Hoe ga je een rozenstruik snoeien?

Categorie: Gazon en tuin

Veel mensen hebben schrik om een rozenstruik te snoeien. Schrik dat ze te veel kunnen snoeien. Niets is minder waar: rozenstruiken kunnen en mogen goed gesnoeid worden. Als je een rozenstruik op de correcte manier snoeit en dit ieder jaar volhoudt, zal jouw rozenstruik gedurende vele jaren zorgen voor een passionele groei. Mooie en weelderige bloemen zullen telkens opnieuw bloeien.

Snoeien in het voorjaar

De beste snoeiperiode is in het voorjaar van eind maart tot halverwege april. Dan ben je zeker dat de vorstperiode voorbij is. Rozen zijn enorm onderhevig aan schadeherstel en bijkomende vorstschade kan nefast zijn voor jouw rozenstruik.

Verwijder eerst de dode en bruine takken uit de rozenstruik. Te veel bruin hout in uw rozenstruik vermindert de bloei aanzienlijk. Merk je op het bruine hout toch mooie groene scheuten, snoei dan enkel de meest lage takken. Dat is enorm belangrijk voor de verjonging van  rozenstruiken.

Zorg ook dat je snoeit met vlijmscherpe snoeischaren en heel erg rein materiaal. Struikrozen zijn onderhevig aan ziekten bij beschadiging na gebruik van slecht en onrein materiaal.

Na deze snoeisessie is jouw rozenstruik klaar voor de groei en bloei.

Na de eerste verjongingssnoei kan je het snoeien verder beperken tot een meer onderhoudende rol. Een uitgebloeide bloem snoei je om zaadvorming te voorkomen. Zo bewaart de rozenstruik haar krachten. Gekwetste of bruine takken verwijder je altijd en dat tot het najaar.

Snoeien in het najaar

In het najaar begin je aan de voorbereidende snoeiwerken voor de winterperiode. Struikrozen kan je dan snoeien tot op kniehoogte, tot een vijftig tal centimeters boven de grond. Zorgen opnieuw voor vlijmscherp en rein materiaal.  En, heel belangrijk: verwijder telkens alle gesnoeide takken!

Bemesten van je rozenstruik

Tijdens het voorjaar zorg je voor een correcte grondbemesting. In het najaar gebruik je gedroogde paardenmest zodat jouw rozenstruik klaar is om te overwinteren.