ENGERLINGEN Deel 2, hoe herken je ze?

Categorie: Gazon en tuin
engerling

Engerlingen, wegwijzer van de soorten kevers

WAT MOET JE DOEN?

Een vervolg op De Engerlingen, DEEL I, van twee weken geleden.


Hoe herken je een plaag van engerlingen?

Vaak zie je eerst bruine plekken in je gazon, sterft het gras stukje voor stukje, of plek voor plek af. Als je aan dit gras trekt, krijg je onmiddellijk stukken gras mee.

Of je ziet verschillende vogels plukken gras uit je gazon trekken. De vogels helpen je eigenlijk: ze gaan namelijk op zoek naar de engerlingen, het is hun voedsel.Engerlingen kan je perfect ecologisch bestrijden met Larvetec of de aaltjes.Hoe herken je een plaag van engerlingen?

Leer eerst dat er verschillende soorten engerlingen zijn die je gras aantasten:

  1. engerlingen van de rozenkever of Phylloperta horticolain
  2. engerlingen van de meikever of Melolontha melolontha
  3. van de junikever of Amphimallon solstitialis
  4. de julikever oftwel Polyphyla fullo
  5. engerlingen van de sallandkever of Hoplia philanthus
  6. de roestbruine bladsprietkever
  7. en als laatste de engerlingen van de Anomala dubia of gewone bladsprietkever.

aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green – aaltjes tegen engerlingen – Biogroei
19
Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte – Larvetec voor sterk gazon
11
B-green aaltjes tegen engerlingen biogroei
B-Green + 100 – Biogroei
38

Hoe herken je de engerlingen nu?

Engerlingen zijn de larven van onder andere de rozenkever.

U ziet ze vliegen! De lage vluchten vlak boven het gazon (alleen bij warm zonnig weer tussen 10.00 en 14.00 uur) zijn heel typerend voor de rozenkever. Tijdens de vlucht eten ze gedurende zo’n 3 weken bloemknoppen en bladeren van verschillende loofhoutgewassen. Wanneer je ze ziet vliegen, hebben de vrouwtjes hun meeste eieren al gelegd. Ongeveer 6 weken nadien ontwikkelen zich de eerste larven. De jonge larven van de rozenkever zijn de engerlingen. Zij beginnen zich onmiddellijk te voeden met humusachtig materiaal van zodra ze uit hun ei kruipen. Tijdens het tweede larve stadium vreten ze aan haarwortels. In het derde stadium, vreten de larven aan de wortels van het gazon en andere planten. Daardoor neemt het gras geen water en voeding meer op en sterft het af. In de lente zie je al aan de kleur van het gazon de plaatsen waar de larven zitten (minder fris groen, geelbruine sprieten).
Vanaf juli groeit het gras niet meer goed op de plaatsen waar de larven zitten.

Soms zijn de graszoden zo ver aangetast zodat ze loskomen en opgerold kunnen worden. Hieronder tref je de larven aan, soms wel honderden bij elkaar.
De engerlingen van de rozenkever vormen een geliefd menu voor mollen en verscheidene vogelsoorten (kraaien, kauwen). Hierdoor kan nog extra schade aan het grasveld ontstaan.
Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels

Schrijf je in op de nieuwsbriefDe larven van de meikever zijn ook engerlingen

De meikever vliegt vanaf de laatste week van april tot half juni. In die tijd paren ze en leggen eitjes.  De engerlingen van deze kever leven 3 jaar onder de grond. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de ontwikkeling zelfs 5 jaar duren. Ze vreten aan de wortels van alle soorten gewassen: buxus, planten, naaldbomen (zoals piceastaxus, beuken, eiken ), laurier, fruitbomen, hortensias en grassen, waaronder gazons/grasland en sportvelden. In feite zijn ze polyfaag, alleseters dus. Ook in groentetuinen veroorzaken ze veel schade aan sla en aardappels.
Planten waarvan het wortelstelsel is aangevreten door engerlingen worden vatbaar voor allerlei ziektes en plagen en gaan uiteindelijk dood.
De engerlingen die vanaf het voorjaar  de wortels aanvreten gaan in oktober in winterrust en zullen pas begin mei naar boven komen om aan de wortels te eten. Een deel van de larven in larve stadium 3 verpopt in juli.  De kever komt eind augustus – begin september uit en overwintert als volwassen kever tot eind april onder de grond.


Engerlingen zijn ook larven van de junikever

De engerlingen van de junikever leven uitsluitend van wortels van diverse soorten gras. Deze kever verkiest droge omstandigheden. Momenteel komt de junikever voor op een aantal plaatsen in het midden, oosten en zuiden van ons land, met name in sportvelden, weilanden en incidenteel in tuinen, maar ze eten echt uitsluitend grassen!

