Engerlingen en Emelten

Categorie: Gazon en tuin
Engerlingen en Emelten

Wat moet je doen en hoe herken je ze?

Engerlingen zijn allemaal larven. Het zijn de larven van vele soorten kevers. Zo zijn engerlingen de larven van bvb de meikever, de rozenkever, julikever, taxuskever, … .

Ze is wit/beige van kleur met een licht bruine, roestige kop en krullen zich op als een letter C. 

Niet alle engerlingen vormen een bedreiging voor je tuin maar de laatste jaren richten sommige behoorlijk veel schade aan. De kale plekken in het gazon die kunnen wijzen op de aanwezigheid en dus schade door engerlingen. Ze eten de wortels van jouw gras op waardoor het gras afsterft. En aangezien ze altijd met héél veel zijn, gaat de aantasting van je gazon snel.

De engerling van de taxuskever die heeft het eerder bedoeld op de wortels van heesters en bomen zoals Azalea, Calluna, Chamaecyparis, Cornus, Corylus, Cotoneaster, Geranium, Hedera, Hosta, Hydrangea, Ilex, Juglans, Magnolia, Malus, Photinia, Picea, Potentilla, Pseudotsuga, Quercus, Rhododendron, Ribes, Rosa, Rubus, Saxifraga, Sedum, Taxus, Thuja, Vaccinium, Vitis.

De eerste taak van de verschillende kevers is paren en eitjes afleggen. De eitjes worden tussen de wortels van de graszoden afgelegd en van zodra die eitjes uitkomen beginnen de larven aan hun eetfestijn.

Engerling met bruine kop, wit lijfje en poten

Emelten in het gras?

Emelten zijn dan weer de larven van de Langpootmug. Ze hebben een vuil-grijze kleur en kunnen gemakkelijk tot 5 centimeter lang uitgroeien. Ze hebben dus GEEN bruine kop en ook GEEN poten.

Ook hen vind je in grote getale terug in je gazon (en soms ook op je terras). Mama langpootmug heeft immers veel eitjes bij elkaar achtergelaten zodat de broers en zussen samen je hele grasveld kunnen ruïneren. Ik ken zelfs gevallen waar ze in waanzinnige aantallen naar boven komen waardoor je geen stap meer kan zetten zonder er 100 dood te trappen. Het heeft bijna iets apocalyptisch en doet mij denken aan een goedkope horrorfilm.

Ook sla, wortels, kool, aardappelen en bloemenperken kunnen schade ondervinden van deze emelten.

Emelt is grijs-wit, heeft geen poten en geen bruine kop

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Aaltjes tegen engerlingen zijn heel kleine diertjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Ze worden geleverd in een soort wit-bruin poeder en dit los je dan op in het water alvorens toe te dienen.

De eerste larven zullen al afsterven na 2 dagen. In de dode larven, ontstaat er een nieuwe generatie nematoden die dan op hun beurt een volgende engerling zullen opzoeken.

Engerlingen zijn gedurende meerdere cyclussen aanwezig in je gazon. De beste toepassingsperiode is augustus – september. Op dat moment zijn er jonge larven, die makkelijker te bestrijden zijn.

Als je in het voorjaar al last hebt van de engerlingen raad ik een behandeling aan in het voorjaar (april-mei) en in het najaar (augustus – september). 

Emelten bestrijden met aaltjes.

De aaltjes tegen de emelten zijn heel kleine diertjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Ze worden geleverd in een soort wit-bruin poeder en dit los je dan op in het water alvorens toe te dienen.

De eerste larven zullen al afsterven na 2 dagen. In de dode larven, ontstaat er een nieuwe generatie nematoden die dan op hun beurt een volgende emelten zullen opzoeken.

De beste periode voor het toepassen van de aaltjes is van half september tot half oktober. Op dat moment hebben alle langpootmuggen eieren gelegd en zitten er kleine, goed bestrijdbare emelten in het gazon.

Maar als je reeds in het voorjaar last hebt van deze diertjes raad ik een behandeling aan in het voorjaar (april-mei) en in het najaar (september-oktober). 

Larvetec, een biologisch middel met werende werking tegen engerlingen en emelten.

Larvetec verhoogt de weerbaarheid van de plant waardoor hij een eigen afweersysteem ontwikkelt. De engerlingen en emelten zullen het gras niet meer als hun voedsel zien, waardoor ze dus niet meer van de wortels van je gras zullen eten.

Doordat Larvetec ook nog eens wortelverzorgende en plantversterkende eigenschappen heeft, kan je gras ook sneller herstellen. Het kan geen kwaad voor de nuttige insecten in je bodem en ook voor dier en mens is het veilig.

Het voordeel van dit middel is dat je niet hoeft te weten of het engerlingen of emelten zijn. En het kan ook zijn dat je last hebt van beide. Het heeft géén last van een koudere bodem temperatuur zoals bij de aaltjes wel het geval is en het is tenminste 2 jaar houdbaar terwijl aaltjes onmiddellijk moeten toegepast worden. Ook het transport heeft geen negatieve impact op het product terwijl aaltjes kunnen kapot gaan wanneer deze te warm krijgen (bvb door lang transport of te lang in de brievenbus te zitten). En het sproeien of toedienen van larvetec is trouwens een eitje als je een sproeier gebruikt van birchmeier.

Test op engerlingen of emelten in je gazon

’s Avonds, net voor het donker, besproei je de gazon overvloedig op en rond de bruine en kale plekken. Leg er een zwarte plasticfolie op, eentje die je gebruikt om een tuinvijver aan te leggen bijvoorbeeld. ’s Morgens neem je het folie weg en je ziet de maden aan de oppervlakte. Zie je totaal niets, dan is er een ander probleem.

De aaltjes voor engerlingen en aaltjes voor emelten zijn verschillend. Daarom is het belangrijk om eerst de test te doen, zodat je de juiste aaltjes kan bestellen bij ons. Vanaf het moment dat je visueel vaststelt dat de maden aan de oppervlakte komen, moet je ingrijpen. In feite is het kalf dan al half verdronken. Er liggen namelijk al heel wat kale plekken en bruine plekken in het gazon die nadien redelijk veel reparatie vragen. Maar het is op te lossen, zelfs op een ecologische manier: aaltjes  en de Larvetec zorgen ervoor dat engerlingen en emelten in een paar dagen afsterven!

Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!