,

Bladluizen kweken sneller dan muizen!

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Bladluizen

Verschrompelen de bladeren van je favoriete plant en vind je kleine, dikke beestjes onderaan het blad? Of kleeft die vensterbank of voorruit maar je weet niet hoe het komt? Dan zijn er vast bladluizen in de buurt!

Hoe zien bladluizen er uit?

Bladluizen komen voor in verschillende grootte en kleur. Dikwijls gaat het om groenachtige insecten, maar ook bruine, gele, doorzichtige, witte  of zwarte bestaan. Er zijn al meer dan 1000 soorten bekend! Bladluizen scheiden het suikerhoudend floëemsap af, grotendeels als een kleverige vloeistof (honingdauw).

Bladluizen

Bladluizen de voortplanting

In de zomer planten de bladluizen zich alleen voort. De vrouwtjes hebben dus geen mannetjes nodig en dit 15 tot 20 generaties per jaar… Zo gaat het dus inderdaad ontzettend snel.
In de herfst paren de bladluizen terug met de mannetjes en leggen ze de eitjes af die zelfs heel strenge winters kunnen overleven.

Deze insecten beschadigen de plant door ze uit te laten drogen, maar besmetten de plant ook met bv. het mozaïekvirus.  De honingdauw is trouwens een voedingsbodem voor schimmelgroei.

Voorkomen van bladluizen 5 tips

 1. Help verzwakte planten

Hoe gezonder en sterker uw planten, hoe minder kans dat ze door de bladluizen worden aangevallen. Gebruik organische meststoffen: niet te weinig maar ook niet te veel, want overbemesting maakt de planten ook gevoeliger aan bladluizen. Maar ook de standplaats is belangrijk, doordat ze te weinig of te veel zonlicht hebben, te warm of te koud staan,… iedere plant heeft zijn lievelingsplaatsje in huis of in de tuin.

2. Combineer met geurige gewassen

Zoals lavendel, bonekruid, dille, salie, knoflook,…

3. Gebruik brandnetelgier bij bladluis-gevoelige planten

Besproei je planten met brandnetelgier en je zult veel minder last hebben van de bladluizen. Bladluizen houden immers niet van de geur en smaak van de brandnetelgier. Bovendien neemt de plant de brandnetelgier op en wordt deze hier sterker door.

Bestrijden van bladluizen 4 tips

1. Inzetten van de natuurlijke belagers

Natuurlijke belagers: lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, sluipwespen,…  Maar ook meesjes en andere insectenetende tuinvogels.
De larven van lieveheersbeestjes zijn bij ons verkrijgbaar. Het zijn de inheemse (Adalia Bipunctata) lieveheersbeestjes, in vele winkels vindt je echter de uitheemse. De uitheemse zijn groter en verdrijven zo onze eigen soort, en dat is uiteraard erg jammer.

Heb je vooral last van de beukenbladluis dan kan je beter  gebruik maken van Chrysopa carnea of de gaasvlieg. Deze veelvraat pakt gelijk ook andere  insecten aan zoals de  trips, spint, wittevlieg, kleine rupsen, vlindereieren en wolluis.

2. Gebruik van ecologische pesticiden

Pyrethro-pur van Ecostyle: een ecologisch middel die door contact de bladluizen doodt. Het werkt in tegen ei, larve en volwassen insect en kan je dus op ieder moment gebruiken. Het is een contact middel, wat dus wil zeggen dat je contact moet maken met de bladluis voordat het effect kan hebben. Zorg ervoor dat je goed kijkt op de onderkant van de bladeren, want daar zitten ze vaak verstopt.

3. Brandnetelgier

Brandnetelgier helpt tegen de plaag als je nog geen zware aantasting hebt, als de aantasting erger is,  zet je best de natuurlijke vijanden in. De brandnetelgier kan je ook preventief gebruiken, deze kan je spuiten of aangieten.

4. Haal de zwaar aangetaste delen weg

Duw met je vingers over de bladen en druk hiermee de bladluizen dood. Indien er bepaalde stukken van een plant sterk zijn aangetast, dan kan je deze (indien dit kan voor de plant) wegknippen en weggooien in de vuilbak. Ook een krachtige waterstaal inzetten kan helpen, zorg wel dat je de plant niet beschadigt.