De leefwijze van de junikever is vergelijkbaar met die van de meikever. De engerlingen zijn vaak in tuinen en grasvelden te vinden. De ontwikkelingsperiode bedraagt 2 jaar. De junikever vliegt meestal vanaf eind juni en de vluchten gaan tot in juli door. De kever vliegt in de schemering en komt niet op het licht af.
Mensen kunnen de vlucht van de junikever als agressief ervaren.
De paring vindt plaats op het gras waarna het wijfje nog enige minuten rondloopt alvorens de grond in te gaan om eieren te leggen. De larven komen na ongeveer een maand uit het ei en ze blijven nog 2 jaar op ongeveer 40 cm diepte onder de grond. De junikever kent één generatie per twee jaar.


aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green – aaltjes tegen engerlingen – Biogroei
19
Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte – Larvetec voor sterk gazon
11
B-green aaltjes tegen engerlingen biogroei
B-Green + 100 – Biogroei
38

Julikever en zijn larven de engerlingen

De julikever komt voor in de kustgebieden. De ontwikkeling is vergelijkbaar met die van de Meikever. Deze kever is zeldzaam en veroorzaakt geen schade aan tuinen.

Met een lengte van 25 – 36 mm is de julikever de op één na grootste bladsprietkever van de lage landen . Ze zijn rood tot zwartbruin van kleur met witte vlekken en hebben een witachtige, vilten beharing. De voelsprieten van het mannetje hebben 7 bladen, die hij nooit opent. Het vrouwtje heeft veel kortere antennen met slechts 5 bladen. Je ziet haar vooral in dennenbossen langs de kust, in de maanden juni tot augustus. Ze leven vaak hoog in bomen en zijn daarom moeilijk te vinden. De kever eet dennennaalden en kan héél  luid striduleren (geluidmaken), vooral wanneer hij of zij gestoord wordt.
De larve leeft echter ondergronds en eet van jouw, wat dacht je, graswortels.


Engerlingen van de sallandkever

Engerlingen van de sallandkever komen voornamelijk in gras voor. Het is één van de weinige soorten die in de winter actief blijven. Ze zijn niet gevoelig voor vorst. De engerlingen van de sallandkever eten voornamelijk wortels van allerlei grassen. Vooral in sportvelden en tuinen zorgen deze engerlingen voor grote schade.
Vanaf eind april kunnen de eerste kevers al vliegen, maar ze pieken meestal in juni. De Sallandkever doet er 2 jaar over om van engerling tot kever uit te groeien.
Omdat je ze nooit massaal ziet vliegen, is de bestrijding ervan moeizamer. het gehele jaar vinden we diverse stadia van deze engerlingen.
Heeft u last van engerlingen in de winter? Dan is de kans groot dat u te maken hebt met de sallandkever.


De larves roestbruine bladsprietkever heten ook engerlingen

Engerlingen van de roestbruine bladsprietkevers kunnen een ware plaag vormen in je siertuin. Behalve in buxus kan men de engerling van deze kever zowat overal aantreffen, zoals in sierheesters, vaste planten, bomen en in groenblijvende gewassen zoals taxus. De ontwikkeling van ei tot kever duurt 2 jaar.
De volwassen kever is roodbruin en heeft geen vast uitvliegpatroon. Ze komen voor vanaf eind april tot en met september. Deze kevers vliegen overdag, maar ook ‘s avonds en komen op het licht af.
De engerlingen van de roestbruine bladsprietkever kennen geen winterrust. Bij 0º C gaan ze door met vreten aan wortels, waardoor veel planten bij een hoge aantasting afsterven.
Soms vinden we ook engerlingen van de roestbruine bladsprietkever in gazons, maar in feite is gras niet hun lievelingseten.


Engerlingen van de anomala dubia

De engerling van de soort anomala dubia (Nederlandse naam: anomala kever) is sinds 2006 een veel voorkomende soort. De volwassen kever verschijnt in diverse kleuren, waarvan één sprekend op een grote rozekever lijkt. De ontwikkeling van engerling tot kever duurt 2 jaar.
De kevers zijn in het zuiden vanaf half mei al waar te nemen. In andere delen van het land zijn de kevers te vinden vanaf juni tot augustus. Ze komen voor in gras, siergewassen, naaldbomen, fruit en asperge.
De kever kan in korte tijd een grote hoeveelheid bloemen en bladeren vreten van diverse tuinplanten en fruit.


Hoe engerlingen op een ecologisch verantwoorde manier bestrijden?

Om de engerlingen ecologisch te bestrijden kan je gebruik maken van aaltjes of van het product Larvetec.

Beide werken prima en zorgen ervoor dat de druk van de engerlingen op je gras verdwijnt.

aaltjes tegen engerlingen_Biogroei
B-Green – aaltjes tegen engerlingen – Biogroei
19

Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte – Larvetec voor sterk gazon
11
B-green aaltjes tegen engerlingen biogroei
B-Green + 100 – Biogroei
38