Engerlingen bestrijden met aaltjes? Een super idee!

Categorie: Bomen en boomgaard Gazon en tuin

Wat moet je doen?

Engerlingen zijn gemakkelijk te bestrijden met aaltjes. Dit is een ecologische manier waardoor enkel en alleen de engerlingen dood en niet de andere diertjes.

Ecologisch aanpakken van de engerlingen?

Als echte tuinliefhebber pak je problemen zo snel mogelijk aan voor het uit de hand loopt.  Als het even kan, en meestal kan dat wel, doe je dat graag op een ecologisch verantwoorde manier. Zo doorbreek je geen natuurlijke cirkels en zorg je ervoor dat je automatisch minder problemen krijgt met plagen van insecten of schimmels.

Aaltjes ter bestrijding van de engerling

Engerlingen en andere parasitaire insecten kan je aanpakken (verdelgen is hier niet echt op zijn plaats) met een ecologisch product. Eén van die producten zijn aaltjes. Ze worden in gedroogde vorm geleverd (in een zakje, geleverd met de post). Het natuurlijke evenwicht wordt dus bewaard. Twee behandelingen toepassen/ jaar is vaak noodzakelijk om de “najaarsgolf” rond augustus/ september aan te pakken. Het probleem voor je gazon blijft wel bestaan, zij het in mindere mate. Gezien de levenscyclus van de engerlingen (sommige leven tot 4 jaar onder de grond) moet je de behandeling wel herhalen. Na het vermengen met water verspreid je de mengeling met een gieter over je gazon. Na enkele dagen sla je al een eerste slag tegen de plaag. De aaltjes parasiteren de engerlingen en zowel de geparasiteerde engerlingen als de aaltjes sterven na een paar weken. Eens een redelijk deel van de engerlingen zijn afgestorven, verdwijnen hiermee ook de aaltjes.

Sterk geurende planten tegen de engerlingen.

Velen onder ons hebben sterk geurende planten in of rond hun gazon, zoals citroenkruid, knoflook, etc. Deze houden de engerlingen ook op een afstand want ze houden niet van die geur en verdwijnen zo eveneens. Tot 2 jaar geleden bestond een alternatief product op de markt dat zich hierop baseerde.

Pireco, een Nederlands bedrijf, had een middel – gramisec – dat samengesteld was uit kruidenextracten van sterk geurende planten zoals hierboven vernoemd.  Dit product is echter niet meer verkrijgbaar door een probleem met de Belgische wetgeving.

Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!