Blauwe regen of Wisteria vraagt onderhoud

Categorie: Bomen en boomgaard Gazon en tuin
Onderhoud Blauwe regen of Wisteria

Het onderhoud van een Blauwe regen bestaat uit:

  • het onderhoud van de dragende structuur
  • het snoeien zelf

Onderhoud van de dragende structuur

structuur voor wisteriaBlauwe regen groeit normaal als een goede muurklimmer. Onder de beste condities en met een ideale steun kan zij groeien tot een hoogte van wel 15 m en een breedte van 40 m. Deze planten kunnen extreem zwaar worden. Een groot deel van de zorg voor deze plant bestaat in het onderhouden van de infrastructuur die de plant omhoog houdt.

 

 

 

STRUCTUUR VOOR WISTERIA

De favoriete methode op stenen muren werkt met een stevige stalen draad die aan oogvijzen hangt. Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn. Ga liever niet zelf aan de draad hangen en twijfel je, breng gewoon een tweede lijn aan. Plaats dus stevige ankers in de muur!

Doe dit best tijdens de winter wanneer het bladerdek de zichtbaarheid niet belemmert. Weet dat het staal over de jaren kan roesten en dat de bevestigingspunten door afbrokkelende mortel kunnen loskomen. Check de lijn dan ook minstens één keer per jaar en installeer indien nodig nieuwe lijnen. Wellicht heb je enige mankracht nodig om alles terug op zijn plaats te helpen wanneer een storm de plant van de muur rukte. Dat zal je heel wat meer kosten dan een paar extra lijnen aan te brengen.

De blauwe regen kan echt wel schitterend zijn in je tuin mits de goede zorgen.
Wouter Crucke, De Boomdokter

Blauwe regen snoeien tijdens de winter en de lente

Een blauwe regen snoei je ten minste twee keer per jaar om de stok en de plant in conditie te houden. De eerste van deze sessies gebeurt in de vroege lente, nog vóór de bloemknoppen te groot worden. Je zou de bloemknoppen gemakkelijk te snel beschadigen of afbreken.

Het voornaamste doel van het snoeien is controle herwinnen over de plant die waarschijnlijk gedurende vorige zomer ongebreideld uitgroeide. Een goed ontwikkelde stok zou grote hoeveelheden bloeiende sporen moeten voortbrengen. De vette bloemknoppen zijn goed zichtbaar en – nogmaals! – let erop deze tijdens het snoeien niet te beschadigen of af te breken.

De nieuw ontwikkelde dunne lange scheuten tijdens voorbije zomer, bind je zorgvuldig in de gewenste positie, zodat de dekking kan toenemen. Vaak zijn de jongelingen eerder een last en moet je ze zorgvuldig knippen en ontwarren om te zorgen voor een niet-samengeklit framework van takken.

blauwe regen wisteria snoeien de boomdokter
blauwe regen correct snoeien wisteria de boomdokter

Het onderhoud van de blauwe regen in de zomer

Na de eerste grote bloei van de bloemen gaan de stokken in overdrive en nieuwe scheuten groeien in alle richtingen met een waanzinnige snelheid. Sommige van deze nieuwe scheuten zijn welkom om de algemene dekking van de plant te doen toenemen. Ze kunnen ook gemakkelijk een last worden.

We breiden de dekking van de plant uit door de sterkste en de best geplaatste scheuten aan de ondersteunende lijnen vast te binden. Volg de natuurlijke lijn van de stok en draai ze rond. Let op dat goede scheuten niet afknappen.

Eens je muur, of de ruimte naar keuze, een voldoende dichte dekking heeft, ontmoedig je de stok in haar ongebreidelde groei zodat ze zich kan concenteren op de aanmaak van bloemensporen. Dit zijn korte stronkachtige takjes die vele jaren lentebloemen produceren.

 

In juli en augustus besteed je regelmatige aandacht aan deze groene scheuten die wel heel snel kunnen  groeien.  Doe je dit niet, zal de plant enorme ineen gestrengelde ballen van gebladerte ontwikkelen. Een ware nachtmerrie om vast te binden.

De eerste knip maak je op ongeveer zes scheuten weg van daar waar de jonge scheut groeide uit de ondersteunende tak. Het hoeft niet zo exact te zijn. Bijna onmiddellijk zijn nieuwe groeisporen zichtbaar op de afgekorte stomp, en is het nodig om één of twee scheuten verder opnieuw te snijden en dit op regelmatige basis (tweewekelijks).

Soms ontwikkelt de plant een tweede reeks bloemen. Minder krachtig als de eerste maar ze zullen de tuinvreugde alleen maar vergroten. Laat ze staan tot het bloeien voorbij is en ga dan verder met de routine van het afsnijden van de groene scheuten.

Veilig snoeien van de wisteria of blauwe regen

Het onderhoud van blauwe regen vergt vaak het gebruik van ladders en trapladders en besteed hierbij de nodige aandacht aan je eigen veiligheid. Zorg er zeker voor dat de uitrusting die je gebruikt stabiel is en probeer nooit om te ver te reiken. Het is zo verleidelijk om je arm nog verder uit te strekken om die laatste scheut nog te kunnen bereiken, eerder dan de ladder te verplaatsen. Nee, dit is echt het risico op een persoonlijke verwonding niet waard.

Gebruik hiervoor eventueel een telescopische snoeischaar. Een héél stuk veiliger én gemakkelijker in gebruik.

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt.