel. Je maakt het goede bodemleven van je gazon dus niet stuk.
  • Goedkoper in aankoop in vergelijking met de aaltjes.

WANNEER ZIJN DE ENGERLINGEN ACTIEF?