Bladluizen kweken sneller dan muizen!

Categorie: Bomen en boomgaard Gazon en tuin
zwarte bladluizen op stengel

Verschrompelen de bladeren van je favoriete plant en vind je kleine, dikke beestjes onderaan het blad? Of kleeft die vensterbank of voorruit maar je weet niet hoe het komt? Dan zijn er vast bladluizen in de buurt!

Bladluizen komen voor in verschillende grootte en kleur. Dikwijls gaat het om groenachtige insecten, maar ook bruine, gele, doorzichtige of zwarte bestaan. Er zijn al meer dan 1000 soorten bekend! Bladluizen scheiden het suikerhoudend floëemsap af, grotendeels als een kleverige vloeistof (honingdauw).

bladluizen-ecostyle_ecologisch_bestrijden_met_lieveheersbeestjes
kolonie van bladluizen op een blad

bladluizen op plant

Ze planten zich in de zomer snel voort (het eistadium ontbreekt nu), 15 tot 20 generaties per jaar! In de zomer gebeurt de voortplanting zonder mannetjes. In de herfst paren ze terug met de mannetjes en leggen ze de eitjes af die zelfs heel strenge winters kunnen overleven. Deze insecten beschadigen de plant door ze uit te laten drogen, maar besmetten de plant ook met bv. het mozaïekvirus.  De honingdauw is trouwens een voedingsbodem voor schimmelgroei.

[clickToTweet tweet=”Bladluizen kweken sneller dan muizen. 15 tot 20 generaties in 1 jaar. Wie doet hen na?” quote=”Bladluizen kweken sneller dan muizen. 15 tot 20 generaties in 1 jaar. Wie doet hen na?” theme=”style6″]

Voorkomen of bestrijden van bladluizen

  • Hoe gezonder en sterker uw planten, hoe minder kans dat ze door de bladluizen worden aangevallen. Gebruik organische meststoffen: niet te weinig maar ook niet te veel, want overbemesting maakt de planten ook gevoeliger aan bladluizen;
  • Combineer met geurige gewassen zoals lavendel, bonekruid, dille, salie, knoflook,…
  • Natuurlijke belagers: lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, sluipwespen,…  Maar ook meesjes en andere insectenetende tuinvogels.
    De larven van lieveheersbeestjes zijn bij ons verkrijgbaar. Het zijn de inheemse (Adalia Bipunctata) lieveheersbeestjes, in vele winkels vindt je echter de uitheemse. De uitheemse zijn groter en verdrijven zo onze eigen soort, en dat is uiteraard erg jammer.
  • Heb je vooral last van de beukenbladluis dan kan je beter  gebruik maken van Chrysopa carnea of de gaasvlieg. Deze veelvraat pakt gelijk ook andere  insecten aan zoals de  trips, spint, wittevlieg, kleine rupsen, vlindereieren en wolluis.
  • Pyrethro-pur van Ecostyle: een ecologisch middel die door contact de bladluizen doodt. Het werkt in tegen ei, larve en volwassen insect en kan je dus op ieder moment gebruiken.

De larven van de lieveheersbeestjes en de gaasvlieg zijn ook te koop in mijn webshop.